נשיא המדינה, ראובן ריבלין, העניק היום (שלישי) את פרס ביטחון ישראל על שם אליהו גולומב למספר מערכים באגף המודיעין שהיו מעורבים במבצע לחשיפת מנהרות חיזבאללה בצפון.
בין הגופים שקיבלו את הפרס היוקרתי: יחידת האיסוף המרכזית, מודיעין פיקוד הצפון והיחידה הטכנולוגית, מחלקת תקיפה ואיסוף בחטיבה הטכנולוגית ליבשה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומפא"ת (המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון).
הפרס ניתן על פעילותם המשותפת של הגופים כצוות מודיעיני-טכנולוגי מבצעי שהוביל במשך שנים את נוהל הקרב המיוחד לאיתור והשמדת המנהרות ההתקפיות שבנה ארגון הטרור חיזבאללה בגבול לבנון.
הצוות המודיעיני-טכנולוגי המיוחד הוקם בשנת 2014 באגף המודיעין בשיתוף פיקוד הצפון לאור חשדות הולכים ומתחזקים שיש בכוונת ארגון הטרור חיזבאללה לחפור מנהרות טרור התקפיות לשטח ישראל כרכיב סודי ומפתיע בתוכנית ההתקפית המסווגת שגיבש ל"כיבוש הגליל".
במסגרת עבודת הצוות בוצעו מאמצים מבצעיים, מודיעיניים וטכנולוגיים רבים, לצד שיתוף פעולה מבצעי ובין ארגוני עם פיקוד הצפון, מחלקת תקיפה ואיסוף בחטיבה הטכנולוגית ליבשה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, חיל ההנדסה הקרבית ומפא"ת.
במהלך נוהל הקרב הוקמה המעבדה בעוצבת "הגליל" לטובת מבצע "מגן צפוני" כזרוע טכנולוגית לגילוי מנהרות של החטיבה הטכנולוגית ליבשה. הקמתה התבססה על המעבדה לגילוי מנהרות באוגדת עזה שזכתה גם היא כחלק ממחלקת תקיפה ואיסוף של החטיבה הטכנולוגית ליבשה בפרס ביטחון ישראל בשנה שעברה.
מעבדה זו משמשת למחקר טכנולוגי הכולל סריקת תאי שטח ופענוח המידע המתקבל. במקביל, פועלת המעבדה לשיפור טכנולוגיות קיימות וחותרת לפיתוח טכניקות גילוי חדשות לאיתור ומיפוי מנהרות, טכניקות התואמות את האתגר הספציפי של מנהרות טרור בתוואים שונים.
עבודת הצוות אפשרה לצה״ל לממש את מבצע ״מגן צפוני״ באופן שהביא לחשיפה ונטרול של שישה צירי מנהרות התקפיות.
כמו כן, ניתן פרס לחיל האוויר בשיתוף עם חברת "רפאל", אלביט מערכות ('תעש') ומנהל הרכש במשרד הביטחון (מנה"ר). הפרס ניתן על פיתוח פצצת אוויר-קרקע ״ברד קל״ בשל תרומתו הייחודית לפעילות מבצעית במסגרת המערכה שבין המלחמות. ״ברד קל״ הנה פצצה אלקטרו-אופטית בעלת ראש קרב גדול המשמשת למטרות בטווחים ארוכים.
הפרויקט הוא עבודה מאומצת של עשרות אנשים, בחיל האוויר ובתעשיות. נציגי חיל האוויר שהובילו את פיתוח הפרויקט בחיל האוויר הם רב-סרן פ׳ (מהנדס אשר שימש כמפקד הפרויקט והוביל את ההטמעה המבצעית גם אל מול טייסות החיל) ורב-סרן א׳ (ניהל את צוות האוויר אשר הוביל את הפרויקט בפן המבצעי מטעם מחלקת אמצעי לחימה בחיל האוויר). במסגרת הפרויקט הם שימשו כאחראים על פיתוח המערכת, קבלתה בחיל האוויר, הובלת הניסויים שהתבצעו במערכת וההטעמה המבצעית שלה בטייסות.
זוכי פרס ביטחון ישראל נקבעים על ידי שר הביטחון המבסס את החלטתו על המלצות ועדת שופטים חיצונית המתמנה על ידיו.









