לראשונה בתולדותיה, מדינת ישראל מארחת אולימפיאדה בינלאומית: 78 מדינות מכל רחבי העולם יתמודדו במסגרת האולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה 2019 שתיפתח ביום ראשון הקרוב.
באולימפיאדה צפויים להשתתף 364 תלמידים מ- 78 משלחות וכן 250 מלווים ואורחים. את המשלחת הישראלית ייצגו חמישה תלמידים שנבחרו במערכת סינון קפדנית ולאחר שעברו אימונים רבים לאורך השנתיים האחרונות.
את נבחרת ישראל הכשיר המשרד במשותף עם מרכז מדעני העתיד, כאשר התהליך החל כבר בשלב האיתור והמיון. בראש הוועדה המארגנת של האולימפיאדה עומד ד"ר אלי רז.
אוניברסיטת תל אביב העניקה את החסות האקדמית לאירוע. צוות בראשותו של פרופ' אלכנסדר פלבסקי, המשמש כיו"ר הוועדה האקדמית, עמל במשך כשנתיים על פיתוח התכנים לתחרות, כולל: חיבור השאלות, הכנת הניסויים המעשיים וכן טיפול בכל הלוגיסטיקה הקשורה לחלק האקדמי. בצוות האקדמי נמנים גם ישראלים שזכו במדליות באולימפיאדות קודמות וסייעו עתה בהכנת החומר האקדמי לתחרות.
חברי הנבחרת הישראלית:
- אביב טילינגר, תלמיד כיתה י"א, מבית הספר הדמוקרטי ע"ש יעקב חזן בכפר סבא
- אייל וולך, תלמיד כיתה י"ב, מבית הספר ע"ש מוסינזון בהוד השרון
- יהונתן חסון, תלמיד כיתה י"ב, מבית הספר הכפר הירוק ברמת השרון
- עמרי רבד, תלמיד כיתה י"ב, מבית הספר צפית בכפר מנחם
- ערן מן, תלמיד כיתה י"ב, מבית הספר צפית בכפר מנחם
טקס הפתיחה הרשמי והחגיגי של האולימפיאדה יתקיים ביום ראשון בערב באוניברסיטת תל אביב, באודיטוריום סמולארש. התחרות תתפרס על פני שבוע ימים, כאשר יומיים מתוכם יוקדשו למבחני תיאוריה ומעבדה.
הציון הסופי של כל תלמיד נקבע בשלושה שלבים: בשלב הראשון צוות מומחים לפיזיקה שגויס במיוחד בישראל לשם מטרה זו, בהובלת פרופ' פלבסקי מאוני' תל אביב וד"ר אלי רז. הצוות יבדוק את מבחני כל המשתתפים, ובתום הבדיקה הם יקבעו את ציוני התלמידים המתמודדים.
בשלב השני, המלווים של התלמידים המתמודדים מכל מדינה יבדקו את המבחנים והציונים של תלמידיהם וייחשפו לציונים שנקבעו על ידי צוות המומחים הישראלים. לכל מדינה עומדת הזכות לערער על הציון והניקוד שניתן למתמודדים שלה. בתום שני השלבים הראשונים תעבור התחרות לשלב השלישי והאחרון, שלב הערעורים, במסגרתו ייקבעו הציונים הסופיים והזוכים במדליות (זהב, כסף וארד) וכן מצטייני התחרות.
במהלך שהותם בישראל יטיילו התלמידים ומלוויהם באתרים שונים בארץ במטרה להכיר את נופי הארץ והתרבות. את האירוע הבינלאומי מובילים במשרד החינוך, המינהל לתקשוב טכנולוגיה ומערכות מידע.
שר החינוך, הרב רפי פרץ: "מדינת ישראל רושמת הישג נוסף בתחום המצוינות המדעית. אירוח האולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה בישראל מצטרפת לעוד שורה של אירועים בהם ישראל מארחת מדינות מכל רחבי העולם. אני מברך את 78 המשלחות מכל רחבי העולם שתתארחנה בישראל לאורך כל התחרות. אני רוצה לברך ולאחל למשלחת הישראלית שלנו, שעמלה ללא לאות לאורך חודשים הצלחה רבה. התמדה, מוטיבציה וחתירה למצוינות אלו הערכים שהנחו והובילו את חברי המשלחת שלנו, ואני בטוח שהם יהוו בעבורם תשתית טובה בקידום הצלחתם. הצלחתכם, הצלחתנו".
שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך: "מערכת החינוך גאה לארח כאן, בישראל, את אולימפיאדת הפיזיקה הבינלאומית ה-50. באולימפיאדה ישתתפו הטובים ביותר בארצותיהם, באירוע שיא בינלאומי שייערך תשעה ימים. פיזיקה היא מדע של חיבורים, ומלבד התחרות והמדליות, אנו מאמינים בחיבורים. בחיבורים שבין התלמידים, מכל רחבי העולם, שחולקים את אותו תחום העניין; חיבורים שיובילו בעתיד להישגים בתחומי הפיזיקה והמדע, הישגים במחקר ובפיתוח, ובתחומי האקדמיה, היזמות והתעשייה. בהצלחה לכל המשתתפים".