ניסוי שריפת פרה
ניסוי שריפת פרהצילום: מכון המקדש

ב'מכון המקדש' ערכו לאחרונה ניסוי שכלל שריפת פרה, כחלק מהמחקר המקיף שמתנהל במכון בשנים האחרונות בנושא הטהרה בעזרת אפר הפרה האדומה.

בניסוי נטלו חלק צוות של מכון וישיבת המקדש, בראשות ראש מכון המחקר, הרב עזריה אריאל, ופרופ' זהר עמר, המומחה בזיהוי צמחים המוזכרים במקרא ובספרות חז"ל.

במסגרת הניסוי, שייחשף לראשונה ביום רביעי הבא, ו' באב בכנס השנתי של המכון שיתקיים ב"היכל שלמה", נערך תרגול של שחיטת פרה ושריפתה על מערכת עצים ששוחזרה בהתאם למפרט שמופיע במשנה, לאחר ניסוי מקדים על תפוקת החום והאפר של סוגי עצים שונים. בשלב זה הניסוי טרם נערך במקומו המקורי - על הר הזיתים.

בהמשך הניסוי, הושלכו לתוך המדורה ענף מעץ ארז, אגודת אזוב וצמר הצבוע בתולעת שני, כפי שזוהו ע"י פרופ' עמר ובמכון המקדש. עוד נבדקה כמות האפר שמופקת משריפת הפרה, העתיד להתערבב עם מים חיים, אותם יזו על גבי הטמאים טומאת מת. נזכיר כי במכון המקדש נמצאים בקשר עם ילדים כהנים השומרים את עצמם בטהרה מטומאת מת, זאת במקביל לגידול עדר פרות אדומות מזן 'אנגוס אדום' שמטופלות בהקפדה יתירה כדי שחלילה לא יפול בהן מום.

ראש צוות המחקר, הרב עזריה אריאל, סיכם את תוצאות הניסוי: "הפרה האדומה היא אחת מתרי"ג המצוות, אבל היא גם המפתח לקיומן התקין של מצוות רבות נוספות ולכל נושא הטהרה שכולל הפרשת תרומות ומעשרות וכניסה לעבודה במקום המקדש. בשביל להיטהר מטומאת המת אנחנו צריכים אפר של פרה אדומה. הנושא הזה דורש הרבה מאוד הכנות, וזו אחת מהן", אמר. "למדנו מהניסוי הרבה פרטים חדשים על דרך הביצוע של מצווה זו. מכאן אני שולח קריאה לעם ישראל להיות מוכנים ליום שבו נהיה פרה אדומה, ולהתכונן מבחינה לימודית ונפשית לשינוי המשמעותי בחיים היהודיים שלנו".