
"היעד שלנו הוא לבנות בכל משרד ממשלתי משרד לשוויון מגדרי, וכך יהיו לנו תקציבים ומשרות ממשלתיות להמשך קיום הפעילות שלנו". כששמעה נעמה זרביב מארגון 'שוברות שוויון' את המשפט הזה בדיוני הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, לא בטוח שהיא ידעה מה היא עוצמת המהפיכה שיעברו בתוך זמן קצר כמעט כל הגופים הרשמיים במדינה.
לדבריה של זרביב "זה היה לפני שנה, והנה אנחנו רואים איך קבוצה עם אג'נדה מאוד מסוימת קיבלה תקציבים ומשרות ממשלתיות כדי להטמיע את התפיסה שלה. במשרד החינוך, במשרד הרווחה ובכל משרד ממשלתי יש מי שיושב ומחפש ועוקב אחרי אירועים שנעשים בהפרדה כדי לפרסם ולהעלות את הנושא הזה למודעות. זה טרור שקם כאן לנגד עינינו".
הרקע לדבריה של זרביב הוא מכתב הנחיות חדש שיצא במשרד העבודה והרווחה שבו נאמר כי על פי חוק איסור ההפליה וחוק כבוד יסוד האדם "אין להציב שלטים, מחסומים או כל אמצעי אחר הנועד להכווין את הקהל לישיבה נפרדת באירוע ציבורי שהינו באחריות המשרד או במימון עקיף, וכן אין להתנות השתתפות נשים באירועים מסוג זה הן כמשתתפות והן כדוברות, בדרישות צניעות הנוגעות בין היתר ללבוש ויש להבטיח ייצוג נשים".
זרביב רואה בהודעות מסוג זה דווקא פגיעה בציבור הנשים. "לא כל הפרדה היא הדרה ולא אלימות, להפך. אם בעבר הייתי כאישה דתייה נמצאת באירוע שבו כולם משתתפים ורוקדים והייתי עומדת מהצד, היום כשיש מחיצה אני יכולה לרקוד וליהנות בדיוק כמו הגברים. ההפרדה מכבדת אותי ומאפשרת לנשים ליהנות מהאירוע. בסוף יש קבוצה של פמיניסטיות קיצוניות שחושבות שהן יודעות טוב יותר מנשים אחרות מה טוב בשבילן".
את פעילותה החלה זרביב לפני כשנה, לאחר שעיריית תל אביב החליטה למנוע הצבת מחיצה באירוע "משיח בכיכר", שנערך מטעם חסידות חב"ד בכיכר רבין. "כשהוקם הארגון שלנו, 'שוברות שוויון', הייתי כמה פעמים אורחת בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, ובמסגרת הביקורים בוועדה שמעתי אמירות מאוד מעניינות. מרב מיכאלי אמרה בפני מי שהיו באולם הוועדה: 'כל מי שפה צריך לדעת שהוא שמאל, מי שדואג לנשים זה רק השמאל. כולכן פה שמאלניות, כי השמאל הוא מי שדואג לנשים וכך הוא עוד יוביל את המדינה'. בדיונים נוספים שמעתי שם כל מיני אמירות צורמות, פעם אחת נאמר שם: 'פתחנו קורסים ללימודי מגדר בכל הקמפוסים בארץ, וכך יצרנו סוכני שינוי של השיטה בכל רחבי הארץ'. בלימודי המגדר האלה כבר מזמן לא מלמדים על ההבדל בתחומים השונים בין גברים לנשים, אלא המנטרה היא שהאדם בוחר את מינו".
עו"ד רוטמן: המכתב לא חוקי
"המכתב הזה שהוצא במשרד ממשלתי הוא לא חוקי", מסביר עורך הדין שמחה רוטמן, היועץ המשפטי לתנועה למשילות ודמוקרטיה. "למשרד הרווחה יש תפקיד מוגדר, על פי חוק. הוא צריך להדריך עובדות סוציאליות בנושאי העיסוק שלהן, לקיים הדרכות להורים כדי שהילדים שלהם לא יתדרדרו לסמים וכדומה. אם ההורים מהמגזר החרדי, לדוגמה, לא יוכלו ליהנות משירותי המשרד, זה אומר בעצם שהם הודרו מפעילותו של אותו משרד וזוהי אפליה. אסור למשרד ממשלתי על פי החוק להפלות אף אחד. אסור להפלות על רקע דתי. כשאתה מארגן אירועים שלא מתאימים לציבור מסוים שהוא מיעוט, אתה ממש פוגע כך במיעוט. אתה לוקח את התקציבים ואומר לקבוצה מסוימת באוכלוסייה 'אתם לא תוכלו ליהנות מהכסף הזה'. עכשיו יבואו אנשי המשרד ויטענו 'אנחנו עושים את זה כדי לא להפלות או להדיר נשים', זוהי עמדת המשרד, אבל על פי החוק אין לקיים אירועים שקבוצה לא יכולה להשתתף בהם בלי להתפשר על האמונות הדתיות, זוהי אפליה על פי חוק. עוד נדייק שהפרדה בין גברים לנשים היא לא פסולה לפי החוק באירוע ייעודי לקבוצה כזאת או אחרת. זו לא הפרדה בבנק או בתור לרופא, ששם אולי היה באמת מקום לפסול מדיניות כזאת".
"אם יש הדרכה והרצאה שמטרתה היא שאנשים לא יתמכרו לפורנוגרפיה, או הטרדות ונושאים שלא מתאים לאנשים חרדים או דתיים לשבת מול אישה ולשמוע הדרכה בנושא כזה שנוגע במיניות, אז הם לא יקבלו את התקציב לכך? מה תעשה בפנימייה חרדית שיש בה הטרדה מינית וצריך להעביר שיחה לנערים שם? במקרים כאלה המשרד אומר לך בצורה הכי פשוטה: אם אתה חרדי אתה לא תקבל את השירות הזה. לא תקבל קבוצות הדרכה בנושא הטרדות, קורסים לעובדים, שיחות לנערים. כל אלה דברים שלציבור מסוים לא יהיו אם הוא לא יסכים להיכנע לתפיסה של מישהו במשרד הרווחה שלפיה הפרדה היא דבר אסור. זה דבר שהוא לא חוקי, פשוט כך. משרד הרווחה עובר על החוק והוא עושה את זה מסיבות אידיאולוגיות של אנשים שהחליטו לפעול נגד ההפרדה בין גברים לנשים לפי תפיסת עולמם", מוסיף רוטמן.
במשרד הרווחה סירבו להגיב על הטענות.
שוויון על חשבון הביטחון?
גם משטרת ישראל פרסמה השבוע מסמך המבשר על הקמתה של "היחידה לשוויון מגדרי ולמגוון תרבותי". על פי הודעת דוברות המשטרה, "במסגרת הקמת היחידה יוקם לראשונה מדור מקצועי שיהיה אחראי על הטמעת התודעה הרב-תרבותית ויפקח על הטיפול בתלונות ציבור כנגד שיטור יתר".
ממלא מקום המפכ"ל ניצב מוטי כהן בירך על המהלך ואמר בחגיגיות: "עלינו להגביר את שוויון ההזדמנויות בארגון ואת הכשירות הרב-תרבותית של המשרתים בו, ועלינו להמשיך לצעוד בדרך זו. הקמת היחידה מהווה נדבך נוסף במימוש החובה המוטלת על כולנו לקידום ערך השוויון, הרעות והערבות ההדדית".
אבל יש מי שחוששים כי הרוח שהכניסה לצה"ל את הגדודים המעורבים ואת הורדת רף הלחימה כדי לשלב נשים ביחידות קרביות תגיע גם למשטרת ישראל. הרב אביעד גדות, מארגון 'תורת לחימה', הגוף שבעקבות פניותיו ביטל צה"ל את מסמך 'התפיסה המגדרית', אומר ל'בשבע': "יש סכנה בהעצמת ערך השוויון על פני ערך הביטחון. כפי שקרה בצבא, צריך להפריד בין תהליכים בריאים ונכונים שקורים בחברה כמו שיפור מעמד האישה, קליטת עלייה, היחס לנכים וכן הלאה, ובין המסגור של תהליכים אלו בשם כוללני של 'מגדר'. במקרים של צה"ל והמשטרה, עושים גורמים שונים המוכרים לנו שימוש במוסדות המדינה ובכוחות הביטחון כדי לקבע תודעה. קח למשל את שינוי הטפסים בבקו"ם מאבא ואמא ל'הורה 1' ו'הורה 2'. לכאורה זו התחשבות תמימה. אך מיד לאחר צה"ל החלו גופים נוספים למחוק את המונח היסודי מהטפסים שלהם".
במשטרה אמרו ל'בשבע' בתגובה על הדברים: "היחידה החדשה תהיה כפופה ישירות למפכ"ל המשטרה, וזאת על מנת לחזק ולהרחיב את השפעתה בתוך הארגון, והיא תחליף את יחידת יועצת המפכ"ל לענייני נשים, שתאורגן מחדש ותורחב כך שתכלול את נושא הרב-תרבותיות. מיד עם הקמתה, היחידה תפעל לגיבוש מדיניות, לכתיבת נהלים ופקודות ולמיסוד תהליכי עבודה בתוך המשטרה, שמטרתם חתירה לגיוון תרבותי בשורות המשטרה, באופן שישקף טוב יותר את גוני החברה הישראלית ואת צורכי האוכלוסיות בחברה".
"בנוסף לכך, היחידה תסייע בפיתוח תוכניות הכשרה וחינוך, תאתר חסמים במשטרה לקידום אוכלוסיות ייחודיות, תקדם הסברה פנים-ארגונית וחוץ-ארגונית בתחום המאבק באי שוויון מגדרי או תרבותי, תפקח על הטיפול בתלונות ציבור בנושא שיטור יתר, שוויון מגדרי ורב-תרבותיות במשטרה ותפעל למימוש יעדי הגיוס מקרב אוכלוסיות ייחודיות", הוסיפו במשטרה.