
סא"ל (מיל') נועם הירשברג, נשוי+3 ילדים, הוא איש הייטק במקצועו. אם הייתם מתלווים אליו בחיי האזרחות, לא הייתם מניחים ממבט ראשון שהוא פיקד על תהליך פירוקו, הרכבתו מחדש ושינוי ייעודו המבצעי של גדוד מילואים שלם.
זה בסדר - גם הוא מסרב להאמין עד שהגדוד ישלים את משימתו באופן סופי.
"הגעתי לגדוד מבחוץ, בלי שום ידע על איסוף קרבי או על הגזרה, ואחרי קורס מג"דים נכנסתי לתפקיד מג"ד 5025", הוא פותח, "במהלך השנה הראשונה שלי בתפקיד קיבלתי את הבשורה שהכתיבה גם את השנתיים הבאות שלי - הגדוד צריך לעבור הסבה לגדוד איסוף".
מאחורי הקלעים, בחטיבת הבקעה והעמקים, הגיעו להבנה שבנוסף לחמ"לי התצפית של החטיבה יש גם צורך בכוח שיגשר על פערים מודיעיניים מהשטח עצמו כלוחמי איסוף. גדוד 5025, שהיה גדוד חי"ר בחטיבה, נמצא מתאים למשימה.
"הגדוד בעצם לא היה קיים", מסביר המג"ד. "כדי להסב גדוד לגדוד איסוף היינו צריכים לקבל פלוגות חטיבתיות שיש להן רקע וידע בסיסי באיסוף קרבי, לגבש תפיסת הפעלה כי גדוד איסוף תחת חטיבה הוא לא דבר שקיים בצה"ל ובניית תכנית הסבה מסודרת. קיבלנו לתוכנו פלוגות חטיבתיות ייחודיות שהגיעו עם הבנה בסיסית באיסוף לצד ייעודן כפלוגות לוחמי חי"ר מהשורה הראשונה. לאחר מכן, ליצור לראשונה גדוד איסוף אמיתי תחת חטיבה - דבר שטרם היה קיים בצה"ל. בסוף לימדנו את הלוחמים את הייעוד החדש באופן מסודר. זה לא היה פשוט".

כשסא"ל (מיל') הירשברג מתבקש לספר על תהליך ההקמה של הגדוד, הוא בוחר במשפט אחד: "בגדוד 5025 הישן והחדש המוטיבציה לשירות גבוהה מאוד. כשניגשתי למלאכת ההסבה הגורם המרכזי שהתחשבתי בו הוא האנשים בהבנה שתהליך כזה יצליח רק אם נשמר את המוטיבציה הזאת. מצד שני, קיבלנו לוחמים חדשים שהיו צריכים להתרגל לכך שמעכשיו הם לוחמי איסוף".
תכנית ההסבה החלה באימון הקמה. "דרכו הלוחמים הבינו לראשונה שהמקצוע הזה לא פחות מורכב או מסוכן, אלא להפך", מחדד המג"ד, "שמנו דגש על שימור יכולת החי"ר הקיימת ותוספת העיסוק באיסוף".
לחייל בסדיר, הוא מציין, לוקחת הכשרה שלמה, ארוכה ואינטנסיבית, או מסלול של יותר משנה כדי להפוך לאיש מקצוע אמיתי ביכולות המיוחדות שלו כלוחם. "אצלנו", מבהיר סא"ל הירשברג, "היינו צריכים להכניס את מלאכת הלימוד של המקצוע שלב אחר שלב, לצד סביבה ומדריכים שהם לא מכירים. האנשים האלו הם אנשי משפחה וקרייריסטים והם היו צריכים ללמוד את המלאכה מאפס בפרקי זמן מאוד קצרים בזמן המילואים".
בתום אימון ההקמה נערך אימון מפקדת הגדוד, בו גובשה ותורגלה תפיסת ההפעלה החדשה. מיד לאחר מכן - נכנסו הפלוגות לשטח הבקעה בפעם הראשונה כדי להכיר את הגזרה מבחינה מבצעית וביטחונית. "כיוונו לזה שהלוחמים יכירו את הגזרה רק מפרפסקטיבת 'המשקפת', מזווית האיסוף", מסביר המג"ד, "על אף יכולות החי"ר הטובות שלהם, הם צריכים להבין איך להיטמע בשטח, איך לזהות דברים חשודים מטווחים קצרים - ו'להצמיד' הכול למאפייני השטח המאוד ספציפיים איתם הם מתמודדים".
"החמ"ל שהקמנו, למשל, מתרגל איסוף ידיעות ויזינטיות (מודיעין חזותי), על מנת שנוכל ליצור מהן תמונת מצב מלאה ולהפיק ממנה מידע מודיעיני" הוא מציג, "כשהמטרה היא להיות מכפיל כוח לחטיבה ולגבש המלצות יחד עם מודיעין החטיבה והמפקדים".

בקרוב מאוד יתקיים תרח"ט הבקעה והעמקים, ובו יתרגל הגדוד לראשונה את יכולותיו כגדוד איסוף מן המניין, בשיתוף עם מודיעין החטיבה, מפקדיה, ובשאיפה גם עם הלוחמים הגזרתיים (גדודי חי"ר גבולות) בשטח.
"אנחנו כל הזמן מתרגלים ולומדים מחדש איפה הגדוד יכול לתרום, אבל זו הפעם הראשונה בה נתנסה בזה ברמה החטיבתית", אומר סא"ל (מיל') הירשברג, "מאז הקמתנו אנחנו עובדים צמוד עם אנשי המודיעין, והחמ"ל שלנו הולך לבוא לידי ביטוי באופן מלא בתרח"ט".
אנחנו תופסים את המג"ד בדיוק כשהוא מגיע לבסיס לתדריך לקראת אותו תרגיל גדול, יריית הפתיחה האמיתית של גדוד 5025. "בסוף, הכול תלוי במה יזרימו לכיווננו ובתרחישים המבצעיים שנתמודד איתם, הצפויים יותר והצפויים פחות", הוא מסביר. "מעבר לכך שרמת המקצועיות של החייל צריכה להיות גבוהה מאוד, גם גדוד צעיר צריך להצטייד ביכולות ניהול אירוע. כשמדובר בגדוד איסוף ולא בגדוד חי"ר, ובמיוחד כזה שהמקצוע חדש לו, האתגר הזה רק מתווסף לאתגר המבצעי שנתמודד איתו מול האויב".
רגע לפני ששיחתנו נגמרת והוא מחליף למדי ב' היישר לתוך המציאות הצבאית שלו, סא"ל (מיל') הירשברג מסכם: "אני לא יכול להדגיש מספיק את העובדה שזו הסיבה שהחיילים שלי הגיעו לכאן. הם ואני מאמינים באמת שנוכל להביא את הידיעה או הפרט הקטן שיהפוך את הלחימה - לניצחון".