השר אמיר אוחנה
השר אמיר אוחנהצילום: יח"צ

כ-500 בני אדם השתתפו הערב (רביעי) בהשקת הספר "מפלגת בג"ץ" בהוצאת סלע מאיר, שכתב עו"ד שמחה רוטמן מ"התנועה למשילות ודמוקרטיה".

שר המשפטים אמיר אוחנה תקף בנאומו את הרשות השופטת. "הם שלא נבחרו, ושמייצגים את הרשות שהיא הכי פחות דמוקרטית מבין השלוש - יקבעו מה יהיה פה".

"הרטוריקה שלהם תמיד תהיה של 'איפוק' ו'איזון'. הטעות היא שלאורך השנים נבחרי הציבור שלנו פשוט לא הרימו את ראשם אל מול ההתנהלות הזו", הוסיף.

לדבריו, "למרות זאת, יש לנו הזדמנות אמיתית לעשות שינויים. השינוי הראשון שצריך לעשות הוא להביא את פסקת ההתגברות ולחוקק אותו - זה הדבר הראשון שצריך להעביר. היא בעצם קובעת מיהו האדון ולמי תהיה המילה האחרונה. והפסקה הזו אומרת המילה האחרונה בסוף תמיד תהיה למחוקק. בואו נחליט מי כאן האדון, בכנסת שתקום נעביר בהקדם את פסקת ההתגברות כדי לקבוע זאת".

שרת המשפטים לשעבר, ח"כ איילת שקד, סיפרה כי כשנכנסה למשרד המשפטים ורצתה לעשות מספר דברים כמו פסקת ההתגברות, לא היתה לה היכולת לעשות אותם בגלל השר כחלון שהטיל וטו כמו גם לעשות שינויים בחוקי יסוד אחרים.

"ידעתי שצריך לשחק בכללים הקיימים, ולכן לאחר ניתוח המצב, הגעתי למסקנה שהדבר הכי חשוב זה מינוי שופטים ומהי האג'נדה המשפטית והערכית של השופטים. בואו לא ניתמם, לכל אחד מהם יש תפיסת עולם וערכים משלו", דברי שקד.

היא ציינה כי "הרבה מאד זמן בועדה למינוי שופטים שלט צד אחד של המפה הפוליטית, אבל אני יצרתי רוב אחר בועדה. כמובן שכל עוד השמאל שלט בועדה אז 'זה היה בסדר' אבל אם הימין שולט אז זה כבר 'שחיתות'".

לדבריה, "בפסק הדין האחרון של בג"ץ על היבא יזבק ראינו סוף סוף שיש מחנה שמרני, פעם זה לא היה יכול להיגמר 4 נגד 5. "לאורך הקדנציה שלי פגשתי אנשים מוכשרים עם תפיסת עולם שמרנית שעשו התמחות בפרקליטות אבל עזבו לאחריה. נזפתי בהם, מכיוון שאני חושבת שהם היו צריכים להשאר. אם זה היה קורה, היינו מגיעים למצב שהיום היו לנו יותר דמויות שמרניות במערכת הפרקליטות".