ישראל זעירא
ישראל זעיראצילום: יח"צ

ישראל זעירא עוסק בכל יום במגוון פרויקטים, שהמשותף להם הוא פעילות למען עם ישראל. לצד תפקידו כמנכ"ל חברת 'באמונה' הפועלת כיזמית בנייה לציבור הדתי, הוא הקים ומנהל עד עצם היום הזה את 'ראש יהודי', שהפך ממקום של חיבור בין דתיים ושאינם לקהילה של ממש, ובעקבותיו אף קם בית ספר לשליחות שמטרתו ללמד כיצד לקרב ולהיות שליח.

"לפני שלוש שנים עברנו כמשפחה ממעלה חבר לתל אביב. אנחנו רואים את עצמנו שליחים של מעלה חבר. זו מעצמה תורנית אידיאליסטית של אנשים נפלאים, ואנחנו רואים את עצמנו שליחים של תורת ארץ ישראל, תורה שמחה, של אהבת עם ישראל. ביד ימין היא מנסה להתקרב ולקרב, וביד שמאל היא באה עם אהבה ללא תנאים או גבולות", מסביר זעירא.

לדבריו, "צריך לדייק ולהבין איך אנחנו משלבים בין כוח אחד שאומר 'אני רוצה להפיץ תורה ולהאהיב שם שמיים ברבים' לכוח שני שאומר 'אני מקבל כל אדם כפי שהוא'. זה לא פשוט. צריך בית מדרש כדי ללמוד את סודות תורת הקירוב. לכן בשנים האחרונות פתחנו קורס שליחים שנקרא 'עכשיו תורנו', שאומר שהגיע זמנה של הציונות הדתית ללמוד איך מקרבים".

הציונות הדתית לא הייתה מכוונת מספיק לנושא הזה?

"זה משהו שקצת נשכח. הציונות הדתית התעסקה במשימות עצומות אחרות, אבל הגיע הזמן להפנות את הכוח האדיר שיש אצלנו כלפי חוץ. כשאנחנו נפנה אותו החוצה, נראה שמדובר בכוח הרוחני הכי חשוב שיש במדינה, כי הוא אידיאליסטי מאוד, טוב מאוד, כוח מלא אהבה לכלל ולפרט, מפוזר בכל מקום במדינה ומעורב בכל סוג של משימה לאומית שיש. אנחנו כל היום עסוקים במגננה, והפסיכולוגיה שלנו היא 'תראו כמה אנחנו נחמדים ותאהבו אותנו', במקום לומר 'המדינה זה אנחנו, ואנחנו רוצים להשפיע לפחות כמו כל אחד אחר'. השפעה איננה רק דוגמה אישית בצבא או באקדמיה. השפעה היא קודם כול חברתית ורוחנית.

"אנחנו מבקשים קודם כול לשנות תודעה. לתת כלים מעשיים בכל מקום שאנחנו יכולים להתחבר ברמת הפרט. לפתוח שיעור תורה, חברותא, להזמין אנשים לסעודות שבת אצלנו הביתה, לתת ביטחון עצמי ולא להתקפל אל מול הטרור הלהטב"י שמנסה בכל מקום למחוק בשם השוויון והחירות את הערכים שלנו. להציג עמדה שהיא אש של אהבה נטו. האהבה הגדולה הזו יכולה להיות מהפכה במדינת ישראל. אם בתל אביב, בחולון, בראשון לציון ובכלל, במקום כמה עשרות אנשים שחשובה להם הפצת תורה יהיו כמה מאות ואלפים שאכפת להם - ממילא תהיה מהפכה במדינה".

איך מגיבים אנשים לקורס השליחות?

"אנחנו מקבלים הרבה מאוד סיפורים על הצלחות בקירוב של אנשים שהשתתפו בקורס הזה. אנשים מדווחים על שינוי תפיסה ואפילו שינוי התנהגות אישי בבית. לרגל המצב יצאנו במתכונת וירטואלית של הקורס במכללה הווירטואלית לחיים. אנחנו רואים נפלאות ממה שקורה, ולנו כראש יהודי חשובים שני דברים משלימים: לעסוק בזה בעצמנו - לקיים קהילה חברתית חזקה על בסיס של התקרבות לקב"ה, ותשובה מאהבה - כן להפיץ את החזון הזה לכל מקום במדינה. כל משפחה שמצטרפת למשימה הלאומית הזו היא יהלום. וברור שבתל אביב היא מקיימת בהידור את 'ובכל מאודך', עקב יוקר המחיה", הוא מוסיף בחיוך.

לראש יהודי יש עוד סניפים?

"למתכונת של ראש יהודי יש כמה מקבילות דומות - יש ברמת גן קהילת 'נהורא', וכשאני אומר קהילה אני מתכוון לכך שיש אנשים בתהליך תשובה, והכוח של הקהילה מחזק אותם. אנשים חוזרים בתשובה לא רק מסיבות רוחניות, אלא בעיקר מסיבות חברתיות. המודל שאימצנו בתל אביב יכול לפעול בעוד הרבה מקומות. גם בירושלים ובגבעת שמואל, אם אנשים יזמינו אליהם הביתה לסעודת שבת זה יעשה נפלאות. כשרואים אותנו בשבת, במיטבנו, רוצים להתחבר אלינו, וממילא גם לערכים ולעבודת ה'. בשנים האחרונות קמו עוד בתים יהודיים במודל שפותח בתל אביב, וברוך ה' יש עוד במקומות שונים, אבל זו טיפה בים. חייבים עוד מאות משפחות שיצטרפו ויפתחו את ביתן לציבור".

במגמת צמיחה תמידית

זעירא מוביל כבר למעלה מעשרים שנה את חברת 'באמונה', שעסקה בקבוצות רכישה לציבור הדתי וכיום פועלת כיזמית נדל"ן לכל דבר ועניין.

החברה בנתה פרויקטים לציבור הדתי במגוון אתרים ברחבי הארץ, אך בימים אלה היא מתמודדת עם תביעה של קבוצת רכישה אחת בחריש, שהוגשה למרות שהבתים כבר נמסרו לדיירים. "נשאלת השאלה איך קרה שבקבוצת הרכישה הכי מוצלחת בחריש, שהדירות שלה נחשבות לדירות הכי מוצלחות בעיר וביד שנייה הן נמכרות הכי טוב - במקום תודה על ההישגים, קיבלנו תביעה", אומר זעירא.

לדבריו, מדובר בצעד של כפיות טובה וצרות עין של כמה חברים בוועד הקבוצה, שיפגע בעיקר בתובעים עצמם. "אדם צריך לעשות בכל יום חשבון נפש, ואנו אכן בוחנים את ההתנהלויות ומפיקים לקחים. יחד עם זאת, ניהול קבוצת רכישה זה אירוע מורכב מצד עצמו, ולא פחות מזה בהיבט של שביעות הרצון של חברי הקבוצה במהלך הפרויקט. בסוף, המודל הזה מציב אנשים פרטיים בעמדה של יזמי נדל"ן, ונוצר אצלם קושי פסיכולוגי גדול בהבנת הקונספט של הפרויקט.

"יש השחרה שיטתית מצד אנשים בודדים, ובאמצעותה מנסים להגיע ללחץ כספי עלינו. זה לא יצלח, ואנו נוציא את צדקנו לאור בהליך המשפטי שיתקיים. מי שיבדוק בכלים מקצועיים את ההישגים שלנו בחריש בכל קנה מידה אובייקטיבי - זמן, מחיר, איכות ביצוע ואחריות ללקוח - ייתן לנו תעודת הצטיינות. אנחנו מנהלים ברוך ה' כיום קבוצת רכישה דתית גדולה בכרמי גת, הבנייה שם בעיצומה, וכן גם יזמויות גדולות בחריש ובבית שמש. תודה לאל, אנחנו עומדים ביעדים שלנו. אנחנו נמצאים בצמיחה נהדרת", אומר זעירא.

בעבר הדגל שלכם היה הקמת שכונות דתיות בערים הגדולות. זה נגמר?

"ממש לא. בכרמי גת אנו מקימים כעת קהילה גדולה לתפארת, ובעזרת ה' יהיו עוד. יש בעיה עם החלטות שיפוטיות בעקבות עתירות של האגודה לזכויות האזרח, שמקשות על המהלך. לשם כך יש להסדיר בחוק דברים פשוטים שהיו מקובלים לאורך כל שנות קיום המדינה".

לקרוא בשם ה' ולצבור כוח בסבלנות

כמי שמרגיש עצמו בשר מבשרה של הציונות הדתית וכחבר מרכז מפלגת האיחוד הלאומי (תקומה), לזעירא ביקורת נוקבת על המצב שאליו נקלעה הפוליטיקה הדתית־לאומית. "נוצר היום מצב שמאז המפץ הגדול, כשבנט פרש מהבית היהודי, הציונות הדתית תקועה בשלוש מערכות בחירות, ובכל מערכה כוחה יורד. אנשים שואלים את עצמם למה זה קורה לנו. רואים שמערכת יחסים עכורה בין המנהיגים גורמת לפירוד, וגם לא מצליחים לייצר כוח פוליטי חזק שבנוי על חזון ורעיון. יש כאן שברי מפלגות, שבעצם כל אחד מהם מנסה למשוך בחבל כדי לשרוד, והציונות הדתית נותרת מוכה וחבולה. לא מביאים לידי ביטוי את הכוח הפוליטי, ואחר כך הציבור משלם את המחיר בהרבה מאוד תחומים".

איך אתה מסביר את המצב הזה?

"התשובה שאני רוצה לתת היא שאיבדנו את החזון. צריך להבין שהחזון כרגע הוא לא להגיע למועמד לראשות הממשלה או לשר הביטחון. החזון הוא להגדיל תורה ולהאדירה. לחזק, לגדל ולשמר את החינוך הדתי־לאומי הקלאסי והחינוך הדתי התורני, לשמר את ההישגים שמאפשרים לנו כציבור לגדול, לשמור על ערכי התורה ועל ההישגים שהושגו ברמה הציבורית־לאומית של הפרהסיה, השבת ועוד הרבה מאוד ערכים של הציונות הדתית. זאת כמובן לצד מאבק נחוש על ההתיישבות ועל הריבונות, ושמירה על כל סנטימטר מארץ ישראל. ברגע שפתאום מתחילים לאבד את זה, אז מאבדים את כל הכיוון.

"לצערי, גם האיחוד הלאומי, שכן משמר את הערכים הקלאסיים, נגרר אחרי הכיוונים של בנט ונתן לו את ההובלה. מדברים על פריימריז שיאחדו את כל הציונות הדתית. צריך להבין שהכיוון שבנט מייצג אינו הכיוון של הציונות הדתית. נפתלי בנט הוא בהחלט איש חיובי, בעל חן ומנהיגות, אך הוא מייצג בצורה ברורה את ערכי הליכוד - לאומיות חזקה וביטחוניסטית עם מסורת. כאשר מדברים על איחוד הציונות הדתית, צריך לעשות זאת עם אנשים שהתורה במרכז עניינם. זה מה שייחד את המפד"ל של המר ז"ל, של יצחק לוי, של זבולון אורלב, של אפי איתם. הם פעלו תמיד כשערכי התורה בראש. כשזה קורה, אתה קודם כול מגבש את הציבור התורני, שמאוד חשובה לו הנקודה הזו, ואחר כך את הדתיים־הלאומיים ה'קלאסיים' שמבינים את הערך של מדינה יהודית וחינוך דתי, שימור קהילות דתיות, חיזוק הרבנות הראשית, הישיבות והמכינות ועוד".

יאמרו לך שמפלגה שמכוונת לכיוון התורני, לא תגיע לחלק הליברלי יותר.

"להפך, הרי הציבור המכונה 'דתי לייט' והציבור המסורתי כבר מזמן לא מצביע לציונות הדתית, אלא לש"ס ולליכוד. לא ניתן להקים מפלגה שהיא חיקוי של הליכוד ולצפות לתמיכה בה. המפלגה כיום היא ערבוב של הרבה דעות, ולא כוח אחד חזק שיודע להביא את ההישגים. היא עשויה מכמה ראשים שכל אחד מהם מושך לכיוון אחר. אם היה כוח אחד שהיה אכפת לו מתורה לצד חיזוק יתר הערכים - אפילו שהוא היה קטן, הוא היה מגבש תמיכה מסביב. תן לי חמישה מנדטים שיודעים בדיוק מה הם רוצים ולא שמונה שמושכים להמון כיוונים ולא יודעים מה הם רוצים. התוצאה היא פירוד ובלבול.

"לכן, צריך לגבש את כל המחנה התורני והמיינסטרים הדתי־לאומי הקלאסי יחד עם עוצמה יהודית, נעם, הבית היהודי ותקומה למתכונת אחת, תחת מנהיגותו של בצלאל סמוטריץ'. בעניין הזה יש צורך להיפרד מאנשי הימין החדש, אהובים ככל שיהיו, ולא לפזול לכיוונים הללו. הפסדנו מנדטים יקרים לטובת הליכוד, ויש גם הרבה מנדטים שברחו לש"ס וליהדות התורה".

זעירא מחדד את האמירה שלו במישור הפוליטי. "אנחנו צריכים נציגים שיודעים לחבר את הקהל המסורתי. בש"ס אף פעם לא אמרו 'בואו נביא מישהו בלי כיפה שיביא את המסורתיים'. הם אומרים: 'אנחנו קוראים בשם ה' ואומרים את האמת'. כשאומרים את האמת לאורך זמן, גם אם היא מותקפת בתקשורת, זה מביא אליך את האנשים המסורתיים, שמזדהים איתך גם בלי להיראות כמוך. אנחנו צריכים לצידו של בצלאל מנהיגות של אנשים שידעו לדבר בשפה של ש"ס, לקרוא בשם ה' בלי להתנצל או להתבלבל. הגיע זמן ההתחברות לפרט, צריך להקים 'ש"ס ציונית', כי זה הדבר הנכון. יש היום הרבה מאוד כוחות חיוביים שלא רואים בעין יפה את ההתפזרות, ואם בצלאל לא ינהיג את הציונות הדתית לכיוון הזה, הם יגבשו כוח חרד"לי שירוץ לבד, כמו 'יחד' שהייתה בעבר, ואנחנו נמשיך להיות מפוצלים.

"המנהיג הפוליטי צריך לעודד את כוחות העשייה הרוחניים ולתת להם כוח ואנרגיה לעשייה חברתית רוחנית", הוא מוסיף. "מדוע ש"ס תמיד בסקרים שני מנדטים מתחת למה שהיא מקבלת בפועל בסופו של יום, ואילו אצלנו הפוך? מפני שחיילי השטח של ש"ס נלחמים למען התורה. הם מבינים מצידם שדרעי הוא השליח שלהם, לא רק לפני בחירות אלא במשך כל השנים. פעילי שטח מקומיים (ויש לנו לא מעט) לא ימסרו את הנפש בבחירות למען מפלגה או מנהיג שלא יאמרו אמירות ברורות ויובילו את הקו הזה".

האתגר הבא: יזמויות ימין בתחום החברה האזרחית

לזעירא יש מסר נוסף, שנובע מאירוע שחווה בשנים האחרונות, לאחר שפוצה על ידי אתר בשם 'שיחה מקומית' על כתבה שפורסמה נגדו שנטען בה כי העמותה שהוא מנהל עסקה בעניינים כספיים בלתי כשרים.

זעירא ניצח לאחרונה בתביעת דיבה שהגיש. בכתב התביעה טען כי מדובר בכתבה מגמתית ושקרית, שכל מטרתה הינה הכפשת שמו הטוב, וכי הטענות בה לא נבדקו כלל במסגרת האתיקה העיתונאית והוראות החוק. הוא הוסיף כי מטרת הכתבה הייתה קשירת דוח מבקר המדינה בעניינו של השר אורי אריאל והגרעינים התורניים אליו ואל עמותת 'ראש יהודי'.

אתר 'שיחה מקומית' טען בתגובה כי אין בכתבה כל פרסום הפוגע בשמו הטוב של זעירא, אך רשמת בית משפט השלום בירושלים, עדי בר טל, חשבה אחרת. "הנתבעים טענו כי אנשים המקורבים לתובע אוזכרו בדוח מבקר המדינה, הם לא הצליחו למצוא במהלך חקירתם אדם אחד העונה להגדרה זו. משכך, לא נותר לי אלא לדחות את טענת הנתבעים, כי התובע אכן קיבל מהשר אורי אריאל כספים שלא כדין, באשר טענה זו לא הוכחה. מצאתי כי קיים לשון הרע בקשירה שבין התובע ועמותת ראש יהודי לדוח מבקר המדינה בעניין העברת תמיכות באופן בלתי חוקי למקורבי השר", כתבה, וחייבה את הנתבעים בתשלום.

בנוסף היא דחתה את טענתם שמדובר בתביעה נקמנית משום שאתרם מזוהה עם השמאל. "איני סבורה כי במקרה הנדון התביעה שהוגשה הינה תביעה נקמנית, או שתכליתה הינה פוליטית, או כי מדובר ב'תביעת השתקה'. אני סבורה כי לנוכח הדברים שנכתבו בכתבה, התובע אכן ניזוק ונפגע עת שויך שלא כדין לדוח שלילי שפורסם על ידי מבקר המדינה", קבעה.

זעירא חושב שפסק הדין הזה הוא קריאת כיוון לנפגעי התקשורת. "נוצרה מציאות שכל אחד יכול לכתוב מה שבא לו בלי השלכות. לשמאל יש מאות ארגונים שעוסקים בחברה האזרחית. חלק מהעשייה הזו היא לדעת לחקור, להעמיד מחקר אמיתי שיעסוק בנושאים שחשובים לימין וגם לציונות הדתית, ויביאו הישגים".

לדבריו, "חושבים אולי 'את מי זה מעניין', אבל השמאל מצליח להביא הישגים דרך מחקרים והשפעה חברתית, בעבודה סיזיפית במשך שנים רבות. הם יודעים להשתמש באקדמיה, בבתי המשפט ובעיתונות כדי לחשוף דברים שמתאימים לאג'נדה שלהם. כשאתה חושף דברים ומוציא את האמת לאור - אם אכן מדובר באמת - יש לזה ערך רב. יש לנו רבבות צעירים אידיאליסטים שצריך לכוון אותם גם לכיוון הזה, ליזמויות בתחום החברה האזרחית.

"הרי יש דברים שהמדינה אינה מסוגלת כרגע לטפל בהם, כמו נושא המסתננים, שאינו מטופל כראוי על ידי השלטון. הדרך לקדם את הטיפול היא באמצעות עמותות, ומי שאכפת לו יביא הישגים. כל מי שיתמסר לנושא מסוים, יביא הישגים גדולים", מסכם זעירא.