השר בני גנץ נואם בכנסת
השר בני גנץ נואם בכנסתצילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

יו"ר כחול לבן ושר הביטחון, בני גנץ, נשא דברים במליאת הכנסת בדיון המיוחד על הסכם השלום עם איחוד האמירויות ולא ויתר על ביקורת נגד ראש הממשלה.

"אני קורא לראש הממשלה ולחבריו לחדול מעיסוק אובססיבי במערכות השלטון ששנינו מופקדים עליהן ולהתייחס אליהן כאילו יושבים בהן אויבי העם. עלינו למנות את האנשים שיובילו את המדינה ביחד איתנו- במשטרה, בפרקליטות, במשרד האוצר, לתת להם לשרת את הציבור- ולהפסיק את ההסתה נגדם. תפקידנו להביא לאזרחי ישראל תוכנית כלכלית שתוציא אותנו מהמשבר הכלכלי העמוק בתולדותינו- ולא להחזיקה נצורה כתוכנית מילוט פוליטית", אמר גנץ.

הוא התייחס להסכם השלום. "אני מברך את ראש הממשלה שבחר לצעוד בדרך השלום. שינוי התפיסה שהוביל הממשל האמריקאי, יירשם בספרי ההיסטוריה של המזרח התיכון. בימים אלה אני ומערכת הביטחון עובדים על הבטחת האינטרסים הביטחוניים ושימור יתרונה האיכותי של ישראל. ידידינו האמריקאים הם בעלי ברית ושותפים המחוייבים לשמור על ביטחונה של ישראל, מתוך הבנה שבלי ישראל חזקה - אין מזרח תיכון יציב".

בנוגע לדיווחים לפיהם ישראל הסכימה למכירת מטוסי חמקן מתקדמים לאמירויות אמר גנץ, "במזרח התיכון התבצעו ויתבצעו עסקאות נשק. אני אומר בצורה ישירה, ללא הסתרה, ללא עקיפה וללא קריצה- כל עוד אני שר הביטחון- עוצמתה ועליונותה הצבאית של ישראל באזור יישמרו, יתחזקו ויתבססו".

"מול משטר האיתולות ואלו שאלימות היא בשורתם, אנו מעמידים צבא מוכן, ושותפים ותיקים וחדשים, שייאבקו איתנו למען יציבות ושלום. היום, עם אישור ההסכמים, ישראל מתחזקת ואיראן נחלשת".

"חשוב שנזכור את החובה לשקם ולחזק את הקשר עם שכנותינו הקרובות-ירדן ומצרים. קשר שהוזנח בשנים האחרונות באופן שפגע באינטרסים האסטרטגיים של מדינת ישראל", הוסיף גנץ.

הוא היפנה גם קריאה לפלסטינים. "אני קורא לאבו מאזן ובעיקר לדור הצעיר של הפלסטינים- ידינו מושטת, הגיעה העת שתצטרפו למסע השלום, במקום לשקוע בביצת הסרבנות. הבחירה בדרך השלום נעשתה בצל חלופות אחרות שהיו על הפרק. צעדים חד צדדיים שיכלו להכניס אותנו לסחרור מסוכן בעת משבר מהגדולים שידענו".

שר החוץ גבי אשכנזי אמר, "אישור הסכם השלום עם איחוד האמירויות בכנסת ישראל הוא יום היסטורי חגיגי ראוי לציון עבור מדינת ישראל. הסכם זה, שמבשיל אחרי פעילות דיפלומטית רבת שנים, פותח חלון הזדמנויות לשגשוג ופריחה דיפלומטית, כלכלית, עסקית, ביטחונית, תעסוקתית ובריאותית".

הוא ביקש להודות לאנשי משרד החוץ על עבודתם מאחורי הקלעים של ההסכם. "תודה ל אנשי משרד החוץ, אותם לוחמים ללא מדים כפי שאני נוהג לכנותם, על פעילותם רבת השנים במדינות אלו. פעילות, רובה חסויה, לעיתים אף תוך סיכון חיים, שהניחה את היסודות והתשתית שאיפשרו הפיכת חלום השלום למציאות. עבודת משרד החוץ הוכיחה, שהתמדה בכיוון הנכון בהחלט משתלמת".

"כשני עשורים מנהל משרד החוץ מסע פעילות דיפלומטית והסברתית להכשרת דעת הקהל במדינות ערביות לשלום בינינו לבינם. מיליוני העוקבים אחר עמודי משרד החוץ בשפה הערבית איפשרו, בין היתר, קרקע פורה וידידותית לניהול המשא ומתן הרישמי שאנו עדים לו היום. זהו שינוי תפיסתי שיחלחל לדורות, חיבור תרבויות משנה מציאות. הסכם זה הוא לא רק מסמך, הוא מתורגם למציאות שמשנה את פניה בשטח", אמר אשכנזי.

הוא סיפר כי "בשבועות האחרונים ריכז משרד החוץ קבוצות עבודה רבות להן שותפים מרבית משרדי הממשלה, שמטרתן להסדיר את כינון היחסים ולגבש הסכמי שת"פ בין המדינות בתחומים מגוונים. הסכמים שיאפשרו טיסות ישירות של חברות מישראל לאמירויות, פריצת שווקים חדשים לטכנולוגיה הישראלית, יכולת השקעה אשר יהוו תרומה גדולה לכלכלה הישראלית, הקמת נציגויות ישראליות רשמיות במפרץ, שיתופי פעולה בהתמודדות עם נגיף הקורונה ואפשרויות רבות נוספות. כולי תקווה כי כבר בשבוע הבא נוכל לחתום על חלקם ונראה בקרוב תיירים ואנשי עסקים מבקרים בשתי המדינות ומסיירים ברחובות אבו דאבי ובחוף הים, וכן בירושלים בירתנו, בחופי תל אביב ולכל אורכה ורוחבה של מדינת ישראל".

"זהו הסכם בין עמים ובין אנשים. אני מאמין ששינויים אלו וחלון ההזדמנות שנפתח, יביא עימו הסכמים עם מדינות נוספות וכולי תקווה שיפתח ערוץ חדש לשיח אחר עם שכנינו הפלסטינים, ואולי, מי יודע, שלום אמיתי במזרח התיכון. שינויים גדולים מתחילים בצעדים קטנים. בואו לא נחמיץ את ההזדמנות", סיכם השר אשכנזי.