
אתר "העין השביעית" קיים הערב (חמישי) את כנס העיתונות העצמאית ה-3, אך השנה לראשונה במתכונת דיגיטלית, בעקבות הגבלות הקורונה.
הכנס מבקש לתת ביטוי לקולות העצמאיים הפועלים ברשת, בייחוד בשנה מורכבת זאת של כאוס פוליטי והשתוללות נגיף עולמי.
הכנס הועבר בזום בהנחיית העיתונאי תומר פרסיקו והשתתפו בו העיתונאים טל שניידר ('זמן ישראל'), ברק רביד ('וואלה') וניר בכר, עד לאחרונה עורך בכיר בחדשות 13.
ברק רביד אמר כי "חדשות 10+13 הייתה כלי התקשורת הביקורתי ביותר במדינה ישראל, יכול להיות שזו הסיבה שזה לא ככה גם היום".
"הסיכוי שמישהו בפרופיל המקצועי והאישי שלי יופיע שוב במהדורת חדשות מרכזית בישראל בתחומי ליבה - הוא נמוך מאוד. היום אדם כמוני, שהוא חילוני-אשכנזי-ליברלי-שמאלני, הסיכוי שהוא יגויס לעבודה במהדורת חדשות מרכזית בתחום המדיני-פוליטי-צבאי - הוא מאוד קטן".
לדברי רביד, פיטוריו מחדשות 13 היו פוליטיים. "לא צריך שנתניהו יתקשר למנכ"ל חברת החדשות כדי שזה יקרה. יש סימן שאלה גדול מאוד על סיבת הפיטורים; לפי הניתוח שלי ניסו להפוך את ערוץ 13 למקום פחות תל-אביבי, פחות שמאלני ויותר ביביסטי, פחות חילוני ויותר מסורתי, פחות ליברלי ויותר שמרני".
ניר בכר חיזק את דבריו וטען, "היה אצלנו מסע טיהור פוליטי. ברק הוא מהסקופרים הגדולים שהיו בטלוויזיה. להשליך כתבים כמוהו או כמו אבי עמית, עקיבא נוביק... זה ניסיון לרצות את הקהל לפי אתוס בידורי. מילא אם זה היה עובד, אבל זה הביא למחיקת ערך. חברת החדשות איבדה את שארית האמון".
טל שניידר סיפרה על עבודתה בעבר כעיתונאית עצמאית, "קל מאוד להתרגל לעבודה עצמאית לגמרי, אבל אז צריך לעבוד סביב השעון בתחומים טכניים, שהם לא עיתונות. עריכת וידיאו, גבייה, הנהלת חשבון, תפעול אתר. ובסוף לא נשאר זמן לעשות עיתונות. "כשעברתי ל'גלובס', זה היה סוג של פינוק להתעסק רק בעבודה העיתונאית".
רביד סיפר על ניסיונו להכניס את דעותיו בנוגע ל'כיבוש' לשיח החדשותי, "התייחסתי בשידור ל'גדה המערבית הכבושה'. בדיעבד גיליתי שזה חירפן אנשים ברשת ובחדשות 13, בעיקר את המנכ"ל. הטרול שי גליק, שמתמחה בנסיונות השתקה, פנה לרשות השנייה וביקשו ממני להגיב. הסברתי למה הגדה באמת כבושה, אבל התגובה הזאת לא הועברה. העדיפו להגיד שזו 'דעתי' ולא שמדובר בעובדות.
"לאחר מכן ביקשו ממני להגיד בעתיד 'יהודה ושומרון'. הנימוק: השימוש במונח 'הגדה המערבית הכבושה' יסיט את תשומת הלב מהסקופ שלך. אמרתי שאני לא אקבל צנזורה", ציין רביד.
בכר סיפק אמירה מעניינת כשסיפר כי צעקו עליו כאשר עסק בהפגנות נתניהו כעורך המהדורה המרכזית, "בחדשות 13 קיבלתי על הראש כי פתחתי את המהדורה בהפגנות נגד נתניהו. כשפתחנו מהדורה בשידור מעצרת לזכר רבין קיבלנו צרחות. בכל 30 שנותיי כעיתונאי ועורך לא צרחו עלי ככה. צריך לחקור מי עמד מאחורי הפעולה הזאת".
עוד הוסיף בכר, "רוב העיתונאים לא רוצים להרגיז או לאבד את מקום עבודתם. ביום פקודה, הם עסוקים בשמירה על פרנסתם. השאלה 'למה לא דיברת' אינה במקומה. אנחנו עשינו כל מה שאפשר".