מנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים הדסה בירושלים, פרופ' אלון הרשקו, מספר על הטרגדיה שהתרחשה הבוקר (ראשון) עם מותה של היולדת אסנת בן שטרית והעובר בבית החולים.

"מבלי להיכנס לפרטים, זו עובדה מאוד גלויה שבגל השלישי ראינו תופעה של נשים בהריון מתקדם שחלו בקורונה ולקו בסיבוכים קשים כולל מצוקה נשימתית, דלקת ריאות קשה ומסכנת חיים", אומר פרופ' הרשקו.

לדברי פרופ' הרשקו יש להקפיד להגיע בבהילות בית החולים במצב של תסמיני מחלה קשה, מה שמאפשר תמיכה נשימתית, מתן תרופות נוזלים וקבלת החלטות נכונות. לזאת הוא מוסיף ומעיר כי לטיפול בקורונה יש מגבלות ולא תמיד הטיפול התרופתי מציל חיים. "מה שמציל חיים בצורה חד משמעית הוא הימנעות מהדבקה. מי שנמנע מהדבקה בקורונה גם יחיה יותר שנים".

על ריבוי התחלואה בקרב יולדות אומר פרופ' הרשקו כי לכך כמה הסברים וקרוב לוודאי העיקרי שבהם הוא השינוי בווירוס. "בגלים הקודמים ראינו ילדים שדואגים להורים היום הורים דואגים לצאצאים שלהם שחולים ומונשמים. מחלה קשה בשלבים אחרונים של הריון היא תופעה שמאפיינת את הגל השלישי ולצערי לא צריך להסתכל בסטטיסטיקות כדי לראות את זה. אנחנו רואים זאת עיניים".

על יעילות החיסונים קובע הרשקו כי מדובר בעובדה ללא עוררין. "רואים זאת בהרבה צורות, למשל בכך שאין הדבקה בצוותים רפואיים מחוסנים וגם בחולים הקשים והקריטיים רואים מעט מאוד, אם בכלל, חולים שהתחסנו".

באשר לתופעת הסירוב לחיסון אומר פרופ' הרשקו כי ההסבר דומה לאותם הסבורים שעישון אינו מסוכן ונסיעה ללא חגורה אינה מסוכנת. "יש אנשים שחושבים שהחיים הם רולטה רוסית ולוקחים סיכונים מיותרים".

באשר לחיסון נשים בהריון אומר פרופ' הרשקו כי יש לבחון את הדברים על רקע סיכון החיים שבהידבקות נשים בהריון שחלו בקורונה. לעומת זאת בחיסון לא נראה שיש סיכון מוגבר. "ככל שידוע לנו היום בעקבות עשרות מיליוני חיסונים בעולם, החיסון לא גורם לתגובות אלרגיות מסוכנות שגורמות למוות. אנחנו לא מכירים מוות כתוצאה מאלרגיה לחיסון וגם תופעות הלוואי הן ללא אחיזה במציאות".

לדבריו "לחיסון יש תופעות לוואי כמו לכל תרופה יעילה. אפילו לאקמול יש תופעות לוואי, אבל בהשוואה לחיסונים אחרים הבטיחות של החיסון לקורונה היא מצויינת. בהשוואה לנזקי המחלה עצמה אין מקום להשוואה. הווירוס קטלני ומסוכן בסדרי גודל לעומת כל תופעת לוואי שאנחנו יכולים לראות מהחיסון".