ביום חמישי שעבר עלה מכון מאיר עם אתר חדש. לא עוד אתר שיעורים ולא אתר חדשות, אלא דף בית מגזיני ליהדות. 'הידברות' בגרסה דתית לאומית, אם תרצו: כתבות שטח ווידאו, מאמרים, מדורי מוזיקה ונוער ואפילו פינות אוכל.
"זה מגזין שלם, עם כתבות וראיונות מיוחדים עם דמויות מאוד מעניינות מהתרבות הישראלית, בין השאר אנשים ידועים כמו מרים פרץ וננסי ברנדס", מספר הרב זאביק הראל, מנהל ערוץ מאיר למבוגרים ולנוער. "כבר עלינו עם תוכניות דגל חדשות כמו 'גוונים' של אלעד גולדברג, שבה אנחנו יוצאים לשטח ופוגשים אנשים ודמויות מעניינות. התוכנית מציגה אנשים לפי מעגל השנה. כך למשל בט"ו בשבט לקחנו אדם שמגדל עצים שלא גדלים בשום מקום בעולם, והכול מתוך תפיסה של אהבת ארץ ישראל ויראת שמיים. החקלאי צולם בשטח עם השתילים שלו.
"תוכנית נוספת עוסקת בסיפורים של בוגרי מכון מאיר, במטרה להראות שעולם התשובה אינו מנותק מהחיים. מכון מאיר הרים כדגל תשובה שמחברת לחיים. מי שיש לו יכולות בתחום של תקשורת - שיהיה יהודי ירא שמיים ויעסוק בתקשורת, וכן על זה הדרך בכל תחום: מי שעסק במשפט - יעסוק במשפט מתוך יראת שמיים, כמו השופט גל טייב או תא"ל במילואים אפי איתם, בוגרים שבמכון מאוד גאה בהם, לצד עוד רבים בארץ הזאת שהושפעו ממכון מאיר וממשיכים בדרך, והיום תורמים לחברה ולמדינה".
שמים דגש על בני הנוער
הקמת האתר החדש הגיעה כתוצאה מביקוש גדול מהשטח. "אני חושב שאדם דתי שרוצה לצפות בתכנים של יהודים שמונגשים בצורה איכותית ומעניינת - אין לו הרבה גיוון. אומנם יש שיעורי תורה, אבל חסרות תוכניות שיכולות להתאים לציבור מגוון", כך מסביר הרב הראל מה עמד מאחורי המהלך. "אנחנו מביאים יהדות מזוויות מיוחדות של תורת ארץ ישראל, ומראים איך היהדות יכולה להיכנס לכל תחומי החיים. זה כמעט לא קיים, אין כמעט מישהו ברשת שיוצר תכנים כאלה", הוא מבהיר. "כמו שערוץ מאיר לילדים הצליח, אנחנו מבינים שגם מבוגרים זקוקים לתוכן טוב".
מבחינת ערוץ מאיר, הנוער הישראלי יקבל "טיפול מיוחד". "ערוץ מאיר לנוער זה מת מצווה. זה הגיל העיקרי שבו אנשים משוטטים באינטרנט ומחפשים מה לראות, ולכן המטרה שלנו היא שהם ימצאו ברשת בית של תוכן ליהדות באהבה. עשינו תוכנית של בני נוער שמראיינים בני נוער על מגוון נושאים, יש לנו גם את הרב יוני לביא בכל מיני תוכניות קצרות לנוער, הרב חגי לונדין בסדרה בנושא ההתמודדות במאה ה־21, יעל שבח בתוכנית לנשים, הרב אייל ורד והאומן אייל מסוארי 'על כוס תה' - שיח חברים שנוגע בתוכן מגוון בעבודת ה'. והכול בשלל שפות – משדרים יהדות בספרדית, צרפתית ואנגלית, ובקרוב אתר מיוחד ברוסית". ברוך ה', התוצאות לא מאחרות לבוא: "עלינו לאוויר ביום חמישי האחרון, וביום שני השבוע נכנסנו לגוגל אנליטיקס כדי לראות מה קורה - הרייטינג התחיל לקפוץ! ראינו פעילות אצל אנשים בגרמניה, בברזיל ובארצות הברית, וזו התחלה של משהו חדש - שידור יהדות לכל העולם".
מה ההבדל ביניכם ובין ערוץ 'הידברות'?
הרב הראל, שהגיע לערוץ מאיר מ'הידברות', מעדיף לא להתייחס ספציפית ל'הידברות'. "יש אתרים רבים שעוסקים ביהדות ואוכל, כשהמטרה האמיתית היא להכניס יהדות, והאוכל הוא רק פיתוי. החידוש בערוץ מאיר הוא שאנחנו מאמינים שלאוכל יש ערך, איך לאכול נכון".
הרב דב ביגון, ראש מכון מאיר, מצטרף לדברים ומבקש לחדד: "אנחנו בדור של קיבוץ גלויות, ויש זרמים שונים בתוך הגלויות. בלי עין הרע, יש הרבה גוונים. כל ערוץ בעצם פונה למגזר שלו, מבחינה דתית, תרבותית ואפילו פוליטית. להידברות יש את הגוון שלו, ולערוץ מאיר יש את הגוון שלו. אני מאמין באמונה שלמה שמידת האהבה שייכת לכולם. ימנים, שמאלנים, דתיים ולא דתיים - במיוחד בערוץ שלנו, שרוצה להשפיע על כל עם ישראל, צריך לכבד, ולכל אחד יש את השליחות שלו".
מבחינת הרב, כולם ברוכים – "בתנאי שיכוונו לשחוט כשר", הוא אומר, ומסביר: "הייתי שכן של אדיר זיק ברמת אשכול לפני 50 שנה, כשהוא התחיל לעבוד בטלויזיה הישראלית, בעידן השחור־לבן. אמרתי לו: 'למה אתה עובד בטלוויזיה?'. הוא ענה לי: 'אני למדתי טלוויזיה בהוליווד, ומדיה זה כמו סכין - אתה יכול לשחוט כשר, אבל אתה יכול גם לרצוח. אני החלטתי לקחת את המדיה ולהביא דברים טובים לעם ישראל'. זה נחרט במוחי, וכמה עשרות שנים אחר כך הקב"ה נתן לנו כלים לעשות קידוש השם ולהפיץ תורה".
אתם לא מנסים לקרוץ גם לציבור חרדי?
הרב הראל: "ברשימת היעדים שלנו לא כתוב לכבוש את הקהל החרדי, אבל דיברתי השבוע עם חתן של אחד מגדולי האדמו"רים, שאמר לי שהוא צופה כל פעם בתוכניות של הרב שרקי בערוץ מאיר. הוא מוצא בשיעורים האלה מענה שהוא לא מוצא במקום אחר. אז אני נותן תורה לכלל ישראל, לא מנסה לגנוב קהל חרדי, אבל אני יודע שיש ציבור שמחפש לשתות מהמים שיש כאן, וממילא יגיעו הרבה אנשים גם משם. חשוב לומר שמבחינה תורנית אנחנו לא נופלים מערוץ הידברות. הכול בגדרי ההלכה".
פונים לכל יהודי
כדי לעמוד במשימה גויסו אנשי תקשורת רבים, וצפויות בקרוב עוד הפתעות. כאמור, הרב זאביק הראל הוא מנהל הערוץ. עורך האתר הוא העיתונאי אבנר שאקי, המאייר – יוסי שחר, ועל האחריות והליווי של תחום המדיה אמון הרב מאיר טויבר, ממלא מקומו של הרב ביגון בישיבה וראש ישיבת נתיב מאיר לשעבר. "התארגנו מחדש, ובזמן קצר יחסית העלינו אתר לתפארת", מספר הרב ביגון. "ביקשתי מהרב טויבר שיקבל את האחריות על תחום המדיה במכון מאיר. הוא פועל בחוכמה ובטוב טעם ואני מאחל לו הצלחה גדולה. לניהול הערוץ ביקשנו את הרב זאביק, איש נעים הליכות שעושה את המלאכה נאמנה בזירה לא פשוטה. אני מאחל לו שיקדש שם שמיים ויאהיב את התורה והיהדות על כל עם ישראל. בשביל מה הקב"ה עשה את המדיה? כדי להפיץ תורה! מישראל סלנט ביקשנו שירומם את אתר הילדים, ונגיע למצב שכל יום ילדים יראו תוכניות חדשות. הניסיון שלנו מראה שאתר הילדים שלנו הוא חלק בלתי נפרד מתרבותם של ילדים רבים מאוד".
לכל היעדים שהרב ביגון מציב יש תנאים מקדימים: "הכול בתנאי שלא יהיה לשון הרע, בצניעות, וכל תוכנית צריכה להיות בעלת ערכים אנושיים ויהודיים מיוחדים". הרב מציין כי ערכים אלו חשובים במיוחד כעת, בתקופת בחירות. "אנחנו נמצאים בימים של בחירות. כואב לי המצב, כי לצערי מדברים לשון הרע אחד על השני. מזה לא בונים שום דבר. מלשון הרע אי אפשר לבנות שום דבר. אנחנו חושבים שאדרבה, בכל דבר שאנחנו עושים צריך להיות קידוש השם, לדבר טוב זה על זה. הרב צבי יהודה אמר לנו: חשבו טוב על איש אל רעהו. באתר שלנו תמצא רק לשון הטוב, לא לשון הרע. לא להיכנס למקומות האלה חס ושלום".
ומה עם תורת החסידות?
הרב ביגון: "יש מאמר של הרב הלל ציטלין הי"ד שענה תשובה לשאלה מה ההבדל בין הרב קוק לחסידות. התשובה הייתה שהרב קוק עומד בראש הסולם ומסתכל מלמעלה למטה על עם ישראל ועל כל האנושות, ואילו החסידות עוסקת בנפש הפרטית, כי היא נולדה בגלות, שם היה צריך לחזק את הפרט. הערוץ שלנו הוא מהכלל אל הפרט, מבלי לבטל את הפרט. תורת החסידות היא נדבך חשוב, אבל האידיאל הוא לקחת את כל הנושא הכללי, כלל ישראל וכלל האנושות - ויחד עם זה לחבר את הפרט לכלל. זה המיוחד של תורת הרב קוק". וכשהרב ביגון מדבר על הכלל, הוא באמת מתכוון לכל העולם: "יש לנו צופים רבים בעולם, אונליין בו־זמנית. פעם טלפן אליי מישהו מסין ואמר: אני צופה קבוע בערוץ מאיר, ובעקבות השיעורים אני מודיע לך שאני עולה לארץ!"
הרב זאביק הראל מנסה להסביר כיצד עקרונות אלו ביחס לתורת החסידות באים לידי ביטוי בערוץ החדש: "אנחנו מודרכים על ידי הרב ביגון, והתכנים הללו מקבלים מקום בערוץ. כך למשל הרב אייל ורד מלמד בערוץ חסידות, בגוון של חסידות ארצישראלית עם יותר דגש על הרב קוק".
יש פנייה גם לציבור מסורתי ספרדי?
"בדקתי, והספרדים גם הם יהודים", עונה הרב ביגון בחיוך. "אנחנו צריכים לדבר לכולם. אסור לנו להפוך את עם ישראל לשבטים שבטים. לכל אחד יש את התרבות שלו והעניין שלו, אבל השורש אחד. הציבור הספרדי, כן ירבה וכן יגדל, הוא רוב רובם של תלמידי מכון מאיר. יש לו את החיבור הטבעי למסורת היהודית וצריך לדבר אליו בשפתו". כחלק מהפנייה לציבור הרחב, הרב ביגון תומך בהבאת ההומור למסך: "כל אדם צריך להביע שמחה והומור, אבל הומור לא זול".
הרב הראל: "בערוץ כבר קיים מאגר של 40 אלף שיעורי תורה בכל נושא, ביניהם תכנים נדירים של הרב מרדכי אליהו והרב אלישע וישליצקי. אבל יש הרבה תכנים שאנחנו רוצים להנגיש ליהודים שלא גדלו בבית המדרש. יהיו לנו דמויות ספרדיות: הרב בנציון אלגזי, ראש ישיבת רמת גן, ימסור שיעורים בהלכה, וכמובן גם רבני המכון הרב אשר בוחבוט והרב אורי שרקי ייתנו שיעורים. כמו כן התוכניות עצמן יותאמו לציבור רחב ומגוון, שלאו דווקא בנוי לשמוע שיעור גבוה במהר"ל. אחד מרבני המכון, הרב זיו רווה, יעביר תוכנית על פיוט. בתוכנית הוא עומד להכניס אנסמבל של פיוטים ואת המשמעות שלהם".
ומה בקשר לפוליטיקה? הרב ביגון מסביר כי למרות עמדותיו הוא נמנע מעירוב פוליטיקה ועיסוק בנושאים אקטואליים הלכתיים, כדי לא להרחיק אנשים מלשמוע תורה. "בערוץ לא נכנסים למחלוקות פוליטיות, והסיבה פשוטה - כי לכל אדם יש דעה פוליטית, וברגע שאתה אומר אותה אתה עלול להרחיק מישהו שלא מסכים איתך מבחינה פוליטית. אנחנו לא כמו הערוצים שהופכים את המדיה למריבות ולשון הרע. אנחנו לא בפוליטיקה, אנחנו כלל ישראל". הרב מבהיר כי מבחינתו גם פגיעה ברבנות הראשית לישראל לא באה בחשבון: "יש לנו רבנות ראשית בדרכו של הרב קוק זצ"ל, הסמכות הדתית הממלכתית היחידה שיש במדינה. יש מגמה פוליטית לנגוס ברבנות הראשית ולהצר את צעדיה, צר לי על כך מאוד. כשם שבמדינה יש וצריך להיות ראש ממשלה, מערכת ממלכתית צבאית ומשטרה - כך מי שצריך לייצג את הדת זה הרבנות הראשית. ברגע שיש ויכוח בנושא ומעורבים פוליטיקה וגורמים שרוצים להרוס, אנחנו לא מתערבים בדבר הזה. זה חמור מאוד ואני לא נכנס לדברים האלה".
מה החלום שלכם לעתיד?
הרב ביגון: "הערוץ הוא רק ההתחלה. החזון הוא שזה יהיה נחלתו של כל בית. כמו שבבתים רואים חדשות, ספורט ומוזיקה - אני רוצה יהדות? באמת? באהבה? ערוץ מאיר! היום יש עשרות אלפי גולשים בערוץ, אנחנו רוצים מאות אלפים. אומנם אני קצת התבגרתי, אבל החלום שלי הוא שעם ישראל כולו יהיו לימודי השם. כולל הקיבוץ שאני באתי ממנו. אחד מחברי הקיבוץ שגדלתי בו נפטר, לצערנו הרב, מקורונה. בתי היא אחות בבית חולים במחלקת קורונה, והיא פגשה את אשתו של הנפטר ז"ל ואמרה לה: 'אני הבת של דובל'ה' - זה היה כינוי החיבה שלי בקיבוץ. אז היא אמרה לה: 'מה, באמת? תמסרי לאבא שאנחנו כל הזמן יחד איתו, מאוד מכבדים את הדרך הזאת'. בין לכבד ובין להתקרב ליהדות המרחק הוא קצר. בעזרת ה' כולם ישובו".