במלאת שנתיים להתרסקות החללית הישראלית 'בראשית' על הירח שוחחנו עם רב הפרויקט ומסתבר שיש דבר כזה 'רב חללית', הרב שרגא דהן, בוגר המרכז האקדמי לב המשולב כעת בפרויקט ההמשך 'בראשית 2'.
אז למה בכלל צריכים רב לפרויקט שיגור חללית? הרב דהן משיב ומציין כי "בפרויקט עצמו היו מהנדסים שומרי מצוות, כולל ראש הפרויקט", אך עוד מעבר לכך קיים העניין העקרוני שנועד לאפשר למדענים ואנשי חלל שומרי מצוות להיות שותפים במיזמי דגל דוגמת החללית בראשית.
השאלות ההלכתיות שעלו בפני הרב דהן ואנשי המיזם היו רבות – "איך שולחים חללים במשך חודשיים כשצריך לעקוב אחריה, לוודא שאין תקלות ולבצע מעקב כאשר יש את השבת". הרב דהן גייס את ידיעותיו התורניות, בין השאר ככראש מדור הלכה של הרבנות הצבאית בעבר ותוך שהוא נועד בגדולי ישראל, בהם גם הרבנים הראשיים, הכווין את המיזם למציאת מודלים ופתרונות שיאפשרו שיגור חללית ללא חילול שבת.
בשיחה עמו מפרט הרב דהן את מבנה מסלול הטיסה האליפטי של החללית, את הצורך המינימאלי בדלק, מה שאיפשר בתמרון עם התאריכים להביא לכך שהפעלת החללית תהיה אוטומאטית למעט פרק זמן קצר שיחול שלא בשב. כל זאת לבד מהדאגה לכך שתאריכי השיגור והנחיתה לא יהיו בשבת על מנת לאפשר למדענים שומרי מצוות להיות חלק מהתהליכים הללו, ואכן התהליך כולו התבצע ללא התנגשות עם עולם ההלכה.
"הפרויקט נועד לחבר את הנוער בישראל ולתת להם השראה וחזון לעיסוק בטכנולוגיה כדי לקדם את המדינה, ואנחנו לא רוצים שהפרויקט ייועד לחלק מהאוכלוסייה. לכן לא מתאים שהנחיתה תהיה בשבת וכו'", אומר הרב דהן ומציין כי שאלה נוספת עסקה באפשרות שמא בדיוק בשבת תגיע החללית לסכנת התרסקות, האם היותה בגדר הפסד מרובה מאפשר טיפול בה מרחוק? גם לכך הוכנו מודל ופתרונות שבסופו של יום לא נצרכו. "הייתה קואליציה מקיר לקיר, מאנשי החלל ועד הרבנים", הוא מספר ומציין כי "את כל התכתובות ההלכתיות הכנסנו לחללית והם כעת שרופים על הירח".
כשהוא מתייחס לבראשית 2 מספר הרב דהן כי במיזם זה "אנחנו מגביהים קומה. שולחים מקפת, שזו מעין חללית שתקיף את הירח ובה יהיו שתי חליליות שינחתו בשני מקומות שונים ויבצעו מחקרים. המקפת תקיף את הירח שנתיים ותשלח מידע לכדור הארץ. זה מרגש". לדבריו "שיטת השיגור תהיה באותה שיטה של החללית הראשונה. כשנתקרב לתהליכים הטכניים ממש נאמץ חלק מהדברים וחלק נצטרך לשדרג".
עוד מעיר הרב דהן כי הראשון שעסק בסוגיית ההלכה בחלל היה האסטרונאוט אילן רמון ז"ל ש"רצה לעשות קידוש בחלל כנציג העם היהודי ושאל מתי השבת בחלל. השתמשו בסוגיות קדומות שבהם נקבע שסופרים שישה ימים וביום השביעי מציינים את שהבת. הרב זלמן נחמיה גולדברג שאל אותי מי אמר בכלל שיש שבת במקום שאין בו זריחה ושקיעה. בסופו של דבר אילן רמון עשה קידוש לפי שעון ישראל. פיסות הקידוש שהוא כתב נפלו בשדה תירס בעיירה שנקראת פלשתינה", אומר הרב דהן.
על רגעי ההתרסקות של 'בראשית' מספר הרב דהן כי הוא עצמו היה אז ליד חדר השיגור. לדבריו "אנשים היו מאוכזבים אבל לא מופתעים". עוד הוא מספר כי "כשהגעתי לאירוע הנחיתה אחד ממייסדי הפרויקט אמר לי 'ברוך הבא לאירוע ההתרסקות של החללית' כי רוב מוחלט של הסיכויים היה שתהיה התרסקות".
ועם זאת, מדגיש הרב דהן את ההישג: "אנחנו המדינה השביעית שהקיפה את הירח. אנחנו לא מסתפקים בזה ולכן קיווינו להנחית חללית כבר בשיגור הראשון. העולם רואה בזה הצלחה ענקית אבל העם היהודי חותר לשלמות".
לקראת תום השיחה אתו שאלנו אם המגבלות ההלכתיות לא הקשו על אנשי הטכנולוגיה של החללית? האם התקבלו הדברים בהבנה או כעול מיותר שמקשה את תפקוד הצוות? "השתדלנו לעשות את הדברים מאחורי הקלעים. החברה נתנה לזה מקום אבל לא עשינו מזה רעש. זה נכון לכל פרויקט, צריך לאפשר לפרויקט לעמוד ביעדים אבל בלי להכביד יותר מדי על המערכת. ראינו בזה הזדמנות להראות שבקלות אפשר לבצע חיבורים".