
יו"ר עמותת סולמות הרב יוסף צבי רימון השתתף כאורח כבוד בוועידת הקיץ של עיתון 'בשבע' והתייחס לשאלה האם הוא מתכוון להצטרף למרוץ לרבנות הראשית שמתחיל בקרוב. "עד היום אמרתי לכל מי שפנה אליי שאני לא מעוניין עכשיו, אני כותב ספרים ועסוק כיו"ר עמותת 'סולמות' ועמותת 'לאופק' וכראש בית המדרש של המרכז האקדמי לב", ענה הרב. "אבל אני מוכן לתאר לך איך אני רואה את תפקיד הרב הראשי לישראל. הרבנות הראשית עשתה הרבה דברים, אבל אני רוצה לראות אותה בקומה נוספת: כתובת לכל אדם במדינה, כתובת לאדם דתי ולא דתי שרואה את הרבנות הראשית כעוצמה מיוחדת שהוא שואב ממנה. אני רואה את הרב הראשי מעביר הרצאה של 15 דקות בשבוע בטלוויזיה על בין אדם לחברו: איך לא להגיע למידת הכעס, איך לראות בעין טובה, כלים לזוגיות וחינוך ילדים. תוכנית עם רייטינג שאנשים רואים אותה ואומרים 'כמה אור קיבלנו השבוע'".
בדברים שנשא התייחס גם לשנת השמיטה המתקרבת. "לפעמים אני שומע מאנשים: 'עוד חודש שמיטה, אוי ואבוי', אך זה אמור להיות הפוך לגמרי: אחרי אלפי שנים עם ישראל זוכה לחיות בארץ ישראל. אני מקבל אלפי שאלות, אבל כשאני מקבל שאלות מחיילים ומחקלאים אני שמח במיוחד, כי את השאלות הללו לא שאלו רבנים אלפיים שנה".
למעשה, מה עדיף: היתר המכירה או אוצר בית דין?
"ההלכה היא מסר מורכב. מצד אחד חייבים היתר מכירה כי יש מקומות שלא יכולים בלי היתר המכירה. מצד שני, מרן הרב קוק זצ"ל לימד אותנו שצריך להסתדר ככל האפשר בלי היתר המכירה, ולכן הפתרון הוא כמה שיותר אוצר בית דין, בלי הפקעת הקרקע ומכירתה לגוי, וכמה שיותר שימוש במצעים מנותקים. אנחנו בפעמי גאולה ועוד מעט יגיע המשיח, ואז היתר המכירה לא יהיה, כי הרב קוק כתב שזו הוראת שעה ורק בשמיטה דרבנן. אם כן, אוצר בית דין זה מה שהולך להיות שיהיה משיח. הרי לא ייתכן שאדם ייסע לרמת הגולן כדי לקטוף קילו תפוחים ואחר כך לגוש עציון כדי לקטוף קילו דובדבנים. בסופו של דבר אוצר בית דין הוא החזון שאליו אנחנו צריכים לשאוף".
עד שיגיע המשיח, מה ההבדל בין דורנו לדורו של הרמב"ם ביחס לשמיטה?
"הרמב"ם כתב את הספר 'שמיטה ויובל', אבל לא זכה לאכול תפוח אחד של קדושת שביעית. בדורנו כל יהודי יכול להיות צרכן של קדושת שביעית ולחנך את הילדים שלו לקדושה. זה אחד הדברים שניסינו לעשות בספרִי 'השמיטה', שמנסה לתת גם הנחיות מעשיות אבל גם הרחבה ידידותית איך להפוך את השמיטה לחוויה".
בשטח, איך מתחברים לקדושת שביעית?
"חוץ מההנחיות בגינה, אדם צריך לקנות קדושת שביעית. לפי הרמב"ן, אם אדם אוכל פרי של קדושת שביעית מקיים מצווה, וכן אם שם לב ומשתדל לאכול עד הסוף את הפרי, הוא מתעסק בקדושה. כשיש שאריות הוא לא משחית אותן כי הוא זוכר שאנחנו נמצאים באדמת ארץ ישראל, במציאות שהיא הכי קרוב לבית המקדש".
אפרסקים עולים 20 ש"ח בשוק. למה שלא נייבא יבול נוכרי ונפתור את הסאגה של שנת השמיטה?
"יש לי כלל: אתה רוצה בשמיטה להדר, אתה רוצה להחמיר, תעשה הכול - בתנאי שאתה לא הורס את התוצרת של החקלאים היהודים. הרב קוק כותב שעטו תרעד בידו כי באו חותרי מחתרת וקונים מגויים. מבחינתו מדובר בנפילה ביראת שמיים".
"להנגיש את עולם ההלכה"
הרב רימון מדגיש כי ספרו 'שמיטה', שיצא כעת במהדורה חדשה, הוא חלק ממפעל ההנגשה של עמותת 'סולמות'. "אנחנו מנסים כל הזמן להנגיש את עולם ההלכה, למשל על ידי ערכת שמיטה למשפחה. וכמובן, 150,000 ילדים צופים בכל יום ב'רצים למשנה'".
'רצים למשנה' הוא מיזם חווייתי גרידא, או שהילדים רוכשים ידע אמיתי במשנה?
"בסקר שנעשה לאחרונה בבתי ספר, המקצוע משנה קיבל את הרייטינג הכי גבוה, ואילו לפני 7 שנים היא קיבלה את הרייטינג הכי נמוך. השינוי בא כי יצרנו את 'רצים למשנה' בשיטת 'כאמד"ט' - כותרת, אומר, מקרה, דין, טעם, שמסווגת את המשניות לפי נושאים ומקילה את הלימוד עבור הילדים. בלי רקע מוקדם, התלמיד מצליח לייצר תרשים".
המיזם מצליח, אך זוהי הדרך לגדל דור של למדני משנה?
"ראשית, אני רוצה שכשילד יראה משנה, הוא יתרגש. זה מה שישאיר אותו בעולם התורה גם אחר כך. דבר שני, הוא מקבל מוטיבציה, והיא גורמת לו רצון ללמוד משנה. שלישית, הוא מקבל שיטה איך ללמוד את המשנה בצורה בהירה עם עומק יותר גדול. בזכות הסרט הוא לומד את הדרך, ועם הדרך הוא יכול ללמוד הרבה משניות, לקנות אהבת תורה ובסוף גם לימוד תורה. אלפי ילדים סיימו מסכתות, מה שלא היה פעם".
פעם למדו רבי עובדיה מברטנורא וקהתי, מה השלב הבא של הנגשה?
"קהתי הוא פירוש מעולה, אבל כשילד רואה משנה זה רחוק לו, הוא לא יודע מה לעשות. כשאתה מלמד אותו איך אפשר ליצור תרשים מכל משנה על פי קוד, והוא מצליח ישר לסדר, הוא עבר חצי דרך, ובסוף יצליח גם עם קהתי. אבל אם להפך, לומד קהתי או גמרא שוטנשטיין - הוא יכול להבין כל שורה, אבל לא תמיד יתפוס את המהלך. אנחנו עוזרים לו לתפוס את המהלך, והשיטה שלנו עובדת הן על ילדים למדנים והן על ילדים בלי רקע בכלל, באופן לא ייאמן. אני הייתי אצל עשרות ילדים שבעקבות 'רצים למשנה' סיימו ש"ס משניות. אנחנו עובדים עכשיו גם על 'רצים לגמרא'".
אפרופו גמרא, מה דעת הרב על מיזמי הנגשה כמו 'גמרא סדורה'?
"הכול טוב. יש יתרונות וחסרונות בכל דבר, תלוי למי. מי שצורת הדף טובה לו, אני מעדיף את צורת הדף, אך מי שזה מרחיק אותו, עדיף שיתקרב בדרך אחרת. בסופו של דבר זה רק כלי - אומנם כלי טוב שאפשר בוודאי להשתמש בו, אך עדיין רחוק מלאפשר לך ללמוד את הגמרא. היום אני רואה הרבה נוער שלא מתחבר לגמרא ולפעמים זו דרך יציאה החוצה, לכן אני רוצה ליצור את 'רצים לגמרא', סרטים שיעזרו לאנשים להבין כמה עומק יש בגמרא, ודרך החוכמה הוא יתחבר, ויקבל מאיתנו שיטות שיעזרו לו ללמוד את הגמרא בצורה שתקדם אותו".