פרופ' ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה בשנת 2005 שגם התפקד לאחרונה לליכוד, לא משוכנע שאיראן גרעינית היא סכנה קיומים אך מדגיש כי אפשר היה להפציץ את היכולות הגרעיניות של איראן כבר לפני שנים רבות.
"היה אפשר לעשות מה שעשה מנחם בגין כשהפציץ את הכור העיראקי בבגדד ב־1981, ומה שעשה אהוד אולמרט בדיר א־זור בסוריה ב־2007. היתה אפשרות להפציץ באיראן בתקופה של בנימין נתניהו, אבל הוא לא פעל. אני לא יודע מה היו האילוצים או השיקולים שלו באותו זמן, אבל בשורה התחתונה, נתניהו לא פעל. יכול להיות שהמציאות לא אפשרה פעולה.
"זה ברור שאנחנו, כהדיוטות, לא יודעים אף פעם את כל העובדות. אבל אני רק מציין את העובדה שנתניהו היה אז ראש ממשלה".
פרופ' אומן נשאל מה לדעתו היתה התרומה הכי משמעותית של נתניהו, והשיב: "הוא בוודאי היה מדינאי גדול. קשר קשרים משמעותיים עם מדינות ובנה קואליציות חשובות נגד איראן. הוא אשף ביכולת שלו לעבוד מאחורי הקלעים, למרות שהיה גם לא מעט דיבור בחוץ. הוא גם פעל בצורה יוצאת מן הכלל וגילה מנהיגות בסיפור הקורונה, ובגיוס החיסונים מול פייזר. בהחלט.
"הוא עשה הרבה מאוד בשביל המדינה, ואני מעריץ אותו. מעריץ ממש. אבל יש בעיה עם נתניהו: הוא פספס הזדמנויות. הוא פספס הזדמנות במהלך הכהונה של הנשיא דונלד טראמפ להתקדם בעניין הסיפוח. היתה אפשרות לפעול, כמו שבגין קיבל החלטה לפעול בעיראק. זה נכון שאני לא יודע את כל הפרטים, אבל במנהיגות אתה צריך לפעמים לקבל החלטה לבד, ולהתנתק מהרעשים ומהלחצים מסביב. לא תמיד האמריקנים הסכימו איתנו, אבל לפעמים הם רמזו לנו לעשות מה שאנחנו חושבים שצריך לעשות.
"נתניהו לא פעל להפצצת איראן כשהיתה אפשרות, לא פעל לסיפוח ביהודה ושומרון. פגשתי את נתניהו כמה וכמה פעמים, יותר משפגשתי כל ראש ממשלה אחר. אמרתי לו: 'כבוד ראש הממשלה, קדימה!' זה היה מבוסס על כך שממשל טראמפ אמר כמה פעמים - 'ילדים, אתם צריכים לפעול, אל תשאלו אותנו'. ונתניהו היסס. היתה לו בעיה עם החלטות שמשנות מציאות.
"לנתניהו יש מאפיינים של גדולה בתפקידו, חוץ מניצול הזדמנויות. גם ראשי ממשלה קודמים חיו תחת לחצים ואילוצים, ובכל זאת פעלו. בגין סיפח את רמת הגולן. וכבר דיברנו על מה שהוא ואולמרט עשו לכורים הגרעיניים", כל פרופ' אומן.
חתן פרס נובל סובר שנתניהו היה צריך לרדת מהמפה הפוליטית, "ולא כי הוא לא היה ראש ממשלה טוב. הבעיה היא שקצת יותר מחצי העם לא רצה אותו, והוא היה צריך לזוז הצידה ולתת למישהו אחר, אולי פחות מוכשר ממנו, להקים ממשלה ימנית.
"עכשיו, מה קרה? קמה ממשלה שהיא סוג של ממשלת אחדות, ונתניהו, עם כל היכולות שלו, כבר לא ראש ממשלה. בסוף יש כאן דמוקרטיה, והרוב, גם אם זה רוב ממש קטן, לא רצה את נתניהו. פעם אחת, ועוד פעם אחת, ועוד פעם אחת. גם נתניהו ניצח ב־96' את שמעון פרס ברוב מאוד קטן. רוב זה רוב".
פרופ' אומן שהתפקד לאחרונה לליכוד מעולם לא הצביע למפלגה. "לא הצבעתי לליכוד אף פעם. תמיד תמכתי במפלגות דתיות לאומיות, ובבחירות האחרונות תמכתי בציונות הדתית".
דיברת עם ראש הממשלה בנט מאז שנבחר? "כשהוא נבחר לראש הממשלה שלחתי לו ברכות. באים אליו בטענות שהוא הצטרף לקואליציה עם רע"מ, או לקואליציה שתלויה בתמיכת רע"מ. אבל גם נתניהו רצה ברית עם רע"מ, ורק בגלל סמוטריץ' האירוע לא התרחש. הרי אם סמוטריץ' היה מסכים, נתניהו היה נכנס לקואליציה עם מנסור עבאס. ככה שאין מה לבוא לבנט בטענות".