
התחלה// נולד בירושלים וגר בה עד גיל חמש. לאחר מכן עברה המשפחה לרמת מגשימים. "בסך הכול גרתי ברמת מגשימים במשך 43 שנה, מגיל חמש עד גיל 48".
מצפינים// בעקבות מלחמת יום הכיפורים, שבה רמת מגשימים נכבשה על ידי הסורים, ההורים החליטו לחזק את ההתיישבות ברמת הגולן. "הם בדיוק קנו דירה חדשה בירושלים ובקושי הספיקו לגור בה, אך החליטו שחיזוק ההתיישבות בגולן הוא צו השעה".
חקלאי צעיר// כשגדל שם רמת מגשימים עדיין הייתה מושב שיתופי חקלאי, מה שהקרין על כל אורחות החיים. "כשהייתי ילד רמת מגשימים הייתה קטנה. היו שם כ־20 משפחות. היום גרות בה 180 משפחות. כל שנה בחופש הגדול עבדתי בחקלאות, ובמשך שנים רבות הייתי ראש קבוצה בקטיף מטע האגסים של רמת מגשימים".
אבא// הרב יחזקאל דאום זצ"ל. למרות שהגיע כתושב מן השורה כדי לחזק את המקום, בתוך זמן קצר הפך להיות הרב של רמת מגשימים. "הוא למד בכולל המקומי של הרב גורן, עבד כמורה וגם בלול ולאחר מכן מונה למרא דאתרא. כאחד שגדל במושבה הוא התעניין בצד ההלכתי של החקלאות". בהמשך מונה ליו"ר ועדת השמיטה של הרבנות הראשית לישראל ולאחר מכן מונה לרב של תאגיד המזון תנובה. "תחום הכשרות מאוד העסיק אותו והוא התמחה בו". לפני עשרים ושמונה שנים הוא נפטר בטרם עת. "הוא נפטר צעיר מדי. חבל לי שלא היו לי שנים נוספות איתו, שבהן הייתי יכול לפתח את הקשר שלנו לכיוונים נוספים".
אמא// רחל דאום (77). הייתה מנהלת בית ספר, כיאה לבת משפחה של מנהלים. "אבא שלה הקים וניהל את בית הספר סגולה בבני ברק, ואח שלה ניהל אותו אחריו. כשהייתי ילד היא ניהלה את בית הספר גולן בחיספין, ולאחר מכן את בית הספר הצבי במושב קשת. במידה מסוימת הלכתי בעקבותיהם".
אחים// השני מתוך שמונה, ארבעה מהם גרים בגוש עציון. המוכר שבהם הוא איש התקשורת חנוך דאום.
ספסל הלימודים// למד בבית הספר גולן בחיספין, "בית ספר שבהמשך חזרתי אליו כמנהל". לאחר מכן למד בישיבת ירושלים לצעירים ובישיבת מרכז הרב, "שם למדתי עד שאבא שלי נפטר".
החצי השני// טלי, בתם של הרב חיים ופועה שטיינר. עבדה שנים רבות בתור מורה ומילאה תפקידים רבים בבית הספר, וכעת מנהלת את בית הספר אורות עציון בנות בנווה דניאל. "המשפחות שלנו הכירו הרבה שנים. בירושלים היינו שכנים שלהם, אבא שלה השתתף בבר המצווה שלי. אותה לא הכרתי, אבל גיסי שלמד במרכז הרב הכיר בינינו. ברוך ה' אנחנו נשואים שלושים ושתיים שנה".
נשארים// מיד אחרי החתונה התגורר הזוג הצעיר בירושלים. עם הקימה מהשבעה על אביו נשארו לגור ליד אמו ברמת מגשימים במשך 24 שנים. לפני כארבע וחצי שנים עברה המשפחה יחד עם האם ליישוב אלעזר שבגוש עציון, בסמוך לשלושה אחים נוספים.
רב גַיִס 479// לאחר הלימודים בישיבת מרכז הרב התגייס לשירות צבאי מקוצר. "השלמתי את השירות במסגרת הקריירה הצבאית שלי כרב צבאי במילואים. הייתי רב גדוד, רב חטיבה, רב אגד, רב אוגדה, ובסוף סיימתי כרב גיִס 479. החלק הכי קשה בתפקידו של רב צבאי הוא טיפול בחללים. חוויתי לא מעט במלחמת לבנון השנייה. עד היום זה הולך איתי".
סוגר מעגל// עם השחרור מצה"ל למד לתעודת הוראה. בתחילה לימד בישיבה לצעירים, ותוך כדי עבודתו כמורה למד לתואר ראשון ושני. עם המעבר לגולן עבר לתפקידי ניהול: חמש שנים בישיבה התיכונית בבית שאן, שש שנים ניהל את בית הספר גולן בחיספין ושש שנים נוספות ניהל את בית הספר תחכמוני בטבריה.
עברית בבקשה// לפני כ־15 שנה החליט לעברת את שם המשפחה מדאום לשקד. "בזמנו, כשהחלטנו לעברת, השם דאום לא היה כל כך ידוע כמו היום. היום כולם מכירים אותו בזכות חנוך, אבל באותם ימים המון אנשים היו משבשים אותו. הפירוש של דאום הוא אגודל ולא מצאנו שום שם בכיוון, אז בחרנו את השם שקד שאין לו קשר. שקד זה בעצם ראשי התיבות של המילים שם קודם דאום".
עובר צד// לקראת סוף התפקיד הניהולי האחרון כתב את הדוקטורט. "בעבודת הדוקטורט חקרתי את תחום הניהול בעולם החינוך, כך שאני עדיין בתחום הניהול החינוכי, רק בצד השני של המתרס".
המחקר// המחקר שלו עוסק בעבודתם של מנהלי בתי ספר בישראל ומתמקד בשני נושאים עיקריים: חשיבה מערכתית של מנהלי בתי ספר ומנהיגות פדגוגית. "מנהיגות פדגוגית מצפה ממנהלות ומנהלים לשים את איכות ההוראה והלמידה במרכז העשייה שלהם. בעיניי זה מפתח חשוב לקידום בית הספר ולהבטחת איכותה של מערכת החינוך הישראלית כולה".
ספרים, רבותיי// כחלק מהקריירה האקדמית שלו הוא ערך מחקרים ופרסם כחמישים מאמרים וארבעה ספרים, כולם באנגלית. "הסטודנטים מתלוננים לא פעם על כך שלא כתבתי את מאמריי בעברית. אבל מחקר החינוך כיום הוא מאוד בין־לאומי. חוקרים ברחבי העולם קוראים מאמרים מארצות שונות, והשפה המשותפת לכולם היא אנגלית".
הדור הבא של המנהלים// התחיל ללמד במכללה ירושלים, במכללת אורות ישראל ובמכללת חמדת בתוכניות לתואר שני, במנהל החינוך ובקורסי אבני ראשה להכשרת מנהלים. "מאוד אוהב לחלוק את הידע והניסיון שלי בניהול חינוכי עם הדור הבא של המנהלים, ללמד אותם וגם ללמוד מהם". עם השנים התמקד יותר ויותר במכללה האקדמית חמדת.
האקדמית חמדת// עובד באקדמית חמדת, מכללה דתית לחינוך בשדות נגב, זו השנה השביעית. "יש למכללה צוות אקדמי ומנהלי מעולה שכיף להיות חלק ממנו. המכללה מתפתחת במהירות וממצבת את עצמה כמכללה מובילה". התחיל כמרצה מן השורה, לאחר מכן מונה לראש החוג לחינוך ולאחר מכן קודם לתפקיד סגן הנשיא לעניינים אקדמיים. לפני כמעט שלוש שנים קיבל תואר פרופסור ומונה לנשיא המכללה.
נשיא// כנשיא הוא עומד בראש המכללה ואחראי על העשייה האקדמית, החינוכית והארגונית. "אני אוהב את תפקיד הנשיא, כי אתה יכול לחלום בלילה ולהגשים את החלומות שלך בבוקר. יש כר פעולה נרחב המאפשר להניע תהליכים ולהוביל שינויים". עם כניסתו לתפקיד חרתה המכללה על דגלה את הפדגוגיה של החוסן.
פדגוגיה של חוסן// "אנחנו מדגישים את תפקידם של נשות ואנשי החינוך בביסוס החוסן של התלמידות והתלמידים שלהם. אנחנו רוצים שהסטודנטיות והסטודנטים שלנו, שלומדים להיות גננות, מורות ומורים, ייקחו על עצמם אחריות להעצמת החוסן של התלמידים ויצאו לדרך עם ארגז כלים המאפשר להם לעשות זאת". משנת החוסן של המכללה זוכה להתעניינות רבה במערכת החינוך.
פרס ירושלים// בשבוע שעבר זכה בפרס ירושלים לאקדמיה במסגרת כנס ירושלים של העיתון בשבע "על פיתוחה והפצתה של משנת פדגוגיה של חוסן. אנחנו משקיעים בזה הרבה וכיף לקבל הוכחה שזה עונה על צורך אמיתי ושהעשייה שלנו מוערכת גם על ידי גורמים מחוץ למכללה".
הנחת// שישה ילדים: חן בת 30, יחזקאל בן 28, דביר בן 26, אלנתן בן 22, נבו בן 19 ותומר בת 15.
אם זה לא היה המסלול// "יכול להיות שהייתי עושה משהו עם מספרים. אני אוהב מתמטיקה, אבל בגלל שהתמקדתי במחקר איכותני לא פיתחתי את זה מספיק".
במגרש הביתי
בוקר טוב// סדר היום משתנה בהתאם לימי הנסיעה למכללה. "לא בכל יום אני נוסע למכללה. אם כן, אני מתחיל את היום מוקדם יותר, עקב הנסיעה הארוכה של שעה ורבע על הבוקר. אני מנצל אותה לשיחות טלפון עם הילדים, לשמיעת רדיו ולהתחלת יום העבודה. בימים שאני במכללה בדרך כלל אני מגיע הביתה בסביבות שבע בערב".
פלייליסט// מגוון רחב של סגנונות מוזיקליים. "לאחרונה אני אוהב לשמוע את חנן בן ארי – 'אמן על הילדים', 'תודה שאת' ו'מה אתה רוצה ממני'".
השבת שלי// "מאוד אוהב את סעודות השבת. אנחנו יושבים, שרים ומאריכים. מקדיש זמן לשיעור בפרשת השבוע, משתתף או מעביר בעצמי. מבקר את האחים שגרים לידי".
דמויות מופת// הרב יצחק לוי, שר החינוך לשעבר, כיום יושב ראש הוועד המנהל של המכללה האקדמית חמדת. "אדם מאוד נבון, שקול וטוב לב. אני מאוד נהנה לעבוד איתו ומעריך אותו".
מפחיד אותי// "הבריאות של הילדים ושל כל המשפחה".
משאלה// "מכוח העיסוק המקצועי שלי אני בוחן לעומק את מערכת החינוך. הייתי רוצה לראות במדינת ישראל מערכת חינוך איכותית שמצליחה להשיג את מטרותיה בצורה טובה".
כשאהיה גדול// "אני מאוד אוהב ונהנה ממה שאני עושה כיום, מקווה להמשיך בזה עוד הרבה שנים".
לתגובות: yosefpr@gmail.com