כינוס קואליציית הארגונים הדתיים למען בריאות הנפש
כינוס קואליציית הארגונים הדתיים למען בריאות הנפשצילום: דוברות

בכנסת נערך היום (חמישי) המפגש הראשון של קואליציית הארגונים הדתיים לבריאות הנפש.

הכנס נערך ביוזמת ורד מזומן-אביעד יחד עם ח''כ עידית סילמן יו''ר ועדת הבריאות ויו''ר השדולה לבריאות הנפש ומניעת אובדנות וח''כ מיכל וולדיגר יו''ר השדולה לבריאות הנפש.

בכנס השתתפו כמאה ראשי ארגונים ומוסדות הפועלים בתחום בריאות הנפש בציבור הדתי על גוניו השונים, אשר דנו במספר סוגיות ונושאים בעולם בריאות הנפש וביניהם: שירותי דת בבתי החולים לבריאות הנפש, סטיגמה, חינוך, חקיקה, שיתוף הקהילות ועוד.

ח''כ עידית סילמן, יו''ר ועדת הבריאות אמרה: "חשוב לזכור שמאחורי כל מתמודד או מתמודדת עומדת משפחה וקהילה הניצבת מול מציאות לא פשוטה. אנחנו צריכים לדעת איך להחזיק אותם, איך לתת להם מקום מכיל בתוך החברה הדתית, בתנועות הנוער, במוסדות החינוך, בבתי הכנסת ומוסדות הגת השונים, בארגונים. זהו מפגש ראשון, אנו מתחילים פה בתהליך ממשי להקים ולייצר מקום בתוך המגזר שלנו על כל מסגרותיו. לשנות את השיח ולהעביר אותו הלאה, להפוך למקום מחבק ומסייע עבור המתמודדים ובני המשפחה. חובתנו להוריד את הסטיגמה ולייצר תקווה. מהכינוס היום הזה נצא לצוותי עבודה כדי שנביא לשינוי אמיתי בשטח ובחברה הדתית. כמי שמחוייבת לתחום אני יודעת שנצליח יחד ברצון משותף להביא לשינוי אמיתי".

ח"כ מיכל וולדיגר יו''ר השדולה לבריאות הנפש הוסיפה: "אני נרגשת מאוד לקחת חלק במפגש חשוב זה ומודה לורד מזומן אביעד, מובילת הקואליציה ולכל הנפשות הפועלות שלקחו חלק בארגונו. כל המשתתפים הם אנשים אכפתיים שבאו לעזור, לתקן ולעשות שינוי אמיתי ומהותי בתחום בריאות הנפש בחברה הדתית. כולם באו לעבוד בין היתר על מיגור הסטיגמה, לפעול בקהילה, ולטפל גם בתחומי ההלכה, החקיקה, החינוך והמשפחה. מדובר במפגש ראשון מבין רבים ואנו נמשיך עד שתחום בריאות הנפש בחברה הדתית יהיה במקומו הראוי. נושא זה קרוב לליבי וחשוב לי מאוד. כיו"ר משותף של השדולה לבריאות הנפש אמשיך לפעול בכל דרך לקידום השינוי המיוחל".

ורד מזומן-אביעד יוזמת הקואליציה ציינה כי "הכינוס היום הוא אירוע מרגש ומיוחד והחיבור שלי הוא ממקום אישי. הכנס היום והקמת הקואליציה של הארגונים הדתיים להתמודדות עם בריאות הנפש היא כדי שיהיה לנו מקום כאן, בבית שלנו. לא יתכן שיוקיעו אותנו בתוך הבית שלנו! איך יתכן שאנחנו, בציבור הדתי, שותפים ומתנדבים בנושאים רבים שתורמים לחברה אבל בתחום בריאות הנפש מרגישים ללא בית? אני פה כדי לעשות מקום עבור אנשים שצריכים את המקום והתמיכה הזאת. מאז שהבת שלי התאשפזה במחלקה לבריאות הנפש לא החזירו אותה להמשיך את השירות הלאומי. ואני שואלת אתכם למה? במקרה אחר שהגיע אלינו, נערה דתיה, לאחר שעברה אשפוז פסיכיאטרי לא נתנו לה להתקבל למדרשה מוכרת לבנות. לא האמנתי שככה מוסד דתי עושה לבת שלי. למה מתנהגים כך לבנות שלנו? מה שהחזיק אותי לאורך התקופה המורכבת האישית שלי הייתה האמונה והתורה. ללא התורה לא הייתי יכולה להתמודד עם כל מה שעברתי".

הרב יובל שרלו אמר בכינוס כי "קואליציית הארגונים הדתיים לבריאות הנפש זה נושא מספיק רחב ומשמעותי כדי לאחד את כל הציבור הדתי לאומי. בנוסף לקואליציה יש מנעד רחב של נושאים וסוגיות ועל כל ארגון ששותף צריך לחשוב מה כל אחד מקבל על עצמו בתחום שהוא עוסק. הטרמינולוגיה הנכונה שלנו צריכה להיות חתירה לבריאות הנפש. נפש זה דבר שמחייב בריאות. לא מספיק רק תקציבים אלא גם שינוי סטיגמה. יישר כח לכל העושים והעושות בנושא".

פרופ' ישראל שטראוס, מנהל אגף בריאות הנפש בהמרכז הרופאי מעייני הישועה הוסיף, "בית החולים הפסיכיאטרי במעייני הישועה הוא אזורי ונותן מענה בכל הארץ. אנחנו רוצים כמה שיותר לשתף את הקהילה ולחבר אותה לפעילות שלנו. הקושי הגדול למתמודדים בבתי חולים כללים הוא בשבת, ההרגשה היא כביום חול. אצלנו, במעייני הישועה ביה''ח הפסיכיאטרי מיועד לציבור הדתי ומותאם תרבותית ונותן מענה לצורך שחסר לציבור. עד היום צעיר דתי לא יכול להתאשפז במחלקה נפרדת לבנים ולבנות. אנחנו מבינים את הרגישות ונותנים מענה במחלקה לכך. יש לנו כיום צורך בעוד מיטות, יש ביקוש אבל אין מענה".