"אם אתה תשאל היום ילד 'למה דווקא מדינת ישראל' מה הוא יענה לך? אין להם תשובה לשאלה הזאת. אנחנו חייבים לראות שלפחות את הבסיס והיסודות יקבלו וילמדו", כך מספרת עו"ד רוני ססובר, מנכ"לית פורום הורים למען המסורת, בשיחה עם מנכ"ל חותם עמיטל בראלי בפודקאסט חדש של הארגון.
ססובר מספרת על הבית שבו היא גדלה שהיה בית חילוני לגמרי, מבלי שהיה לה קשר לדת או ליהדות בשום צורה.
לדבריה, רק לאחר שנים כאשר בעלה שכנע אותה לשמוע שיעור, היא החלה להתחבר יותר אל היהדות. אל הקמת 'פורום הורים למען המסורת' היא הגיע לאחר שלדבריה היא שמה לב לשינויים קטנים בתוך מערכת החינוך שגרמו לה להרים גבה.
"זה התחיל מזה שפתאום ביטלו בגן של הבת שלי את אמא ואבא של שבת והפכו את זה למקבלי שבת. אני בחורה חילונית, באה לגננת ושואלת למה אתם מבטלים את זה והיא אומרת לי שיש משפחות חדשות ולא צריך לפגוע בהן", מספרת ססובר.
לדבריה בהתחלה לא היו לה את הכוחות להתנגד לשינויים, אבל היום בגנים של ילדיה כבר יודעים שאין סיכוי שדבר כזה יקרה אצלם.
במהלך השיחה מביאה ססובר דוגמה נוספת לשינויים שנערכו במערכת החינוך והובילו להקמת הפורום. "כשהבת שלי הייתה בכיתה ב' והייתה מסיבת 'קבלת תורה' והיה טקס, הייתה התרגשות גדולה. בסוף היא מצטלמת עם חוברת עטופה בזהב. פתחתי אותה וגיליתי דפים ריקים, לבנים. אין באמת דרך, כל אחד כותב את החוויות שלו. מחברת מסע. יש ממש נסיגה של היהדות, של הזהות היהודית מתוך בתי הספר".
"אנחנו בית לא דתי אבל היום אנחנו כבר יותר בתוך זה והילדים לומדים איתנו", מציינת ססובר במהלך השיחה, "לעומת זאת משפחות חילוניות שאין להם את זה בתוך הבית איפה הילדים יקבלו את זה אם לא בתוך בית הספר? אומרים לי כל הזמן תשחררי, מה את נלחמת על כל הדבר הזה, ואני אומרת להם שזה הבסיס. זה גם מופיע בעקרונות של החינוך הממלכתי, אי אפשר למחוק את זה. זה לא חינוך חילוני, אלא חינוך ממלכתי של מדינת ישראל".
לשאלתו של בראלי על הורים שלא רוצים שהילדים שלהם יצאו דתיים והאם אין פה בעצם מרכיב של הדתה, עונה ססבור שהדתה היא הגדרה שהומצאה על ידי הפורום החילוני אבל היא לא באמת קיימת. "בעלי שגדל בחיפה מספר תמיד שהמנהל שלהם היה מדבר על 'ואהבת לרעך כמוך' וכל מיני דברים בסייסים ביהדות ובכל זאת אף אחד מהם לא יצא דתי. אם מעבירים בבית הספר שיעור על יהדות זה לא הופך את הילד לדתי, אלא בסוף זה מה שקורה בבית. אבל בית ספר ממלכתי במדינה יהודית חייב להעניק לילדים האלו את הזכות הבסיסית הזאת להבין מה זה ילד יהודי".
בהמשך השיחה מפרטת ססובר כיצד היא רואה את מערכת החינוך הממלכתית במדינת ישראל, על החששות שלה מהדור הבא של הילדים שכבר לא יראה מהי יהדות ועל ההשלכות והשפעות לכך על היותנו מדינה יהודית.