אם ישראל התלבטה אי פעם האם להצטרף לאמנת רומא שכוננה את בית המשפט הבינלאומי הפלילי בהאג, הרי שההאשמות הקשות כנגד צה"ל עקב השימוש בפצצות מצרר במהלך מלחמת לבנון השניה, סתמו את הגולל על התחבטות זו. בעוד שהקהילה הבינלאומית עומדת אדישה לנוכח אלפי רקטות שנורו על האוכלוסיה האזרחית בישראל, מדינות רבות, ארגוני זכויות אדם ואף האחראי על הסיוע ההומניטרי של האו"ם, תובעים לחקור קצינים בצה"ל בגין פשעי מלחמה, עקב השימוש שעשו בפצצות מצרר בלבנון.

גם ארה"ב, שסיפקה פצצות מצרר לישראל במהלך הקרבות, מבקשת לבדוק האם צה"ל הפר את ההסכמים איתה בנוגע לשימוש בהן. החקירה שמנהל הקונגרס בנושא זה נפתחה עקב טענות של פשעי מלחמה שהפיצו ארגוני זכויות אדם בינלאומיים. על אף שצפוי שהקונגרס יאשים את צה"ל, ארה"ב לא תוכל ללחוץ על ישראל במקרה זה לאור השימוש שהיא עצמה עושה בפצצות המצרר בעיראק.

עם הקונגרס נשבר גם הרמטכ"ל היוצא, דן חלוץ, והוא הורה לאחרונה לפצ"ר לנהל חקירה מטעמו, האם השימוש בפצצות המצרר במהלך המלחמה היה בהתאם להוראות המטכ"ל. כבר עכשיו ניתן לומר, כי בסוף החקירה לבטח ימצאו מספר קציני צה"ל שיואשמו במעשים בניגוד להוראות, והם יהיו השעיר לעזאזל של המערכת.

אך האם השימוש בפצצות מצרר הינו בלתי חוקי? התשובה החד משמעית היא – לא!

לפחות 74 מדינות מחזיקות בארסנל שלהן פצצות מצרר. פצצות המצרר הוכחו כיעילות ביותר בלחימה נגד טרוריסטים הפועלים בשטחים נרחבים ומסתתרים בנקיקים ובמבנים נטושים. כשהתחמושת מתפוצצת, משתחררות מאות פצצונות בגודל של טלפון סלולרי ומתפזרות על שטח רב, כשהן קוטלות כמעט את כל הנמצא בשטח.

כיום אין אמנה האוסרת את השימוש בפצצות מצרר. האמנה בדבר נשק קונבנציונלי מ-1980, החתומה בידי 99 מדינות, הגבילה מאוד את השימוש במוקשים ובמטענים ממולכדים, אבל לא התייחסה לפצצות מצרר. בנובמבר 2006 נחתמה בג'נבה אמנה המתייחסת לפינוי שטח מפצצות נפל ומוקשים וגילוי מידע על מיקומם של אלה, אבל גם היא לא אסרה את השימוש בפצצות מצרר. ב-22 לפברואר יתכנסו נציגי 40 מדינות באוסלו שבנורווגיה כדי לדון באמנה חדשה אשר תאסור שימוש בתחמושת מצרר המסבה נזק לאוכולוסיה האזרחית, אך ספק רב אם ארה"ב, אנגליה ויתר המדינות הדמוקרטיות המצויות במלחמה יחתמו עליה. לעומת זאת, דבר אחד אין בו ספק: השימוש שעשה צה"ל במהלך הקיץ האחרון בפצצות מצרר היה חוקי לחלוטין.

ראוי לה לקהילה הבינלאומית שתתרכז בפשעים האמתיים נגד האנושות שבוצעו במלחמה זו ולאחריה: ירי רקטות בלתי פוסק ע"י החזבאללה אל עבר אוכלוסיה אזרחית על מנת להרוג, והמשך הברחת רקטות בניגוד לחוק הבינלאומי והחלטת מועצת הבטחון. אלה הפשעים והפושעים שבית המשפט הבינלאומי הפלילי היה צריך לשפוט – לו היה הוא בית משפט של ממש ולא זירת ניגוח פוליטית.

הכותבת הינה יו"ר "שורת הדין".