פחות מיממה לאחר שהרסו כוחות הביטחון את הקרוון בחוות השקד ביצהר, ניצב במקום קרוון חדש ומרווח, נכון לקלוט לתוכו את הזוג הצעיר שאמור היה להתגורר בקרוון שנהרס. בנייתו המיידית של הקרוון, במימון ראש המועצה, גרשון מסיקה, ובסיוע איתי זר ואנשיו, היתה רק חלק מהתשובות שהעניק מטה המאבק של יצהר למסע ההרס שניהלו רשויות האכיפה ביישוב ביום חמישי שעבר. "העברנו להם מסר ברור: אם חשבתם שהרווחתם משהו כביכול, והצלחתם להרוס, כעת מתברר שלא השגתם כלום. הכל נבנה מחדש", מסביר גורם במטה המאבק.


אחת מדרכי התגובה של המטה היא כניסה לכפרים הערביים הסמוכים, ונקיטת פעולות הרס גם שם: "אנחנו יודעים שהמשטרה סובלת מכוח אדם מצומצם, ואנחנו כאזרחים למופת רוצים לסייע לה בפעולה שבה התחילה, הטיפול בבנייה הלא חוקית באזור", רומז גורם במטה יצהר בקריצה. בימים שלאחר מכן, מתוכננים סיורים על גבול הכפרים, ולא בתוכם. "אנחנו לא ניכנס וניצור שם חיכוך, אבל נראה לצבא שכל מתיחת חבל מצידו, תגרור גם מתיחת חבל מצידנו. הם יבינו שזה לא שאפשר לשלוח 50 יס"מניקים, להרוס לנו וללכת הביתה. כל דבר כזה יגרור מבחינתם עבודה של שבוע שלם אחר כך בשטח"
בשעות הבוקר המוקדמות של יום חמישי התקבלה התראה ביצהר על כוונת כוחות הביטחון להרוס כמה מבנים ביישוב. בסיכומו של יום הרסו הכוחות מחסן של משפחה בגבעת שלהבת וקרוון בחוות השקד. בחוות השקד נתקלו שוטרי היס"מ בהתנגדות משמעותית, שגרמה להם בסופו של דבר להרוס את הקרוון במקום לפנות אותו מהשטח, כפי שתכננו לכתחילה.

גובים תג מחיר גבוה

מטה המאבק של יצהר, שגיבש דרכי תגובה ואסטרטגיות בחודשים האחרונים, גייס מאות פעילים מהגופים והמטות השונים ברחבי יו"ש על מנת שישתתפו בהתנגדות להרס. אולם גם לאחר שהכוחות ביצעו את משימתם ויצאו מהיישוב, המטה הודיע שמבחינתו האירוע לא מסתיים עד שהמטה יחליט על כך. קרי: המילה האחרונה לא תהיה הרס מבנים יהודיים, אלא פעולות התגובה שיוזם המטה, אשר נמשכו שעות ארוכות לאחר מכן. "השיטה לנו היא לגבות תג מחיר גבוה על כל פעולה מסוג זה של הצבא או המשטרה", מסבירים במטה.

דוגמה למחיר של פעולה היא התססת אזורים נרחבים כמחאה על הרס או פינוי, ולא רק בנקודה הספציפית בה התבצע ההרס. "הבעיה היא שבזמן אמת, קשה להוציא אנשים מהעבודה או מהבית עם הילדים שיגיעו לכל מקום מיידית מהמקום בו הם נמצאים. עד שהם יגיעו, הכל ייגמר. לכן אנחנו אומרים: כל אחד יחזור הביתה מהעבודה, יאכל, ינוח, ואחר כך יילך לצומת הקרוב לביתו ויפעל בו", מציעים במטה. השיטה, אגב, יושמה כבר באותו יום חמישי: במקביל להרס ביצהר, נחסמו לתנועה צומת שילה, צומת הטי, צומת רחלים, חווארה, צומת חטיבת שומרון ועוד. ביצהר יודעים לספר שצה"ל הודיע שאין ביכולתו לשלוח כוחות לכל המקומות על מנת לעצור את פעולות המחאה, כך שהשיטה הוכיחה את עצמה. המחאה המרכזית התקיימה בצומת נקמה, מתחת ליצהר. במקום התפתחו עימותים קשים בין יהודים לערבים, ושטחים גדולים של מרעה וזיתים נשרפו. גם בעצירה אל קבלייה התפתח עימות גדול ובמהלכו נשרף בית, תוך כדי שהצבא מודיע בקשר ש"אין לו כוחות לשלוח למקום".

דרך תגובה נוספת היא כניסה לכפרים הערביים הסמוכים, ונקיטת פעולות הרס גם שם: "אנחנו יודעים שהמשטרה סובלת מכוח אדם מצומצם, ואנחנו כאזרחים למופת רוצים לסייע לה בפעולה שבה התחילה, הטיפול בבנייה הלא חוקית באזור", רומז גורם במטה יצהר בקריצה. בימים שלאחר מכן, מתוכננים סיורים על גבול הכפרים, ולא בתוכם. "אנחנו לא ניכנס וניצור שם חיכוך, אבל נראה לצבא שכל מתיחת חבל מצידו, תגרור גם מתיחת חבל מצידנו. הם יבינו שזה לא שאפשר לשלוח 50 יס"מניקים, להרוס לנו וללכת הביתה. כל דבר כזה יגרור מבחינתם עבודה של שבוע שלם אחר כך בשטח".

נקודה נוספת, שאולי לא תוכננה על ידי המטה, אך בדיעבד גם היא חלק מהחלשת הצבא בפעולות מעין אלו, היא תופעת הסרבנות. במהלך האירועים ביצהר שכנעו התושבים את אחד משוטרי מג"ב, שהתברר כאיש חב"ד, לא ליטול חלק בפעולה. הלה החל לבכות ומפקדיו מיהרו להוציא אותו מהמקום. "גם זה תג מחיר. כל סירוב כזה, אפילו אם הוא יחיד, גורם לאי נוחות נוספת בצבא ובמשטרה", אומרים במטה. אגב, ב'מטה להצלת העם והארץ' של הרב וולפא, המזוהה עם חב"ד, מנסים בימים אלו לאתר את המג"בניק הסרבן על מנת להעניק לו פרס כספי על התנגדותו לביצוע המשימה.

"למרות נתוני הפתיחה הקשים ולמרות כמות המשתתפים הלא גדולה, יצרנו אירוע שללא ספק גרם ויגרום למקבלי ההחלטות לחשוב פעם נוספת לפני האירוע הבא", מסכם המטה במכתב שהופץ בין תושבי יצהר.

מותר לנצח את צה"ל

מטה המאבק שהתגבש ביצהר הוא חלק מתנועה רחבה יותר של מטות פעולה וועדי מתיישבים ברחבי יו"ש הקורמים בימים אלו עור וגידים. ועד מתיישבי בנימין קם ביוזמתו של איציק שדמי מנווה צוף, איש מטה 'חומש תחילה'. הוועד הוקם לאחר הבחירות האחרונות לראשות המועצה האזורית, ומטרתו ליצור מאבק אפקטיבי נגד כל ניסיון לפגוע בהתיישבות, מפינוי מכולה במאחז ועד לגירוש המוני חלילה של המתיישבים. שדמי מדגיש כי מדובר בגוף עצמאי ובלתי תלוי במועצה.

מהו מקור הסמכות שלכם כלפי תושבי בנימין?

"בימים אלו אנו מנהלים מסע בין היישובים, וכל יישוב יתבקש לשלוח את נציגיו לוועד, כך שהגוף יהיה מקובל על התושבים".
שדמי מאשר כי רוחו האידיאולוגית של מטה חומש שורה גם על ועד המתיישבים, והמשמעות היא שלילת הלגיטימציה של כל עקירת התיישבות, וכתוצאה מכך קביעה כי כל מעשה המבקש למנוע זאת לא צריך לזכות לאישור מהשלטונות. "פירוק יישוב לדידנו הוא פשע, ואם זה פשע יש למונעו. מי שלא מונע אותו הוא שותף לפשע, זו לוגיקה פשוטה", קובע שדמי.

אתם מבקשים להיות תחליף להנהגה הקיימת כיום ביו"ש?

"להנהגה הקודמת יש המון זכויות ואנו מעריכים את פועלה", מדגיש שדמי "אבל היא לא הובילה אותנו בצורה נכונה, ולכן צריך לשנות את הדרך ואת הנהגת המאבק. בזמן המאבק הם החליטו שלא ראוי לנצח את צה"ל והמדינה. אנחנו חושבים שכשצה"ל נותן הוראות לא ראויות – צריך לנצח אותו. למועצת יש"ע המתחדשת יש תפקיד חשוב: עליה לעסוק בבנייה והתיישבות, בהסברה, חיזוק התודעה והתנחלות בלבבות. זה תפקידם, והם עושים זאת טוב יותר משיכולנו לחלום. אבל בענייני ניהול מאבק נגד פשע אפשרי, הם לא הצליחו".

הוועד עושה כעת את צעדיו הראשונים, ובניגוד לוועד מתיישבי השומרון, שעמד בשבוע שעבר במבחן יצהר, הוועד בבנימין עדיין לא התמודד מול אתגר אמיתי. אולם הבג"צים המאיימים על מיגרון והבתים בעפרה עלולים להביא את הוועד למבחן בזמן אמת. שדמי לא רוצה לפרט תכניות מעל דפי העיתון, אולם מבטיח ש"המאבק יהיה לא נעים. לא נעשה חיים קלים לאף אחד. ננהל מאבק קשה ונוקב, ולאו דווקא בשטח שהם חושבים עליו. שטח המאבק יהיה בהתאם לשיקול דעתנו", הוא רומז.

מלבד הוועדים בשומרון ובנימין, הכוונה היא להקים ועדי תושבים דומים בשאר המועצות ביו"ש וליצור ביניהם שיתוף פעולה ברגעים קריטיים. "כשיקרה משהו במקום אחד, יתנהל מאבק בכל השטח", מודיע שדמי "שום מצדה לא תיפול".