אור רייכרט, מעצב גרפי, קריקטוריסט מאייר וקומיקסאי בעקבות צרור ספרים חדשים ובראשם 'הגדת הפפירוס של תחש וסלבה' - הגדת קומיקס לילדים

"אמא שלי אומרת ששנות בית הספר שלי היו 12 שנות ציור", מעיד אור רייכרט על עצמו. הוא אינו יודע לשים את האצבע על הנקודה המדויקת שבה התחביב הפך למקצוע אבל היום, ממרום גיל 27, הוא עוסק בשלל דברים הנוגעים למכחול (שלא לומר לתוכנות העיצוב הממוחשבות), החל מקריקטורה יומית בפייסבוק, קריקטורות ב-ynet, איורים וקומיקס במקור לילדים, ב'ענקים' וב'אותיות' ז"ל ועוד. בימים אלה יוצאים לחנויות הספר השני בסידרת 'התנאים', 'הספר הגדול לציור וקומיקס' ו'הגדת הפפירוס'. כולם בהוצאת 'דני ספרים'.

מה הביא אותך לאייר הגדה של פסח?

"זה תמיד היה חלום. בעניין הזה אני הולך לאורם של גדולים ממני, צ'רקה ופינק, שהוציאו הגדות כאלה. לקחתי שתי דמויות שיצרתי בשביל מגזין 'ענקים': תחש וסלבה. תחש: היצור המקראי שממנו לקחו את העורות לכיסוי המשכן, ואיש איננו יודע איך הוא נראה, אז המצאתי אותו; וסלבה - שליו צלוי שעלה מסיביר".

מה העלילה המלווה את ההגדה?

"אין עלילה עצמאית. הדמויות מלוות בסטריפים של קומיקס את מילות ההגדה. למשל, כשכתוב שהמצרים עינו את עם ישראל, תחש שואל את סלבה, מה קורה? סלבה משיב שהמצרים מעבידים אותו בפרך. כשתחש שואל מדוע הוא בוכה, סלבה משיב שהם אמרו לו לחתוך בצל. לפעמים יש תמונות גדולות יותר. ב'דיינו' עם ישראל חוצה את הים ובסמוך ממתין להם 'גזלן'. סלבה מחזיק גלידה ביד ואומר 'דיינו'".

אתה מוציא בימים אלה גם את החלק השני של התנאים. מן החורבן ועד רבי עקיבא.

"נכון. 'התנאים' זה כמו 'כה עשו חכמינו' אבל בקומיקס. את 'התנאים' הקודם פרסמתי ב'מקור לילדים' במשך שנתיים וכך גם את החלק הזה".

ב'תנאים' אינך משתמש בהומור, ובהגדה כן, לפעמים על דברים רציניים. אינך חושש שההומור פוגע בתכנים?

"כל המטרה של ליל הסדר היא להבהיר לילדים את הסיפור של היווצרות העם שלנו ויש המון דברים ב'סדר', כמו אפיקומן, שמטרתם להשאיר את הילדים ערים. אז אם בזכות ההגדה שלי הם יצליחו להישאר ב'מגיד' ולהתחבר בעזרתה לתוכן - זה מצוין. חוץ מזה, אני צוחק יחד עם ההגדה ולא עליה".

האם אתה חושב שיש לציבור הדתי בעיה בחוש ההומור? האם אנחנו לוקחים את עצמנו קשה מדי?

"קצת אבל בתקופה האחרונה מתחילים להיפתח בנושא הזה. יש את גיל סלוביק, יאיר אורבך, קובי אריאלי ועוד, שמראים שאין מתח בין ההומור והיהדות. להיפך, הומור הוא דבר ששמר על היהודים בגלות".

ספרך השלישי הוא ספר הדרכה לילדים בתחום הציור.

"נכון. יש עוד ספרים כאלה אבל הספר מקיף מאוד, הוא בן 80 עמודים ועובד על הרבה מאוד תחומים. יש בו הרבה מאוד דוגמאות סגנונות וטכניקות והוא נותן קצת מכל דבר, כך שילד יוכל לבנות קומיקס שלם".

התכניות של רייכרט לעתיד שונות ומגוונות ובהן, אולי, חלק שלישי ל'תנאים'. את שאר הדברים עליהם הוא שוקד נגלה מן הסתם בתקופה הקרובה על גבי עיתונים, מחשבים וספרים.