
הדיינים: הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז
הישגיו של המגזר הסרוג בצה"ל ובתקשורת מדוברים הרבה יותר מהמהפכה הלא פחות חשובה שהתחוללה בעשורים האחרונים - בתחום לימודי הדיינות. אם בעבר יצאו מהישיבות הציוניות דיינים בודדים דוגמת הרב אברהם שפירא, הרב שאול ישראלי והרב יוסף קאפח זצ"ל, היום יותר משלושים מהיושבים על כס הדיינות ברחבי הארץ - כשליש מכלל הדיינים - הם בוגרי מוסדות לימודי דיינות המזוהים עם הציונות הדתית.
בשנת תשע"ו נבחרו שלושה מבני דור הדיינים החדש לבית הדין הרבני הגדול: הרב אליעזר איגרא, הרב ציון לוז והרב שלמה שפירא. ביחד מדובר בשליש מהרכב בית הדין הגדול שהם בוגרי ישיבות ומסלולי לימוד דיינות דתיים־לאומיים. תחילה מונה הרב אליעזר איגרא לכהונת קבע כדיין בבית הדין הרבני הגדול, וכחודש מאוחר יותר הצטרפו גם הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז.
הרב איגרא (67) נשוי לרוחמה ואב לתשעה ילדים, נולד בירושלים ולמד בישיבה התיכונית חורב. הוא בוגר ישיבת ההסדר כרם ביבנה וכולל הדיינות בפסגות, כיהן כראש ישיבת עוד יוסף חי וכרב המושב כפר מימון. בשנת 1989 מונה הרב איגרא לדיין בבית הדין בבאר שבע, ולאחר כעשור מונה לאב בית דין שם. החל משנת 2012 כיהן כדיין בבית הדין הגדול במינוי זמני, עד למינויו הרשמי ארבע שנים מאוחר יותר. בשנת 2013 הוצגה מועמדותו למשרת הרב הראשי לישראל, אך בהמשך הודיע על פרישתו מההתמודדות.
הצלע השנייה של קבוצת הדיינים מהציונות הדתית הוא הרב שלמה שפירא (67), בוגר הישיבה התיכונית בחורב וישיבת מרכז הרב, בנו של הרב אליעזר שפירא זצ"ל, שכיהן גם הוא כחבר בית הדין הגדול והיה אחיינו של רבו המובהק, הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ"ל, ראש ישיבת מרכז הרב והרב הראשי לשעבר. החל משנת 1997 מכהן כדיין, ובשנת 2011 מונה לאב בית דין. הרב שפירא, שנודע עוד בימיו במרכז הרב בחריפותו הגדולה, חתום על כמה פסקי דין שהם אבני יסוד, כגון פסיקתו שהתעללות נפשית היא עילה לחיוב גט, וכן שלימוד תורה אינו דוחה את החיוב לעבוד לפרנסת המשפחה.
גם הצעיר מהשלושה, הרב ציון לוז (59), הוא בוגר ישיבת כרם ביבנה. הוא נולד במרוקו ולאחר עלייתו ארצה למד בישיבה התיכונית אוהל שלמה בבאר שבע. סיים בשלהי שנות התשעים בכולל ארץ חמדה את לימודי הדיינות בהצטיינות, ונודע כיום בקרב הדיינים כעילוי גדול. מונה לפני כ־15 שנים לדיין בבית הדין הרבני בבאר שבע, ולאחר כשמונה שנים בלבד מונה לאב בית דין. פחות משנה לאחר מכן מונה כאמור לבית הדין הגדול.
שלושת הדיינים הסרוגים בבית הדין הרבני הגדול מסמנים את הישג השיא של מהפכת לימודי הדיינות בישיבות הציונות הדתית, שללא ספק יש לה השפעה רבה על רוחה ותפקודה של מערכת בתי הדין הרבניים.
***