יחידה מעורבת באימון
יחידה מעורבת באימוןצילום: הדס פרוש, פלאש 90

צה"ל יקים גדוד חי"ר קל (להגנת הגבולות) חמישי שבו ישרתו נשים וגברים במעורב, כך נודע לעיתון "ישראל היום".

הגדוד צפוי להיות מבצעי כבר לקראת אמצע או סוף 2023, והכוונה היא להתחיל בגיוס כבר בעוד כחצי שנה. הקמת הגדוד הכרחית לשם פינוי כוחות לוחמים לאימונים.

הגדוד המעורב החמישי יצטרף לארבעת גדודי החי"ר הקל הקיימים, שבהם משרתים אלה לצד אלה נשים וגברים - קרקל, ברדלס, אריות הירדן ולביאי הבקעה. לגדוד החדש עדיין אין שם, אך ההערכה היא כי גם הוא ייקרא על שם חתול מדברי.

ארבעת גדודי החי"ר הקל משתייכים למערך הגנת הגבולות, והלוחמים והלוחמות שבהם מבצעים יחדיו משימות בעיקר לאורך גבולות־שלום, בין השאר סיורים ומארבים, מרדפים, תצפיות ואבטחת יישובים. כל אחד מהגדודים מורכב משני שלישים לוחמות ומשליש לוחמים.

הבנות המשרתות בגדודי הגנת הגבולות נדרשות להיות בעלות פרופיל של 82 ויותר, לעבור מיון לוחמות ולהתחייב לשירות חובה השווה באורכו לשירות החובה של הגברים. מסלול ההכשרה לגדודים כולל טירונות רובאי 06 שאורכת 16-18 שבועות בבית הספר להגנת גבולות בבסיס סיירים, וכן הכשרת אימון מתקדם של שלושה חודשים בגזרות המבצעיות.

הגדוד הראשון שהוקם במתכונת גדוד חי"ר לוחם מעורב לנשים ולגברים היה גדוד הקרקל, שבשנת 2004 איחד את פלוגות הקרקל שקודם לכן היו מורכבות בעיקר מבני גרעיני נח"ל וממתנדבות לשירות קרבי. הפלוגה הראשונה של הגדוד הוקמה בנובמבר 2000 כפלוגה ניסיונית ביוזמת הרמטכ"ל דאז, שאול מופז. עשור לאחר מכן, בנובמבר 2014, הוקם גדוד אריות הירדן, ששילב גם הוא לוחמות חי"ר לצד לוחמים, ושנה לאחר מכן הוקם כבר גדוד נוסף, גדוד ברדלס. הגדוד המעורב הרביעי, לביאי הבקעה, הוקם בשנת 2017.

בשנים הראשונות התגלו לא מעט בעיות בגדודים המעורבים, ולוחמות העידו על לא מעט שברי מאמץ ובעיות רפואיות. צה"ל עשה עבודת מטה נרחבת בנושא, והתאים לנשים את המאמצים ואת התזונה באופן ששיפר את המצב. כאמור, הגדודים המעורבים מוצבים בעיקר בגבולות של שלום ומבצעים תעסוקה מבצעית רציפה, שמאפשרת לצה"ל גם לחסוך בזימוני גדודי מילואים וגם לפנות את הכוחות המתמרנים לאימונים.

לפני כשבועיים הודיע צה"ל כי מפקד זרוע היבשה החליט למנות את רס"ן אור ליבני, לאישה הראשונה שתפקד על גדוד להגנת הגבולות. רס"ן ליבני תועלה לדרגת סגן אלוף ותפקד על גדוד הקרקל, שבו גדלה כלוחמת. כבר באוקטובר 2014 היא קיבלה צל"ש לאחר שהסתערה על מחבלים בגבול מצרים.

הקמת הגדוד החמישי מתאפשרת בזכות העלייה הדרמטית שחלה בשנים האחרונות במספר הלוחמות בצבא. אם בשנת 2014 שירתו בצה"ל 2,295 לוחמות בלבד, הרי בשנת 2021 שירתו בצה"ל לא פחות מ־6,487 לוחמות. על פי נתוני אגף כוח האדם, בשנת 2019 התגייסו לצה"ל 3,617 לוחמות, ובשנתון הנוכחי, 2022, מתוכננות להתגייס 4,392 לוחמות - עלייה של יותר מ־700 בנות.

בשנים האחרונות נפתחו תפקידי לחימה חדשים לנשים, ובין השאר החל מנובמבר 2020 הן יכולות לשרת כלוחמות שריון (בהגנת גבולות בלבד). בשנת 2021 נפתח לנשים מסלול ייעודי לקצונה. לאחרונה הודיעו בצה"ל כי יפתחו גם את יחידה 669 ואת יהל"ם לשירות נשים, ויקימו מחלקת ניוד באחת מחטיבות החי"ר.

בצה"ל סבורים שיש מספיק נשים שיתנדבו ללחימה באופן שיאפשר את הקמת גדוד הגנת הגבולות החמישי, אך מעריכים שנכון לעת הזו לא בטוח שניתן להרחיב עוד את מספר היחידות הלוחמות בצבא כל עוד לא יהיה גידול משמעותי במספר המתגייסות ובמספר המתנדבות ללחימה.