שתי מערכות בחירות מקדימות לקראת הכנסת ה-25 נערכו לאחרונה בשתי מפלגות ימין- הליכוד לפני שבועיים והציונות הדתית אמש.
ניתוח התוצאות מראה בצורה ברורה כי למרות הדילים, העסקנים ושאר החגיגות שכולנו מכירים יש פה ניצחון חד וברור – של השטח.
בשני המקומות, הן בליכוד והן בציונות הדתית, נבחרו אלי כהן בליכוד במקום השני ואופיר סופר בציונות הדתית קטף את המקום הראשון. ערב הפריימריז בכל אחת מהרשימות, שמותיהם של השניים, איש איש במפלגתו לא היו מממוקמים במקום גבוה ברשימות הדילים אך שניהם הוכיחו כי בעבודה שטח נכונה, אפשר לכבוש את המקומות הראשונים.
מערכות הבחירות בליכוד ובציונות הדתית הוכיחו שמה שחשוב בפעם המי יודע כמה הוא לא מי מעלה את הסרטון הכי מגניב בטיקטוק או שולט באולפנים. בפועל, אין תחליף לעבודת השטח ואין תחליף לדרך בה המועמדים נוגעים באנשים. אלי כהן למשל החל אמנם את דרכו הפוליטית בליכוד אך כדי להיבחר לכנסת עבר למפלגת כולנו ז"ל ונבחרה בה לשר. מיום בחירתו שני יועצים מתוך השלושה שלו טיפלו אך ורק בעניינים הפוליטיים מול מתפקדי וחברי המרכז של הליכוד. לא בכדי בבחירות לפני שבועיים הוא סיים במקום כה גבוה. הוכח שוב שאין תחליף לעבודה הקשה גם בשטח.
חוזרים לזירה הדתית, מי שעוקב אחרי סופר בשנים האחרונות רואה חבר כנסת שפשוט אכפת לו. מנכי צה"ל, מאנשי הפריפריה שאותם הוא מייצג בגאון ובעיקר מכל מי שפונה אליו. לא בכדי הוא בין החברי כנסת הבודדים שהצליחו להעביר חוקים בהסכמת הקואליציה בממשלה היוצאת. מילת הקסם היא כאמור, אנשים וחיבור לשטח.
מבחינה ראשונה של תוצאות הבחירות עולה כי בחרו בסופר מעל ל-14000 אנשים. במילים אחרות, כל מי שהגיע לקלפי ממתפקדי הציונות הדתית שם סופר בקלפי. נתון שהוא לא פחות ממדהים. התרגלנו לכך שהפוליטיקאים שלנו צריכים לחרוך את האולפנים ולייצר סרטוני בחירות מגניבים במיוחד. בפועל כהן וסופר עשו זאת גם אבל עבודת השטח שלהם היא זו שניצחה את הפריימריז.
כולנו זוכרים את ההשקעה המאסיבית של הצמד בנט שקד עם הקמת מפלגת הימין החדש. מיליוני שקלים נשפכו על קידומים ברשתות החברתיות וסרטונים בניחוח פאשיזם. בפועל, כדי להשלים גרוש ללירה, לצמד החמד היו חסרים 1400 קולות כדי להיכנס לכנסת ולהקים ממשלת ימין. את מחיר הפקרת השטח לטובת בוטים וצייצינים, שילם כל המחנה הלאומי.
שתי מערכות בחירות אלה הוכיחו לנו שוב כי אין תחליף לנגיעה האישית עם השטח. מי שמבין את נפש האדם ויודע עד כמה פוליטיקה היא נדבך מרכזי בתורת הפסיכולוגיה מבין, שאנשים רוצים את המועמדים שלהם קרובים אליהם ככל האפשר. כהן הוכיח זאת בליכוד כאשר נבחר במקום גבוה ברשימה. סופר הוכיח כי הנגיעה האישית, החמימות, הדיבור בגובה העיניים, גישת "המה קורה אחי", היא זו שככל הנראה תהפוך אותו לשר בממשלה הבאה.
אפשר לדבר רבות נגד שיטת הפריימריז על שלל יתרונותיה ומגרעותיה אך בפועל היא זו שמחברת את המועמדים לשטח ולציבור ויוצרת מחויבות אישית שלהם כלפי ציבור הבוחרים.
כהן וסופר נבחרו בגלל שבחרו להשקיע בהון הכי חשוב בכל מפלגה דמוקרטית- ההון האנושי. בזכות זה, נראה ששניהם ישבו יחד לא רק במליאת הכנסת ה-25 אלא גם סביב שולחן הממשלה הבאה.
אודי טנא, יועץ אסטרטגי ומנהל קמפיינים. שימש כקמפיינר בבחירות המקדימות בליכוד לכנסת ה-25 למספר מועמדים.