המדריך היהודי לגלקסיה
המדריך היהודי לגלקסיהצילום: באדיבות המחבר. ציור: מעוז גרוסמן.

לפני מספר שנים נתקל במקרה הרב עו"ד דוד ניסני בספר בשם "מה אם?" שנותן תשובות רציניות לשאלות מדעיות מגוחכות, וזה גרם לו לחשוב - לא הגיע הזמן שגם באוצר הספרים היהודי יהיה ספר כזה?

"חשבתי אז שגם באוצר הספרים היהודי ראוי שיהיה חיבור המספק תשובות לשאלות הלכתיות העולות מעולמות הדמיון והמדע הבדיוני" הוא מספר על הרקע לכתיבת הספר "המדריך היהודי לגלקסיה" אותו כתב. וכן, אם השם נשמע לכם מוכר, זה לא במקרה.

שם הספר מתכתב עם ספר המדע הבדיוני "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" של דאגלס אדמס, ועוסק בשאלות שלכאורה יותר שייכות לדרשת רב פורים מאשר לארון הספרים היהודי. שאלות כמו האם לפי ההלכה היהודית אפשר לקדש אישה בטבעת היעלמות? האם אפשר ליטול ארבעת המינים בהרחפה? או האם אפשר לצרף למניין קנטאור שחציו סוס וחציו אדם?

"השתדלתי להביא מקורות רבים לדבריי" אומר הרב ניסני, "ולהתבסס בתשובותיי על דברי חז"ל והפוסקים. למשל, השאלה הראשונה בספר היא האם מותר לאכול חייזר, והראיתי שנחלקו בדבר הרשב"א והרמב"ם...".

"בספר התעסקתי לא רק בשאלות של פנטזיה, אלא גם בשאלות פרקטיות יותר כמו האם העושר של קורח משתווה לעושר של מארק צוקרברג מייסד פייסבוק והאם המלאך שפצע את יעקב היה צריך לפצות אותו על כך? וכן הלאה".

הרב ניסני גם משתף אותנו בקטע מתוך הספר, בו הוא דן במקרה בו גיבורי על שנלחמו זה בזה במרכז העיר, ואגב כך מהשליכו מכוניות זה על זה והרסו בניינים. "השאלה שלי בעצם הייתה האם אדם שגיבורי העל הזיקו לרכושו יכול לתבוע אותם לדין בגין הנזק שגרמו?" מסביר הרב ניסני.

כריכת הספר
באדיבות המחבר, ציור: מעוז גרוסמן

"את גיבורי העל הרעים ודאי שניתן לתבוע" הוא עונה, "אבל ההוצאה לפועל אינה מעסיקה גיבורי על כאנשי גבייה, ועל כן יהיה קשה לגבות מהם את החוב. השאלה היא אם גיבורי העל הטובים, שהורסים את העיר כדי להציל את התושבים, צריכים לשלם על הנזק שהם עושים".

"התלמוד קובע שאדם שהיה רץ אחר רודף כדי להציל את הנרדף, ושבר בדרכו כלים של אחרים, פטור מלשלם על הנזק שגרם לכלים, ולא מן הדין – אלא שאם אין אתה אומר כן, אין לך אדם שמציל את חברו מן הרודף. תקנת חכמים פוטרת אם כן מי שגרם נזק בדרכו כדי להציל נרדף מידי רודפו, והוא הדין שתקנת חכמים פוטרת את גיבורי העל מתשלום, כדי שיוכלו להציל העולם ללא היסוס".

"אולם לדעת הרב פיינשטיין , התקנה עוסקת רק ברכוש שהמציל נתקל בו כשהוא רץ להציל את הנרדף, ולא ברכוש שמציל זורק על הרודף כדי לעצור אותו. לפי דעה זו, גיבורי העל הטובים אומנם אינם צריכים לפצות את בעלי המכוניות שעליהן הם דורכים במרדף אחרי גיבורי העל הרעים, אבל הם צריכים לפצות את בעלי המכוניות שהם משליכים על גיבורי העל הרעים".

"במהלך הקרב, גיבור העל הרע עוזב את התושבים הפשוטים, ומנסה להרוג את גיבור העל הטוב. מרגע זה הגיבור הטוב הופך להיות נרדף בעצמו, והוא הורס את המכוניות של תושבי העיר כדי להציל את עצמו. בנסיבות אלו, עליו לשלם על הנזק שגרם כדי להציל את עצמו, אפילו שנכנס לקרב עם הגיבור הרע כדי להציל את העולם, שכן המציל עצמו בממון חברו צריך לשלם".

הרב ניסני חותם את הפרק הזה שבספרו בדוגמא מהתנ"ך - "מקרה כזה קרה לדוד המלך" הוא מסביר, "כשיצא להילחם עבור ישראל בפלשתים, נקלע למארב של פלשתים שהתחבאו בתוך שדה שעורים, וכדי להינצל הצית את השדה. ואם לא היה מלך, היה חייב לשלם עבור השדה, אף שהחל במלחמה לטובת כל ישראל".

"לסיכום" הוא אומר בקריצה, "ראוי לחייב בחוק את גיבורי העל לעשות ביטוח צד שלישי, לכיסוי הנזקים שהם גורמים לעיר".