ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטיןצילום: רויטרס

אחרי המל"טים שהעבירה איראן לרוסיה לחיזוק הצבא הרוסי במערכה מול אוקראינה מתהדק הקשר בין שתי המדינות ובקרוב ככל הנראה תעביר איראן לרוסיה טילים בליסטיים, גם הם במגמה לחזק את רוסיה במלחמה נגד אוקראינה.

על השלכות הידוק הקשרים הללו שוחחנו עם ד"ר עופר ישראלי, מומחה ליחסים בינלאומיים והמזרח התיכון מהמכללה האקדמית אשקלון ואוניברסיטת רייכמן. "רוסיה במצבה השברירי והמכות החוזרות והנשנות שהיא מקבלת בהיבט הצבאי מביא אותה לחזק את הקשר עם איראן, והן כבר באותה רמה ולא מצב של מעצמה רוסיה מול מדינה בינונית-קטנה איראן. הן כבר נמצאות על אותה רמה, וזה מוביל לכך שרוסיה שבויה היום של איראן כי איראן מספקת לה את התחמושת המשמעותית ביותר בפלישה שלה לאוקראינה", אומר ד"ר ישראלי הסבור כי התוצאה המתבקשת היא שהחובה הרוסית לאיראן תפגע וכבר פוגעת כעת באינטרס הישראלי.

בדבריו מדגיש ד"ר ישראלי כי מטרידה במיוחד היא הסוגיה הגרעינית. "איראן תדע לשחק היטב עם הקלפים האלה ולאלץ את רוסיה לתמוך בה בנקודות שהמערב לא מאפשר תמיכה ומפעיל נגדה סנקציות. הכיוון העיקרי הוא הסוגיה הגרעינית".

שיקוליו של פוטין, אומר ישראלי, מושתתים על מה שטוב למעמדו האישי ולמעמדה של רוסיה וקשרים עם מדינה כמו ישראל אינם בראש מעייניו. "לכן הקלפים שהוא משחק בהם כעת יביאו בסוף התהליך לפגיעה באינטרס הישראלי".

לנוכח המציאות הזו ההולכת ונרקמת בין רוסיה לאיראן עולה שאלת התגובה הישראלית המתבקשת, ולטעמו של ד"ר ישראלי ישראל או שאינה מבינה את הסיטואציה, או שהיא מבינה אך לא נוקטת במדיניות מתאימה, והדברים מקבלים משנה חשיבות כאשר זוכרים שבין ישראל לרוסיה יש גבול והוא הגבול הסורי, כלומר שהידוק קשרים בין רוסיה לאיראן יכול להעצים את הנוכחות האיראנית בגבולנו הצפוני.

במציאות זו, אומר ד"ר ישראלי, יש התומכים בהמשך המדיניות הקיימת, כלומר שלא להתערב בזירת רוסיה-אוקראינה, ויש הסבורים שעל ישראל לפתוח את מחסני הנשק ולצייד את הצבא האוקראיני בתחמושת. לטעמו של ישראלי נכון למצוא את דרך האמצע שתבהיר לרוסים שיש בידיה של ישראל יכולת לנקוט בצעדים שלא יתאמו בהכרח לאינטרסים שלהם.

"הרוסים צריכים להבין שההליכה שלהם לשווקים האיראניים ורכישת נשק שם, אין משמעותם שישראל מקבלת את הדברים כפשוטם", הוא אומר ומביע את החשש שמא "הרוסים יצטרכו לשלם לאיראנים במטבע קשה של ידע וטכנולוגיה ובנוכחות האיראנית בסוריה. לכן אנחנו צריכים לשנות משוואה ולומר שאם אתם מחזקים את הקשר בנקודות הללו יש לנו מנוף מולכם בדמות סיוע לאוקראינה". להערכתו מאחר ו"עולם מדיניות החוץ הוא עולם של אינטרסים, כשהרוסים יבינו שהאינטרסים שלהם נפגעים הם יכלכלו את צעדיהם מחדש".

"כעת ישראל נראית פסיבית. הרוסים מתחמשים בציוד איראני ומבטיחים לאיראנים הבטחות שבכוונתם לעמוד בהן בהמשך וישראל פסיבית. ישראל צריכה לתפוס קו תקיף יותר מול הרוסים", אומר ד"ר ישראלי המעיר כי בהתנהלותה האדישה בראשית המלחמה ומתוך מחשבה שאוקראינה לא תוכל לעמוד מול הצבא הרוסי, איפשרה ארה"ב להשתולל במרחב האירופי, כלשונו.