ניתוח
ניתוחצילום: FREEPIK

תחילה, חשוב לציין כי התפקיד המרכזי של בלוטת התריס הוא להפריש את ההורמון תירוקסין. מדובר למעשה על הורמון אשר מחזיק בחשיבות מאוד גדולה בכל הסובב סביב נושא הויסות ונושא חילוף החומרים בכל התאים שיש בגוף האדם.

זאת בעוד שחוסר או עודף בהורמון זה עשוי לגרום לתופעות שונות ומגוונות אשר משפיעות באופן ישיר על כל המערכות שיש בגוף האדם. בלוטת התריס היא מאוד מיוחדת בגלל שהיא האיבר היחיד בגוף, למעט השדיים אצל נשים מניקות, אשר מרכז יוד.

העובדה הזאת משמשת בתור אבחון וטיפול במחלות שונות אשר קיימות בבלוטת התריס, כפי שיוסבר עוד בהמשך. הורמון התירוקסין הוא בעצם שני חומרים שונים בגוף, T3 ו-T4, ואפשר לבדוק את הרמה שלהם באמצעות בדיקות דם.

בנוסף, ההורמון אשר נקרא TSH קשור אל עידוד יצירת התירוקסין בבלוטה. מדידה של TSH מעניקה תמונת מצב מלאה על הבלוטה ללא שום צורך במדידה ישירה של החומרים ה - T3 ו-T4.

ניתוח לכריתת בלוטת התריס

ניתוח לכריתה שלמה או חלקית של בלוטת התריס הוא למעשה ניתוח אשר דורש מיומנות טכנית מאוד גבוהה, אבל בידיים מקצועיות אחוז הסיבוכים הוא הרבה יותר נמוך, כמו שאפשר לקבל אצל פרופ' דן פליס - מנתח ראש צוואר לטיפול בסרטן בלוטת התריס. הניתוח מתבצע בתוך חתך קטן אשר הרופא מבצע בתחילת הניתוח בקדמת הצוואר.

החתך מבוצע באזור של קפל עור ולאחר ההבשלה של הצלקת, שאורכת בערך כחצי שנה, כמעט ולא יהיה ניתן לראות אותו. דרך החתך הזה המנתח חושף בעצם את הבלוטה וככה הוא גם כורת את החלק שלה או את כולה תוך כדי שמירה הדוקה על המבנים הסמוכים.

בסוף הניתוח החתך נסגר עם דבק, תפרים או בעזרת סיכות. המנתח לרוב משאיר נקז אשר מנקז את העודף של ההפרשות מאזור הניתוח. את הנקז מוציאים לאחר מספר ימים.

מחלות לא סרטניות בבלוטת התריס

תת-פעילות בלוטת התריס בגיל קטן או חוסר בתירוקסין יכול לגרום אל פיגור מאוד קשה. בגיל יותר מבוגר, חוסר בהורמון בבלוטת התריס יבוא לידי ביטוי בירידה בתאבון אשר מתלווה אל עליה במשקל, חולשה , עייפות ועוד.

מחלת השימוטו, זוהי מחלה אוטואימונית אשר בה הגוף תוקף את הבלוטה בגלל שהיכולת לייצר את ההורמון נפגעת. הטיפול מתבצע באמצעות נטילה של הורמון חלופי של בלוטת תריס בעזרת תרופה בשם אלטרוקסין.

יש גם את מחלת גרייבס, זוהי מחלה אוטואימונית שבה הנוגדנים גורמים אל הבלוטה לפעול הרבה יותר. בנוסף אל הסימנים של פעילות היתר שיש לבלוטת התריס, במחלת גרייבס אפשר לראות גם גויטר, שזאת בעצם הגדלה מופשטת של כל הבלוטה וכמובן בליטה של העיניים.

הטיפול הראשוני במחלה הזאת הוא תרופתי, אבל אם הטיפול הזה נכשל יש צורך גדול בהרס חלקי או שלם של כל הבלוטה, או על ידי יוד רדיואקטיבי או באמצעות ניתוח לכריתה של הבלוטה.