
שר המשפטים יריב לוין מפרסם הערב (רביעי) לראשונה את טיוטת חוק יסוד השפיטה שכולל בתוכו את הרפורמות המרכזיות שהוא מבקש להחיל במערכת המשפט הישראלית.
בין היתר, על פי ההצעה, הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישונה, תוגבל יכולתו של בית המשפט לבטל חוקים שחוקקה הכנסת ותחוקק פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת.
על פי ההצעה הועדה לבחירת שופטים תמנה 11 חברים ותכלול את שר המשפטים שיכהן כיו"ר הועדה, שני שרים שיבחרו על ידי הממשלה ושלושה יושבי ראש של ועדות בכנסת - ועדת החוקה, ועדת הכנסת (שני יושבי ראש שהם תמיד חברי הקואליציה) והוועדה לביקורת המדינה כנציג האופוזיציה. בנוסף יישבו בוועדה נשיא בית המשפט העליון ושני שופטי עליון שייבחרו בית המשפט העליון.
בהצעתו לוין קובע כי בנוסף יישבו בוועדה שני "נציגי ציבור" שייבחרו על ידי שר המשפטים - ואחד מהם יהיה עורך דין.
עוד מוצע כי כל רשות שלטונית - הכנסת, הממשלה ובית המשפט - תקבע בעצמה את נציגיה ואף רשות לא תתערב בבחירת נציגי הרשות האחרת, לא בהליכי עבודת הועדה לבחירת שופטים ולא בשיקול דעתם ולבסוף בהחלטותיהם על בחירת השופטים.
לפי ההצעה, למנות שופטים לבית המשפט העליון יהיה דרוש רוב של 6 מ-11 ולא של 7 מ-9 כנהוג הים.
עוד בהצעה נכללת גם ביטול עילת הסבירות.
לקריאת התזכיר המלא של הצעת השר לוין לחוק יסוד השפיטה לחצו כאן
הצעת החוק מבקשת לקבוע כי קדנציה של נשיא בית המשפט העליון וסגנו תהיה בת שש שנים לכל היותר. אם בתום הכהונה בת שש השנים, הנשיא וסגנו לא יגיעו לגיל פרישה, הם ימשיכו לכהן בבית המשפט העליון כשופטים מן המניין.
לתפקיד נשיא בית המשפט העליון יוכלו להיבחר גם מועמדים שלא כיהנו מעולם בבית המשפט העליון, תוך ביטול שיטת הסניוריטי הנהוגה כיום.
על פי ההצעה יתקיים שימוע פומבי למועמדים לתפקיד שופטים בבית המשפט העליון.