ד"ר שוקי פרידמן
ד"ר שוקי פרידמןצילום: ערוץ 7

דומה שהמבנה החוקתי של ישראל הפך לנחלה מקודשת, בה שני הקצוות הנצים - מחד כמה גורמים בממשלה המציעים שינוי קיצוני ומאידך מתנגדים חריפים לה - לא נכונים לוותר על אף שעל. משיכת החבל הזו שבאה לאחר שלוש שנים של בחירות רצופות ומשסעות, עלולה להיגמר בקרע בגופו של העם. בתווך, כך מראה סקר שביצע המכון למדיניות העם היהודי – JPPI (באמצעות מכון סמית) ישנו רוב דומם שחושש מאפשרות של התדרדרות לאלימות ומבקש מהמנהיגים: שבו ודברו.

ההיסטוריה הרחוקה של העם שלנו רווית מחלוקות שהחריבו שני מקדשות ואת שרידי הישוב היהודי בארץ. ההיסטוריה הקרובה, זו של מדינת ישראל מלאת עימותים, כמה מהם קשים ומכאיבים, שערערו את יסודות הבית. עד כה צלחנו אותם. אבל דומה שאנו עומדים לקראת ימים מסוכנים מאי פעם.

שיקוף לתחושה הזו בא לידי ביטוי מובהק בסקר שנערך בשבוע שעבר. ממצאיו מראים שהישראלים מפחדים מאלימות, ורואים במלחמת אחים, חלילה, אפשרות ממשית. שליש מהישראלים סבורים שיש סיכוי גבוה או די גבוה שהמאבק בעד או נגד הרפורמה המשפטית יתדרדר לאלימות. למעלה משליש מהישראלים (35%) סבורים שהחשש ממלחמת אחים הוא חשש אמתי ולא רק ספין פוליטי. אולי אין זה מפתיע שהחשש מפני התדרדרות לאלימות רווח יותר בקרב מתנגדי הרפורמה (44%) מאשר בקרב תומכיה (27%). אפשר שהדבר נובע מחשיפה להתנגדות נחושה לרפורמה בסביבתם הקרובה.

איך הגענו לפחד הדדי כה עמוק מפני אלימות? תשובה אפשרית עולה מנתונים נוספים. כך, מהסקר עולה כי רוב הציבור שמכיר את הרפורמה (44%) מתנגד לה, ואילו רק 41% תומכים בה. יתרה מזו, שיעור גבוה מבין מצביעי הימין (31%) סבורים שצריך לקדם את הרפורמה רק מתוך הסכמה רחבה, ורבים אף יותר (37%) מכלל הציבור סבורים שלממשלה אין לגיטימציה לקדם אותה ללא הסכמה רחבה. למולם, שיעור דומה של אלו הסבורים כי לממשלה יש לגיטימציה לקדם את הרפורמה גם ללא הסכמה רחבה.

הסקר מגלה גם מה חושב הציבור על מוצא אפשרי מהדרך המסוכנת בה אנחנו פוסעים יחד לתהום: לשבת ולדבר. לא פחות ממחצית מהציבור הישראלי סבור כי על הנצים הפוליטיים להידבר ולהגיע להסכמות סביב הרפורמה. מבין המתנגדים לרפורמה 58% סבורים כך, אבל גם בקרב המתנגדים לרפורמה 43% תומכים בהידברות.

הציבור מצביע גם על הגורם שיכול לשמש בתפקיד מרכזי בהשגת פשרות בנושא הרפורמה המשפטית. המסקנות מעניינות: למעלה משליש מהציבור סבור שהנשיא הוא הגורם המתאים להוביל את הפשרה הזו, ושיעור של 39% סבורים כי אלו צריכים להיות משפטנים ואקדמאים. רק כשליש סבורים שחברי הכנסת הם אלו שצריכים להוביל לפשרה.

חמש מערכות הבחירות שעברו עלינו בשנים האחרונות, הפכו את המחלוקות הקורעות את העם לחריפות, ופערו עוד את התהום ביננו. המחלוקת, המשמעותית והמהותית סביב הרפורמה המשפטית, אם תמשיך להתנהל בדרך הזו, יכולה להיות מחלוקת אחת יותר מדי.

ט"ו בשבט הגיע. השקדיות מנצות. הארץ גשומה ומאירה את פניה לבני העם ששבו לחון את עפרה. אבל כדי שנוכל להנות מפירותיה לעוד דורות רבים, אנחנו צריכים להיות ראויים לה. הבסיס לכך הוא היכולת לחיות יחד, גם מתוך מחלוקות חריפות. והדרך לעשות זאת, כפי שמבטאים היטב הנתונים בסקר הזה, המבטאים את קולו של הרוב הדומם, היא רק בהידברות, שיחה, והגעה להסכמות. אחרת חלילה ההיסטוריה היהודית הקשה עלולה לחזור על עצמה.

ד"ר שוקי פרידמן הוא סגן נשיא המכון למדיניות העם היהודי ומרצה למשפטים במרכז האקדמי 'פרס'. ספרו "לא אהבנו מדי" יצא לאחרונה בהוצאת "ידיעות ספרים".