חוסמים את כביש 1 בשער הגיא
חוסמים את כביש 1 בשער הגיאצילום: דב גזית

מארגני המחאה נגד הרפורמה המשפטית מקיימים היום (רביעי) את "יום השיבוש הלאומי", במסגרתו מתוכננות פעולות מחאה נרחבות ושיבושי תנועה בכל הארץ.

לאורך כל היום יתקיימו הפגנות, שיירות וצעדות מחאה בערים, בגשרים ובצמתים. היום ייפתח בצעדות הורים וילדים בשעות הבוקר, ויסתיים בהפגנות בתל אביב ומול מעונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחוב עזה בירושלים.

המחאות כבר יצאו לדרך כשמילואימניקים חברי תנועת 'אחים לנשק' יחד עם אזרחים הלוקחים חלק במאבק חסמו את כביש מספר 1 בשער הגיא. בתחנת רכבת ההגנה, מפגינים עוצרים את דלתות הרכבות ולא מאפשרים נסיעה. הפגנות מתקיימות גם בערד ובקריית טבעון.

צילום: חופשי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) מחה על האכיפה הבררנית: ''דמיינו שמתנגדי הגירוש מגוש קטיף היו מודיעים מראש על "יום שיבוש" וחוסמים כבישים. האמת, לא צריך לדמיין. זה קרה. והמשטרה חיכתה להם מראש, פירקה אותם במכות ומערכת המשפט זרקה אותם לכלא. וזה למה הרפורמה שלנו כל כך קריטית. כדי שיהיו כאן דמוקרטיה ושיוויון וזכויות וחירויות לכולם''.

בתום הערכת מצב שהתקיימה אתמול בלילה בראשות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יחד עם מפכ"ל המשטרה, מפקד מחוז ירושלים וסגן מפקד מחוז תל אביב, הנחה השר בן גביר את המשטרה שלא לאפשר חסימת צירים מרכזיים.

השר בן גביר: "אני בעד מחאה דמוקרטית אבל לא נאפשר מרי אזרחי ולא נאפשר לאנרכיסטים לחסום צירים מרכזיים, ויש לשמור על שגרת החיים של אזרחי ישראל. הנחיתי את משטרת ישראל לפתוח את כל הכבישים במידה וייחסמו".

מארגני המחאה חשפו רק חלק מהאירועים המתוכננים היום ואמרו כי "חשוב להדגיש שאלו רק האירועים שניתן להכריז עליהם פומבית". על פי ההערכות, עשרות אירועי מחאה אחרים מתארגנים מתחת לרדאר, במטרה ליצור שיבושים ברחבי הארץ. המשטרה הודיעה כי בעקבות המחאה, מחלף השלום נחסם החל מהשעה 7:45 בשני הכיוונים.

במשטרה עדכנו את הנהגים כי עקב החסימות הצפויות יתכנו עומסי תנועה גדולים ברחבי אזור תל אביב. בנוסף מסרו מהמשטרה כי יש להישמע להוראות השוטרים המוצבים בחסימות ולהשתמש בדרכים חלופיות. שיבושים צפויים גם ברכבת ישראל.

בתוך כך, יקודמו במהלך היום חוקים נוספים שהם חלק מהרפורמה המשפטית. הבוקר תקיים ועדת החוקה, בראשות ח"כ שמחה רוטמן, הצבעה על הצעת חוק המשלבת את חוק פסקת ההתגברות וחוק השפיטה, שעוסק בביקורת שיפוטית על חוקים רגילים. זאת לקראת העלאתם בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

לפי סעיפי חוק השפיטה (ביקורת שיפוטית) שצפויים לעלות להצבעה, בית המשפט יוכל לפסול חוקים רק בהסכמה של 13 מתוך 15 שופטים בהרכב, וזאת במצב שהצעת החוק סותרת הוראה ששוריינה בחוק יסוד. לפי סעיף פסקת ההתגברות, הכנסת תוכל "לחסן" חוק מראש מפני ביקורת שיפוטית, גם אם הוא סותר את חוקי היסוד, כל עוד התקבל ברוב של 61 חברי כנסת ויצוין מפורשות שהוא "תקף על אף האמור בחוקי היסוד". בנוסף, הכנסת תוכל "להתגבר" על פסק דין של בית המשפט העליון שביטל הוראת חוק, ולחוקק אותו מחדש, מבלי שבית המשפט יוכל לבטלו בשנית.

גם חוקים שאינם קשורים לרפורמה יעלו להצבעה בקריאה טרומית, בהם הצעת חוק עונש מוות למחבלים וחוק הנבצרות. בנוסף, חוק החמץ יעמוד להצבעה בקריאה ראשונה בוועדת הבריאות.