הרבנים על קברו הבוקר של הרב צבי יהודה
הרבנים על קברו הבוקר של הרב צבי יהודהצילום: נעם רט

רבנים ותלמידים עלו הבוקר (שישי) לקברו של הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ''ל במלאת 42 שנה לפטירתו.

הרב צבי יהודה (הרצי"ה) היה ראש ישיבת מרכז הרב וממנהיגי הציונות הדתית, בנו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, וממובילי ההתיישבות ביש"ע והמאבק נגד פינוי ישובים והחזרת שטחים.

בכ"ו בשבט התרפ"ב כשהיה כבן 31, נישא בוורשה לחוה לאה, בתו של הרב יהודה לייב הוטנר. לאחר 22 שנות נישואים ללא ילדים, נפטרה ממחלה, מאז לאורך קרוב לארבעים שנה חי הרב צבי יהודה בגפו.

לאחר מלחמת יום הכיפורים, החל הרצי"ה לקרוא ולפעול להקמת התיישבות יהודית בכל מרחבי ארץ ישראל ששוחררו במלחמת ששת הימים. ביוזמתו הוקמה תנועת "גוש אמונים", והוא שימש מנהגיה הרוחני.

יחד עם תלמידיו פעל והקים את גרעיני ההתיישבות הראשונים בסבסטיה, באלון מורה ועוד. הוא נקט קו הנהגה נוקשה כנגד נסיונות להחליש את הפעילות. כשהחלו להישמע קולות על נסיגה והזזת הישובים, יצא במאבק עיקש כנגד תכניות אלו.

הוא פרסם כרוזים ומכתבים בנושאים אלו, ושלח את תלמידיו לפעול למניעת עקירת הישובים. גם כשהוחלט על החזרת חצי האי סיני לחם בתוקף, על אף גילו המתקדם ומחלתו, כנגד הנסיגה.

בשנותיו האחרונות חלה במחלת רגליים קשה, במהלה נקטעה רגלו. הוא נפטר בחג הפורים, י"ד באדר תשמ"ב, ונטמן לצד אביו בחלקת הנביאים שבבית הקברות בהר הזיתים.

בספר שיצא בהוצאת המכון תורני של 'אור עציון' הובאה דמותו הייחודית של הרב צבי יהודה קוק זצ"ל דרך הנהגותיו בקודש והליכותיו עם יחידים וציבור.

כך למשל הרב חיים שטיינר, זקן רבני מרכז הרב ומגדולי תלמידיו, סיפר בספר, "כשבא תלמיד להתייעץ עימו, היה מסוגל לשוחח עימו שעות ארוכות. לעיתים היו ממתינים בחוץ רבנים חשובים, או שהגיע זמן השיעור, אך הרב המשיך לשוחח עם התלמיד, מרוכז רק בו, שומע אותו בסבלנות והיה כל כולו שלו. רק כשסיים שיחתו עימו, התחיל את השיעור. והתלמיד כשיצא מלפניו - היה שונה משנכנס".

הרב צבי יהודה עם הרב שפירא בכניסה לישיבה
הרב צבי יהודה עם הרב שפירא בכניסה לישיבהצילום: באדיבות המשפחה
הרב צבי יהודה באלון מורה
הרב צבי יהודה באלון מורהצילום: ארכיון אלון מורה