הרצי הלוי
הרצי הלויצילום: דובר צה"ל

על רקע הדאגה מההחרפה בסרבנות, בעקבות המחאה נגד הרפורמה המשפטית, הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי מזהיר בדיונים סגורים מפני המצב הנוכחי.

בשיחות פנימיות נאמר כי אם לא יימצא פתרון למשבר, צה"ל ומדינת ישראל עלולים להיגרר לבעיה קשה.

בעיתון "ישראל היום" פורסם כי לדברי גורמים במערכת הביטחונית רא"ל הלוי פינה בימים האחרונים חלק ניכר מלוח הזמנים שלו לעיסוק בסוגיה. היום (שלישי) הוא יקיים יחד עם שר הביטחון מפגש עם מפקדי יחידות מילואים שיעסוק בנושא. בנוסף, קיים הלוי כמה מפגשים עם צמרת צה"ל וערך שיחות עם מפקדים בחיל האוויר. בימים הקרובים ייפגש גם עם טייסי מילואים מיחידות שונות בחיל האוויר.

בשיחותיו ינסה לבלום את מגמת הסרבנות, אבל גם להיערך לאפשרות שהיא תחמיר כתוצאה מהעמקת המחלוקת הפוליטית סביב הרפורמה המשפטית שאותה מקדמת הממשלה. בשיחות פנימיות שקיים עד כה קרא הרמטכ"ל להותיר את צה"ל מחוץ לוויכוח הפוליטי ציבורי.

רא"ל הלוי הגדיר את הסרבנות "מפלגת ומסוכנת". "זו התחלה של הסוף", אמר וטען כי מדובר בפתח עתידי לכך שכל ציבור יבחר לעצמו את המשימות ש בצע ואת אלו שלא. הרמטכ"ל הוסיף כי מבחנם של צה"ל ואנשי המילואים הוא להחזיק אחדות ולכידות בכל משימה, אחרת נשקפת לצה"ל סכנת התפוררות פנימית.

מקורות מוסרים כי הלוי סבור שישנם גורמים אשר עושים מניפולציות על גבם של צה"ל ושל אנשי המילואים כדי לקדם את הטיעונים שלהם בוויכוח, וכי עליהם לקחת בחשבון את הנזק הכבד שנגרם כתוצאה מכך. עם זאת, הרמטכ"ל מאמין שיש להוקיר ולהעריך את תרומתם הרבה של אנשי המילואים.

זוהי ביקורת מרומזת על קריאות בנוסח "אנרכיסטים" ו"טרוריסטים" שנשמעו בימים האחרונים מצד שרים בממשלה ומקורבים אליהם. הרמטכ"ל מאמין שלאנשי המילואים יש זכות מלאה למחות ולהפגין, אך עליהם להותיר את דעתם מחוץ לגדרות צה"ל. במילים פשוטות המסר לאנשי המילואים הוא: מחאה כן - סרבנות לא.

הרמטכ"ל חושב גם שצה"ל צריך לטפל במשבר בתבונה ולא בכוחנות, שנזקה עלול להיות כבד. הוא הזהיר כי הדחה ממילואים של 40 טייסים עלולה להפוך לכדור שלג שיגרום לפרישה של 400 טייסים נוספים, ולפגיעה קשה בתפקוד ובכשירות.

לכן, הבהיר כי הדרך לטפל במשבר היא בהידברות ובחיבוק ולא בהתראה. לדבריו, כשהמשבר יסתיים יידרש צה"ל לחשוב כיצד לפעול בנוגע לסוגיות שצפות כעת, ובראשן סוגיית ההתייצבות המותנית למילואים של חלק מהאנשים.

החלטתו של רא"ל הלוי להימנע מענישת הסרבנים נעוצה גם במרכזיותם של אנשי המילואים בצה"ל בכלל, ובחיל האוויר בפרט. לשומעיו סיפר כי בחמשת השבועות שבהם הוא מכהן כרמטכ"ל הוא הספיק לאשר לא מעט גיחות של חיל האוויר, ובכולן השתתפו טייסי מילואים, כאשר לעיתים נכחו יותר מ 50% משתתפים במשימה. הרמטכ"ל הזהיר כי השבר עלול להקרין גם על עוצמתה של מדינת ישראל ועל עוצמתו של צה"ל.

הרמטכ"ל הבהיר בשיחות סגורות כי אין בכוונתו להתערב בתהליכים הפוליטיים, אולם על כל הנוגעים בדבר להבין את ההשלכות. המאמץ העיקרי כעת הוא לבלום את גל הסרבנות, תוך הותרת חופש המחאה לאנשי המילואים ומתן גיבוי לחשיבות ולערכיות השי רות. עם זאת, יש להכין את צה"ל לא פשרות של החרפת המשבר.