ברל'ה קרומבי עם אחד השלטים שהושחת על ידי מתנגדי הרפורמה
ברל'ה קרומבי עם אחד השלטים שהושחת על ידי מתנגדי הרפורמהצילום: נעמה שטרן

נדמה שאין כמעט מי שפספס את ההפגנות הגדולות והמתוקשרות של מתנגדי הרפורמה המשפטית. הרושם הראשוני שקיבל האזרח הפשוט היה שישנה התנגדות גורפת לרפורמה, מקיר לקיר. זאת למרות הרוב המוצק של אזרחי ישראל שבחר ב-64 חברי הקואליציה שמקדמים אותה.

בשבועיים האחרונים החלה להתהפך הזירה הציבורית. בנתיבי איילון בתל אביב, מתחם הבורסה ברמת גן, כמו גם כביש בגין בירושלים – הוצבו שלטי ענק, המביעים את תמיכת העם ברפורמה ומודים לנציגי הציבור על כך. למרות שהקמפיין צובר תאוצה מיום ליום והשפעתו על הציבור הולכת וגדלה, הרי שמדובר ביוזמה פרטית ומבורכת, של אזרח מן השורה, שפשוט היה אכפת לו.

"לפני כחודש במוצאי שבת, שכבתי על הספה בבית וגללתי את הפיד בטוויטר. ראיתי את ההפגנות, את המחאות ואת הקמפיין התקשורתי המתוזמן המטורף. זה תסכל אותי וכתבתי בטוויטר: איפה הימין? איפה אנחנו עומדים מול קמפיין ההסתה הזה?", משחזר ברל'ה קרומבי בשיחה עם 'ערוץ 7'.

"התחלתי לקבל מלא תגובות, שמדובר בתחושה רווחת בימין, שכביכול אנחנו עומדים בהלם מול האירוע הזה. השמאל יודע להוציא את האנשים שלו. יש לו עמותות עתירות ממון, קרנות אירופאיות, בעצם חלק גדול מאנשי המילייה העסקית של תל אביב תומכים במחאה. התחושה הייתה שאין אף אחד שנותן פייט והם נלחמים מול שער ריק. לא היה אפילו ניסיון לנסות לעמוד בפרץ".

אמנם קרומבי הוא פרסומאי ואיש תקשורת, שמשדר ברדיו גלי ישראל ומשתתף כפאנליסט בערוצי הטלוויזיה השונים, אבל הוא החליט להרים את הכפפה, בתור אזרח מן השורה. "פניתי לחברה טובה, אמרתי לה: בואי תעזרי לי להרים שלט מול עזריאלי: 'תודה, יריב לוין!'. הבן אדם נמצא לבד חשוף בצריח, חוטף אש. הוא צריך שניתן לו כוח. התחלתי לגייס את הכסף, 5000 ₪ מחבר אחד, עוד 5000 ₪ מעוד חבר. שלט כזה עולה כמה עשרות אלפי שקלים. עזריאלי זה הטיים סקוור שלנו. רציתי לשים את השלט בכיכר העיר - בלב ליבו של המיינסטרים הישראלי. היה לי בערך חצי מהסכום. פניתי לכמה עמותות ימין - רגבים, "אם תרצו" ובוחרים בחיים, ביחד הם השלימו את הסכום החסר, והצבנו את השלט. בסוף אחרי דיונים, לא היה כתוב שם 'תודה, יריב לוין', אלא 'הבטחתם - תקיימו', עם תמונה של יריב לוין ולמטה כתבנו "הרפורמה המשפטית טובה לישראל. מצילים את הדמוקרטיה"".

קרומבי, שנבחר לאחרונה למקום 26 באושיות הטוויטר המובילות בישראל של שנת 2022, פרסם תמונה של השלט לטוויטר. הכמות של הבאזז שהציוץ קיבל, היה עבורו מים חיים על נפש עייפה.

"אנשים כל כך שמחו שסוף סוף רואים שלט של ימין שתומך ברפורמה. הבנתי שיש פה וואקום. אז חשבתי: מה אפשר לעשות? מיליונים אין לי, אבל מה שאני יודע לעשות, זה לגייס כסף, כי בכובעי כפרסומאי, יצא לי לעשות מעל 150 קמפיינים לגיוסי המונים. רק לאחרונה סיימתי את הקמפיין של ישיבת חומש – שם גייסנו מעל מיליון שקלים. לפני שנה עשיתי את הקמפיין מימון המונים של נתניהו יחד עם חברי ינון מגל – גם שם גויסו מעל 4 מיליון שקלים בארבעה ימים. או קמפיין שעשינו לפני שנה ליהודי קייב שגם בו גייסנו מהרשת מעל מיליון שקלים. ככה שאמרתי לעצמי שכאן ההזדמנות שלי לתרום את חלקי המקצועי למאבק".

מאיפה הכח לצאת ביוזמה ארצית כזו בעלות של מליונים? "אני חושב שזה משהו שאתה מקבל בחינוך בבית. אבא שלי לימד אותי שחייבים לפעול ולקחת יוזמה. משהו שגדלנו איתו מגיל מאד קטן. להגדיל ראש. לא להגיד בטח אחרים יעשו".

כך הצעד הבא היה יציאה לקמפיין גיוס המונים לטובת הפרסומים. "התחלתי להפיץ את זה ברשתות, וההיענות הייתה מדהימה. כל פעם נכנסו עוד 50 אלף ₪, וקנינו עוד חבילת פרסום. ככה הקמפיין הזה בעצם התחיל לצבור תאוצה. אחד מהדברים שראינו, זה שיש מאות אלפי אנשים שחיכו לקמפיין הזה. אישה מרמת גן שלחה לי תמונה של שלט ברחוב שלה, ואמרה לי: "אני גרה בשכונה שכל השכנים שלי פה שמאלנים, ואני מתביישת להגיד שאני תומכת ברפורמה. כולם פה מדברים שזה פגיעה בדמוקרטיה. אני יושבת עם חברות והן מדברות כמה יריב לוין ורוטמן מסוכנים, אז אני שותקת. כששואלים אותי, אני אומרת: אין לי דעה בעניין. יום אחד אני יורדת מהבית, יוצאת מהחניה, מתחילה לצעוד, ופתאום רואה שלט ענק: יריב לוין, רוטמן, העם איתכם! 2,340,000 איש הצביעו בעד הרפורמה. הרגשתי: וואלה, יש לי גב". זאת הסיבה שבחרנו מיקומים אסטרטגיים. שמנו שני שלטים ענקיים באיילון, שמנו שלט ליד מתחם הבורסה ברמת גן - מתחם העסקים הכי יוקרתי בישראל. שמנו שלטים בכביש בגין בירושלים ובכניסה לעיר".

גיוס ההמונים היה רק השלב הראשון, במסגרתו התקיים מבצע של רישות הארץ בשלטים. "המטרה היא קודם כול לתת כוח לימין, לתת כוח לאנשים שמתלבטים עכשיו לגבי הרפורמה. גיליתי שהמון אנשים שעד היום תמכו תיקון מערכת המשפט, פתאום מתחילים להתלבט. אם הימין שותק ואין לו מה להגיד מול המחאות והקמפיין של השמאל, אז אולי הם צודקים. עכשיו הם מתחילים לחשב מסלול מחדש".

מטה של איש אחד:

לאחר הצלחת השלב הראשון, כעת מתחילים להיכנס לשלב שני - הקמת חמ"ל הסברה. בעצם מדובר במטה של איש אחד: ברל'ה קרומבי. הוא גם פרסומאי, גם מגייס את הכסף, גם כותב את התוכן, גם עושה את העריכה הגרפית עם הגרפיקאי בסטודיו, וגם זה שמוריד לדפוס ובודק אם יש תיקונים – ועובד על כך מבוקר עד לילה, כשהוא רותם לכך את ניסיונו המקצועי והקמפיין בהחלט נראה בהתאם.

רוב אזרחי ישראל לא ממש מבינים על מה מדובר בפועל. הם לא מבינים מה זאת עילת הסבירות, מה זה זכות העמידה, מה הסיפור עם בג"צ. "אתה מתחיל לתת לאנשים דוגמאות, אתה מספר להם שיצחק רבין כראש ממשלה ב-92, אחרי המהפכה החוקתית של ברק, רצה לגרש 400 מחבלי חמאס. אהרון ברק היה אז תורן לילה כשופט בבג"צ ועצר את המהלך. אותם 400 מחבלי חמאס שלא גורשו היו המחבלים שאחרי זה התסיסו והובילו את האינתיפאדה השנייה, שהביאה ללמעלה מ-1,000 נרצחים יהודים. גם ב-2002 במבצע חומת מגן - אהרון ברק עצר את צה"ל באמצע פעולה של צה"ל. או למשל הפיגוע הרצחני בציר כסופים, בו נרצחו טלי חטואל ובנותיה הי"ד, ועוד חיילים שנפלו שם, שהתאפשר בגלל שבג"צ אסר להרוס את הבתים מהם ירו המחבלים, למרות שאלה היו בתים שירו מהם גם לפני וגרמו לנרצחים יהודים".

לדבריו הבעיה היא שאפילו בימין, אנשים כבר התבלבלו. "אמרו לי: מה צריך להסביר? הרי 20 שנה מדברים על תיקון מערכת המשפט. זו היתה ההבטחה הליבתית של הבחירות. 64 מנדטים שהלכו להצביע, דיברו על תיקון מערכת המשפט. אבל בפועל התמונה שונה: אנחנו נמצאים עכשיו במצב שאפילו אנשים באפרת בגוש עציון, או בפדואל שבשומרון, מתחילים להתבלבל. לקחתי את הספר של שמחה רוטמן בהוצאת סלע מאיר - וערכנו מתוכו שאלות ותשובות על הרפורמה, שעושים סדר בכל העניין וגם זה יופץ במאות אלפי עותקים בקרוב".

הקמפיין הנוכחי נוגע בנקודת השורש, אומר קרומבי, ''שתציל את עתיד הציונות לא פחות. את החוות הציוניות ביהודה ושומרון, את הגבעות, את ההתיישבות בחומש, את ההתיישבות הצעיר ואת צביונה היהודי של מדינת ישראל. בסוף אנחנו מדברים פה על האתוס הציוני של להיות עם יהודי בארצנו. קראתי לקמפיין: תקומה 2023 - להיות עם יהודי בארצנו. השאלה עכשיו היא האם אנחנו נהיה מדינה יהודית, או שבג"צ יהפוך אותנו למדינת כל אזרחיה - שבה לא תהיה זהות יהודית. הסיפור הזה עכשיו הוא להיות או לחדול. האם זו מדינה יהודית או קולוניה מערבית אירופאית שמונהגת פה בערכים של הדמוקרטים בארה"ב או של הפרוגרסיביים באירופה. גייסנו מעל 600,000 ש"ח שזה סכום מאוד יפה, שהגיעו ממעל 6,000 תורמים. אבל המאבק הזה פשוט עולה מיליוני שקלים".

''הימין חייב להבין שאנחנו הולכים פה למאבק ארוך, כי תהיה קריאה שנייה ותהיה קריאה שלישית, ואחרי זה להערכתי יגיע השלב שבג"צ ינסה לפסול את הרפורמה והימין יצטרך לצאת לרחובות. הציבור חייב להתגייס למאבק, לממן אותו, ולהיות מוכן לזה שיקראו לו לצאת מהבית בשלב מתקדם ולבוא לעצרות תמיכה". אבל יחד עם זאת", מדגיש קרומבי, "החלק הקריטי של המאבק הוא דווקא עכשיו. כי אם נזניח עכשיו את הזירה הציבורית ולא תהיה תמיכה ציבורית לרפורמה, היא פשוט לא תתקדם. אנחנו נמצאים בזמן קריטי מאוד".