לא נואש. עם השרים לוין וקיש במליאת הכנסת
לא נואש. עם השרים לוין וקיש במליאת הכנסתצילום: Yonatan Sindel/Flash90

יו"ר ועדת חוקה ומשפט, חבר הכנסת שמחה רוטמן, מסרב להיות שותף לתחושה לפיה רפורמת תיקון מערכת המשפט התקפלה ונגנזה.

"אני סבור שהרפורמה לא תמה, תצא לפועל וגם שהקואליציה וראשיה לא מתכננים לאפשר מריחת זמן אינסופית במשאים ומתנים שלא מובילים לשום מקום", הוא אומר בראיון לערוץ 7.

לשאלת המקור לביטחון הזה שלו, משיב חבר הכנסת רוטמן כי מעבר לאמונתו בקב"ה הוא "יודע שהבעיות שהרפורמה מונעת הן בעיות אמיתיות שכל קואליציה ובוודאי הקואליציה הזו תיתקל בהן דבר יום ביומו. אני יודע שמרבית הציבור רוצה ברפורמה, בהסכמה רחבה ככל הניתן, ומאחר ורוב הציבור מעוניין והבעיות הן אמיתיות ודורשות פתרון, אני מעריך שלא יהיה מנוס וגם מי שלא רוצה לקדם ייאלץ לקדם את המהלך. המציאות חזקה מכל ויכוח".

האם יש לרוטמן מחשבות שאולי נכון היה לצעוד בדרך אחרת, אולי מתונה או מדורגת יותר? "תמיד אפשר לעשות דברים טוב יותר", הוא משיב ומדגיש כי ניתן לזהות מהמעבר של המפגינים מנושא לנושא, שהנושא הבוער להם אינו הרפורמה שנמצאת בבית הנשיא כפי שהאופוזיציה טענה שנכון לעשות, לשבת ולדבר בדרך להסכמות. "הנה עצרו והם עברו לתקוף את החרדים, את הארנונה וכו'. התירוץ משתנה והם לא רוצים להגיע להסכמות. הם רוצים להפיל את הממשלה ולא מוכנים לקבל את הלגיטימיות של בחירת הציבור. זו הסיבה שבגללה הם עודדו את ההתנהלות חסרת האחריות והמסוכנת של גרירת הצבא והמשפחות השכולות לתוך השיח הזה".

על הפופולאריות של בני גנץ, שנראית כנובעת מתוך הצהרותיו בדבר רצונו להגיע להסכמות, אומר חבר הכנסת רוטמן כי הציבור אכן מעניק לו קרדיט "אבל התנאי של הציבור הוא שיהיה כיסוי מאחורי האמירות הללו. צריך שאכן תהיה נכונות להסכמות ולפשרות. כרגע אנחנו רואים התחפרות ואמירת 'לא' לכל פתרון. בנושא הזה אין כעת הבדל בין לפיד לבין גנץ. אולי בליבו גנץ היה רוצה אחרת, אבל הוא אולי מפחד לקבל החלטות. לי ברור שאם היו באמת רוצים להגיע להסכמות ניתן היה להגיע להסכמות בתוך זמן קצר. הפערים לא גדולים. העובדה שאין עכשיו הסכמות היא ההוכחה הטובה ביותר שהם לא מעוניינים בהן".

על הפרסום השבוע בדבר הצעה שהגיש ראש הממשלה אודות הרכב הועדה לבחירת שופטים ללא ידיעתו של שר המשפטים, אומר חבר הכנסת רוטמן כי הדרך הטובה ביותר להרוס ולהכשיל משא ומתן היא להתייחס לכל ספין ולכל הפרחה שיוצאת מחדרי המו"מ.

"העמדות ברורות. הציבור כולו בקונצנזוס כמעט מלא יודע שאין לגיטימציה לבית משפט שנבחר בדרך הזו עם וטו לשופטים לבטל חוקים. זה כבר נמצא על השולחן גם בהצעת הנשיא, ההצעה הקיצונית ביותר שגם בה היה ברור שהוטו לשופטים חייב לעבור מן העולם. הדברים הללו מאוד ברורים. דרוש שינוי בבחירת השופטים וסמכויותיהם, שתי הסוגיות הללו צריכות להיות מוכרעות באחת כי הסמכויות תלויות באופן הבחירה, וגם על הסבירות והיועמ"שים כולם מבינים שאין שום הצדקה למצב הנוכחי, ואם רוצים לפתור את הבעיה קל מאוד לעשות את זה, אבל נראה שיש גורמים שמעוניינים למרוח את הדבר הזה עד אין קץ. זה לא טוב למדינה, למערכת המשפט ולקואליציה".

מנגד, אנחנו מזכירים, יש רבים הסבורים שהשיחות בדרך לפיצוץ ולא למריחה ורוטמן מודה שגם הוא לצערו "שותף להערכה הזו. הלוואי שאתבדה ואגלה שהעצירה, שהתנגדנו אליה בזמן אמת, הובילה את האופוזיציה למתן עמדות ולחשוב על טובת ישראל ולא רק על איך לשרוף את המדינה כי הם הפסידו בבחירות. אני מאוד מקווה שאתבדה, אבל כרגע זה נראה בדרך לכיוון שחשבתי".

ומה יהיה ביום שאחרי פיצוץ השיחות? "די טריוויאלי הוא שאם עצרנו כדי לראות אם ניתן להגיע להסכמה והתברר שאי אפשר להגיע להסכמה, ממשיכים באופן עצמאי. אין מה לעשות", משיב רוטמן ומדגיש כי לא הפגנות קפלן הן שהובילו לקיום המו"מ אלא "שהיו גורמים גם בקואליציה שאמרו שנכון לעצור ולתת צ'אנס להידברות. נתנו צ'אנס, אבל אם הן לא רוצים אז לא צריך. אי אפשר להכריח אנשים להסכים".

האם ההליכה למרות הכול לכיוון הרפורמה תוביל לתשלום בקלפיות עבור מפלגות הקואליציה, כפי שאולי נראה מהסקרים? רוטמן רואה את הדברים בדיוק הפוך. "אני חושב שאם נעביר את הקדנציה ללא שינויים במערכת המשפט נשלם על זה מחיר. בעיניי זה דבר מאוד ברור. 64 מנדטים בחרו בתיקון מערכת המשפט וזו מחויבות שלנו, וברור שזו מחויבות שלי עוד לפני שנבחרתי לכנסת. אני מחויב לזה בכל נפשי ומאודי".

על הירידה בסקרים אומר רוטמן כי "חלק גדול נובע מהאכזבה מכך שהתיקון לא מתקדם, והדבר הזה בא לידי ביטוי בסקרים. אנשים אומרים שאם לא נעשה את זה הם לא יבואו להצביע. צריך לעשות הרבה מאוד לתיקון מערכת המשפט ביסודיות ורצוי בהסכמות רחבות, אבל לא להתבלבל לגבי הסיבה שלשמה נשלחנו. אנחנו מחויבים לכך ולכן אני בטוח שזה יקרה".