
במאמר חדש בכרך מ"ג החדש של 'תחומין' של מכון צומת שיוצא לאור בימים אלה מפרסם הרב פרופ' נריה גוטל, ראש מערך המחקר ב"מרכז תורה ומדינה" ונשיא מכללת אורות ישראל לשעבר, מאמר הלכתי העוסק בשאלת נטילת ידיים לכהנים על ידי נשיא המדינה שהוא לוי.
המאמר דן בשאלה האם נשיא המדינה רשאי למחול על כבודו וליטול ידיים, או שבדומה למלך הוא אינו ראשי למחול על כבודו. בנוסף מציין הרב גוטל כי מדובר בשאלה מעשית שכן נשיא המדינה יצחק הרצוג נוהג להתפלל בבית הכנסת.
במאמר מפרט הרב פרופ' גוטל את מקור ההלכה של נטילת ידי הכהנים על ידי לויים ומציין את הגישות העיקריות. בנוסף מתייחס לשאלה מה הדין כאשר הלוי הוא תלמיד חכם, או בעל תפקיד חשוב : "הלכה היא בידוע, שהלויים יוצקים מים על ידי הכהנים לפני עליית הכהנים לדוכן", כותב הרב פרופ' גוטל. "כך נפסק בשולחן ערוך, וכך גם מנהג רווח בישראל, ברוב העדות. במקביל, הלכה היא בידוע שיש לשמור בקפידה על כבודו של מלך ישראל.
ומכאן לנדון דנן: ברי שאין הלכות נשיא מדינת ישראל כדין מלך בכל דבר ועניין, ועם זאת, רבים הפוסקים שקבעו כי נכון לנהוג בו כבוד, ולו רק 'מעין' הנהגות הכבוד שמחוייבות כלפי מלך ישראל. ואחר שזכינו כבר לנשיאים לויים - כדוגמת הנשיא הששי, מר חיים [הלוי] הרצוג, ובנו, הנשיא האחד-עשר, מר יצחק [הלוי] הרצוג - נכון לתת את הדעת לשאלה אם אישים-לויים נכבדים אלה צריכים ליצוק מים על ידי הכהנים".
הרב גוטל מציין כי כבר במשך שלושה דורות רצופים השאלה הזו רלוונטית למשפחת הרצוג: "כאשר התמנה מר חיים הרצוג לנשיאה השישי של מדינת ישראל, הוא פנה לראשל"צ הרב מרדכי אליהו בשאלה כיצד נכון לנהוג בסוגייה זו של נטילת ידי כהנים על ידי לוי שמכהן במישרה כה נכבדה. הרב אליהו ביקש לברר כיצד נהג אביו, הרב הראשי יצחק אייזיק [הלוי] הרצוג, אשר "בוודאי הוא עצמו כבר התחבט בעניין ולבסוף עשה מה שעשה, ועל כן אין חכם כבעל ניסיון".
הבירור העלה כי מנהגו של הרב הרצוג היה כדלהלן: "כשהוא התפלל במניין בביתו הוא נהג ליטול ידיים לכהנים, אבל כשהתפלל בבית הכנסת 'ישורון' הוא לא נהג כן, מפאת כבוד התורה". סיכם אפוא הרב אליהו: "אמרתי לנשיא שינהג כמו שעשה אביו". הוראה דומה ניתנה לו גם על ידי הרב אברהם שפירא. ואכן, זה היה נוהגו של הנשיא חיים הרצוג: כאשר שהה במשכן נשיאי ישראל והתפלל בירושלים, נהג שלא ליטול ידיים לכהנים. לעומת זאת, כאשר שהה בביתו הפרטי, בהרצליה, כן נטל את ידיהם של הכהנים. לימים, אומץ נוהג זה על ידי בנו, הנשיא האחד עשר מר יצחק הרצוג. אף הוא, מאז שמונה כנשיא, בירושלים אינו נוטל ידיים לכהנים, בעוד שבתל אביב נוטל גם נוטל.
לסיכום כותב הרב גוטל: "אשכנזים וספרדים נוהגים שהלויים הם שיוצקים מים על ידי הכהנים לפני נשיאת כפיהם. מקור הנהגה זו אינו בספרות הלכתית קדומה אלא בספרות קבלית: זוהר וזוהר חדש. חלוקים הפוסקים בשאלת הנהגתו של ת"ח לוי, האם ייצוק מים על ידיו של כהן ע"ה,. יש מהפוסקים ששללו זאת על הסף, ויש שערכו הבחנות שונות - בין מקומות, בין אישים ובין מספר כהנים ולויים, והניחו זאת לשיקול דעתו של הלוי בהתאם לנסיבות. תיעוד מבוסס מורה בעליל על לויים חשובים - אם ברבנותם ואם בשררתם - שעתים יצקו ועתים לא, לפי שיקולי מקום וזמן. כך נהגו הגרי"ז סולובייצ'יק, הגרי"א הרצוג ובנו הנשיא מר חיים הרצוג, וכן נוהג בנו-נכדו -יבלטו"א- הנשיא מר יצחק הרצוג".
המאמר המלא יתפרסם כאמור ב'תחומין'. בימים אלו יוצא לאור הכרך ה-43 מסדרת ספרי 'תחומין' של מכון צומת, אשר נועדה לשמש במה לחדשנות תורנית-הלכתית ומהווה במה למחקרים אורתודוקסיים ולבירורי הלכה בנושא המדינה היהודית וסוגיות הנולדות מהמפגש בין אורח החיים היהודי לבין הקדמה והטכנולוגיה.