וינטר בתרגיל
וינטר בתרגילצילום: דו"צ. פלאש 90

בפוסט מפורט שפרסם לפני ימים אחדים מרעיף האלוף במיל' יצחק בריק, בעבר נציב קבילות החיילים לאחר שורה של תפקידי פיקוד, שבחים על תא"ל עופר וינטר וקובע כי עליו להיות ממובילי ביטחון המדינה במטכ"ל.

על דבריו אלה, בעיקר על רקע ההחלטה שלא לקדם את וינטר לדרגת אלוף, שוחחנו אתו.

"את וינטר אני מכיר כבר שנים כמפקד לוחם כאדם והוא אחד המפקדים הטובים ביותר בצה"ל, אדם שעבר מסלול תפקידים שאין כדוגמתו ואמנה במהירות, מפקד פלס"ר גבעתי, קיבל צל"ש מאלוף פיקוד דרום, מפקד גדס"ר גבעתי וקיבל הערכות גבוהות מאוד על מבצעים שביצע, היה נספח צה"ל במרינס, היה מפקד דובדבן, מפקד חטיבת שועלי מרום, כמפקד החטיבה הצפונית ברצועת עזה קיבל חטיבה מצטיינת על הפעילות שלו בעזה מאלוף פיקוד הדרום. באותה תקופה ביקרתי אצלו במוצבים ונדהמתי לראות עד כמה התוצאות שהוא משיג לעומת כל מי שראיתי בכל גבולות ישראל עולות בעשרות מונים".

מוסיף האלוף בריק ומספר על הביקורת שביצע באותם ימים: "מצאתי שם מפקד שאנשים מעריצים אותו, ירדתי לשטח, מבוקר ועד ערב, דיברתי עם המג"דים המ"פים והחיילים והם מספרים על מפקד שיורד לשטח, מסתכל להם בעיניים, מקשיב להמלצות שלהם, נותן להם טפיחה על השכם כשהם מצליחים. הם מדברים איתי על מפקד מקצועי שנותן דוגמא אישית. היית צריך לראות את ההערצה בעיניהם".

"הוצאתי מכתב על חטיבה מצטיינת בבט"ש יותר מכל החטיבות שפגשתי במרחב הגבול הצפוני המזרחי והמצרי. הוא היה מח"ט גבעתי בצוק איתן. פקודיו מדברים עליו דברים שלא שמעתי על אף מפקד. מדברים על מפקד קרבי, מקצועי, אמין, נחוש בצורה בלתי רגילה. הם אומרים שהוא המפקד הקרבי ביותר שהיה להם עד היום, ואת זה אומרים מי שהיום הם תתי אלופים. הוא היה ראש מטה פיקוד מרכז, מזכיר צבאי של שר הביטחון, לאחרונה הוא היה מפקד אוגדת החוד של צה"ל, אוגדה 98, כלומר שאין היום מפקד בצה"ל עם מסלול כזה באיכות כזו והערצה כזו שלא מקדמים אותו לדרגת אלוף".

בריק מציין לצד הדוגמא האישית שוינטר מקרין לחייליו כאשר הוא דורש מעצמו את כל מה שהוא דורש מחייליו, הוא גם "אחד המפקדים האמינים ביותר שראיתי, אדם שאומר את שעל ליבו כולל הצגת ביקורת על המפקדים שמעליו, אנשים לא אוהבים לשמוע ביקורת, ומשום כך, סבור בריק, יש לו גם אויבים. הוא מאוד משימתי, דבק במשימה מקבל החלטות ומקבל אחריות עליהן. אחד הדברים שהוא עושה ביחידות זה חיזוק הלכידות הערבות הדדית איש לרעהו, האמונה בצדקת הדרך, ערך השירות, אהבת המולדת, נתינה למדינה, הוא דוגמא ומופת למפקד נכון בשטח. הוא בעצם מודל לחיקוי. הוא יורד אל החיילים שלו בגובה העיניים מבקר בעמדות ובמוצבים, מקשיב לחיילים ולמפקדים ומוכן לומר טעיתי ולשנות. הם מרגישים שהוא מעין משפחה שבונה את היחד והעצמה. זו סוגיה שלא קיימת אצל הרבה מפקדים".

"אני רואה הרבה מפקדים שלא יורדים לשטח וניזונים מדיווחים. הוא אחד האנשים שלומדים לקחים ומיישם אותם. הוא אמין בתחקירים. היום יש בצה"ל בעיה גדולה שלא מיישמים לקחים, שלא אומרים אמת בתחקירים. אצל וינטר זה לא קורה. מול האתגרים הקשים שישראל עומדת בפניהם במלחמה האזורית הבאה, אנחנו צריכים את המפקדים האיכותיים והטובים ביותר ווינטר הוא אחד מהם, הוא חייב להיות שם בין האלופים. הוא מסוג האנשים שמקבלים תפקיד ויורדים לשטח. הוא חי את השטח".

בריק מוסיף ומספר כי במרוצת הביקורת שערך לאורך תקופה ארוכה ביחידות צה"ל השונות "מצאתי אלופים שלא ביקרו במחסני החירום שמהם הם יוצאים למלחמה, אלופים שלא ירדו לשטח, שלא דיברו עם החיילים, אם הגיעו למוצב הסתכלו במשקפת וחוזרים הביתה בשלום, פגשתי מג"דים שנמצאים כל היום בדיונים ובמצגות מול מפקדים בכירים ולא חונכים את הגדודים ויש גם מ"פים שנמצאים במצב הזה. וינטר הוא בדיוק ההיפך. הוא לא יכול בלי לנשום את החיילים שלו, לנשום איתם את השטח. לא סתם הוא קיבל הצטיינות כמעט בכל מקום שבו הוא עבד".

כשהוא נשאל לסיבה לכך שלמרות הכול וינטר עדיין אינו מקבל את דרגת האלוף, מחזיק אותנו בריק לאותו דף קרבי שהוציא וינטר ב'צוק איתן' ובו כתב על שם ה' כמקור השליחות הצבאית. המכתב ההוא גרם לכמה וכמה לטעון שבכך הוא מכניס פוליטיקה, וכאשר יקבל וינטר פקודה מחד ומאידך אמירה של רב הוא יעדיף את עמדת הרב "שטות כזו אי אפשר להעלות על הדעת", קובע בריק נחרצות וקובע כי שום רב לא יסית את וינטר ממשימתו.

בהקשר זה הוא מציין כי במלחמת יום כיפור לחם כמפקד על בני ישיבות. הוא היה מהשומר הצעיר והם בתפיסה מקוטבת ביותר אליו, ועם זאת אותם לוחמים נותרו חבריו הטובים ביותר. ההקרבה, האמונה בצדקת הדרך והערכים שהביאו איתם מבית המדרש הם שהניעו אותם והעלו את ערכם ולא להיפך, הוא אומר.

"המחשבה שהוא יילך עם הרבנים ולא עם הפקודה שהוא יקבל היא קשקוש שאין לו בסיס וצריך לרדת מזה", אומר בריק ומוסיף נושא פוליטי נוסף הנוגע לביקורת שהוטחה מצד כלי תקשורת ימניים לאחר שוינטר נותר גם בסבב האחרון ללא דרגת האלוף. לדברי בריק בעצם המתקפה הזו היו מי שראו הוכחה לכך שוינטר הוא אדם פוליטי. "גם זה קשקוש. וינטר לא עסק בזה באופן מוחלט, לא דיבר עם תקשורת וכל מה שנעשה לא באחריותו ולא על ידו", קובע בריק ומעיר כי אחרי בחירתו של הרצי הלוי לרמטכ"ל הימין התנגד והשמאל תמך ועם זאת איש לא טען שהלוי מכניס פוליטיקה לשורות הצבא. "אז למה אומרים את זה על וינטר? זה לא יעלה על הדעת".

"מדובר באדם שבניגוד לרבים מהאחרים, הוא יורד לשטח, מפקדים מעריצים אותו וזה יוצר קנאה. במערכות האלה יש קנאה, אגו והרבה שיקולים זרים ולא נכונים. הוא מבקר ואומר את האמת בלי להתבייש בה ומוכן להתווכח עליה בניגוד לאחרים שחוששים לקריירה שלהם. יש מי שכדי להכשיל אותו אומרים שהוא פוליטיקאי. אני שואל איך יכול להיות שלוקחים את אחד המפקדים המוכשרים בצה"ל במנהיגות, ביכולת קרבית, שכל מי שהיה תחתיו מעריץ אותו ומעכבים אותו".

"אני עדיין מאמין גדול בהרצי הלוי שהוא לא יעכב את קידומו. וינטר לא סיים את תפקידו בצבא. הרצי הלוי הוא מסוג אנשי היושרה, האמינות והמבצעיות, ואני משוכנע שהוא מבין את זה", אומר בריק. "וינטר שילם מחירים וכעת הוא הגיע לסוף הדרך. צריך לקבל החלטה שהוא יהיה אלוף. זו תהיה החלטה נכונה וטובה למדינה, לביטחון ישראל ולצבא".