מרדכי גרנביץ'
מרדכי גרנביץ'צילום: יוגב אריה

המוזיקאי והסופר מרדכי גרנביץ' היה בכיתה יב בישל"צ כשהוא נסע לאומן לראש השנה בפעם הראשונה. "זה לא היה כמו היום שמלא חבר'ה נוסעים", הוא מספר, "זה היה חריג מאד בנוף אבל דווקא הרב ווייס שהיה ראש הישיבה קיבל את זה יפה ובהכלה".

בשנים שעברו מאז התקרב גרנביץ' לברסלב ולתורתו של רבי נחמן,הוציא אלבום שנקרא "כל החומות", ספר בשם "ספר האהבה והשיגעון" ובימים אלו הוא ממשיך את אותו מסע שהתחיל אי אז בשמינית עם ספר חדש על רבי נחמן והתנועה הברסלבית שנולד אחרי עבודה מאומצת של כמעט חמש שנים.

"לפני כמה שנים הייתי מלמד בשבת בבוקר אחרי התפילה שיעור בקידוש", מספר גרנביץ', "היו מגיעים מגוון של אנשים ונשים והיינו לומדים ליקוטי מוהר"ן. אחרי שנתיים כמעט, ניגש אלי יהודי שישב מידי שבוע והקשיב. אדם מאד משכיל ומאד פתוח ואמר לי 'תשמע, אני לומד כל מיני הוגים. לא חשבתי מעולם שלרבי נחמן יש מה למכור. ראיתי את הסיסמאות והבנתי את הרעיון, מה לי ולזה. אבל כעת אחרי שנתיים אני רואה שיש לו הרבה מה להגיד, דברים עמוקים שנוגעים גם לחיים שלי'. הפער הזה בין הדימוי לבין מה שיש ברבי נחמן - זאת הייתה המוטיבציה לכתוב."

ובאמת, הספר החדש שנקרא 'יחיד' משלב תובנות ותורות עם היסטוריה, אנקדוטות "פנימיות" מתוך העולם הברסלבי עם עדויות היסטוריות שלא פורסמו עד היום, וגם, לדברי המחבר, את צלילה לתוך ליבת החוויה הברסלבית.

הספר החדש
באדיבות המחבר, גרפיקה ועיצוב: רננה פינס

"לפני העריכה נתתי לכמה אנשים לקרוא את הספר בקובץ וורד ולהעיר הערות", משתף גרנביץ', "אחד מהם הוא יהודי שגדל בברסלב אבל כיום הוא אינו מגדיר עצמו דתי. הוא חוקר ברסלב ויש לו כמובן את הנוסטלגיה אבל גם ביקורת, ולכן היה לי חשוב לשמוע מה הוא יגיד כיוון שיש לו את ההיכרות וגם את המבט הביקורתי".

"אחרי כמה זמן שאלתי אותו אם הוא סיים ואם יש לו הערות, והוא אומר לי 'תשמע זה לא שאין מה להעיר, אבל מאז שסיימתי לקרוא את הקובץ אני מתהלך במחשבות 'היכן אני בעולם' - שזה ביטוי ברסלבי מתוך 'סיפורי מעשיות'. זה בא לבטא שאדם שואל את עצמו מה עם החיים שלו, מה עם התכלית, האם הוא מתקדם וכו - אז הספר הזה צריך לצאת'. נראה לי שזה הפידבק הכי נוגע והכי חשוב שקבלתי".

"אגב, בספר יש לא רק תורות ומסורות ברסלביות אותנטיות, אלא גם מבט מבחוץ דרך כתבות מלפני מאה וחמישים שנה. דרך בשביס זינגר, ר' הלל צייטלין, ועוד ועוד. למשל יוסי יזרעאלי שאמר שמעשה משבעה קבצנים זו 'פסגת היצירה העברית המודרנית' ופנחס שדה שאמר על רבי נחמן 'שהוא אולי גדול הסופרים העברים בעת החדשה'"

"זאת אומרת שגם לעולם של היצירה יש מה להגיד על רבי נחמן, וגם לנו יש מה לשמוע משם תוך כמובן הקפדה על נאמנות לטקסט ולאווירה שהועברה במסורת. השתדלתי למעט בספקולציות ולתת לקורא לטעום מהחוויה הפנימית הברסלבית, איך זה מסתדר ביחד מה שאמרתי כעת? לא יודע, את זה אשמח לשמוע מהקוראים עצמם".