עורך הדין אילן בומבך, בעבר יו"ר ועד מחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין, מתייחס בראיון לערוץ 7 לחשיבות ומשמעות הבחירות לראשות ולמועצת לשכת עורכי הדין בשבוע הבא.
"הבחירות חשובות ואנשים צריכים לבוא ולהצביע. לצערי הבחירות האלה נצבעו בצבע מאוד פוליטי הרבה יותר מבעבר. התופעה שראש לשכה מופיע בהפגנות נגד הממשלה זה דבר שראינו רק כעת ובמקרה שלפניו, במקרה אבי חימי. זה רע מאוד. הלשכה לא צריכה להיכנס למגרש הפוליטי", אומר עו"ד בומבך.
לדבריו על הלשכה למקד את פעילותה ומאמציה בעניינם ובטובתם של עורכי הדין ולקוחותיהם. "יש הרבה מאוד בעיות שבהן צריך להתמודד וכשאתה נכנס למגרש הפוליטי, ובעיקר כשנוקטים בצעדים נגד הממשלה, באותו רגע הדלתות נסגרות בפניך, דלתות השלטון, דלתות הכנסת, בעוד הלשכה צריכה את האנשים הללו לטובת ענייניה".
בומבך מציג דוגמאות לדבריו: "תקנות סדר הדין האזרחי צריכות שינוי. הן מאוד פוגעניות ובעייתיות וצריכות לעבור שינוי אחרי שעברו לפני כשנה וחצי בצורה מאוד בעייתית. כשהלשכה מפגינה נגד הממשלה ומשמיצה את השרים מי ישמע אותה? דלת ועדת החוקה תהיה סגורה בפניהם, שר המשפטים יאטום אוזנו מול שוועתו של ראש הלשכה, אז למה כל העניין הזה. הלשכה צריכה לשמור מרחק מכל זה ולטפל בדברים החשובים לה כמו נושאי אתיקה, תיקוני חקיקה, שהשופטים יהיו ראויים ולא שחוקים ובלתי מוכנים לדיונים. כיום הסנקציה לשוט כזה היא שהוא לא יקודם ואנחנו נשארים עם שופט בעייתי. ללשכתה צריכה להיות אמירה מול שופטים גרועים או שחוקים".
בדבריו מציין בומבך כי ללשכת עורכי הדין יש סמכות גם להביא להדחת שופט, אם כי זו סמכות שלא משתמשים בה. "הועדה למינוי שופטים יכולה גם להדיח שופטים. לא צריך לעשות בזה שימוש קל אלא שימוש עדין, אבל כיום שופט הוא מסמר בלי ראש. אין מגבלה לתקופת השפיטה. אם שופט נבחר בגיל ארבעים כתקלה במערכת, מעכשיו שלושים שנה הוא יחרוץ דין של אנשים וערכאת הערעור לא מתערבת בממצאים עובדתיים. כך נחרצים גורלות של אנשים בתיקים אזרחיים ובתיקים פליליים. הלשכה צריכה להיות מאוד חזקה ומאוד מעורבת".
עו"ד בומבך מזכיר סוגיה נוספת שמצריכה טיפול ותיקון, סוגיית בקשת רשות ערעור. "הלשכה צריכה להיות מעורבת בנושאים הללו. הלשכה לא צריכה להיות מעורבת ברפורמה. הנושא היחיד ברפורמה שהלשכה צריכה להיות מעורבת בו הוא לדאוג שיהיו נציגים של הלשכה בוועדה לבחירת שופטים. לגבי כל השאר יש לכל אחד דעה", הוא אומר ומספר כי עמדתו שלו היא ש"דרושים הרבה שינויים, לאו דווקא חופפים לרפורמה המוצעת. יש הרבה שינויים אחרים נדרשים. למשל, אני סבור ששופטי העליון לא מספיק אקטיביים. נכון שהם אקטיביים מדי בנושאי חוקים, ושם באמת הם צריכים להיות פחות אקטיביים, אבל בנושאים שנוגעים לאזרח הקטן, החלטות מנהליות שערורייתיות, נושאי פקידות בעירייה, משרדי ממשלה ועוד, בנושאים הללו בתי המשפט נוהגים ריסון אדיר וכאן צריכה להיות רפורמה והתערבות הרבה יותר חזקה".
"הנטיה לקטלג את השופטים כליברלים ושמרנים לא מוצדקת. חלק ארי של התיקים לא נוגעים לדת ומדינה ולא סכסוך יהודי ערבי, אלא בעניינים אזרחיים שבהן אנחנו רוצים שהשופטים יהיו תותחים, שיהיו מוכנים, שירעדו כאילו התיק שלהם הוא שמונח על הכף", אומר בומבך.
כל אלה, סבור בומבך, לא יוכלו לקבל תיקון ללא שיתוף פעולה בין הלשכה והעומד בראשה לבין הצמרת הפוליטית והשלטונית, ושיתוף פעולה שכזה לא יהיה כל עוד הלשכה מונהגת בידי אדם כעורך הדין בכר ששם את עצמו ואת הלשכה כחלק בלתי נפרד מהמחאה נגד הרפורמה ומהמאבק בשר המשפטים.
"בכר הוא אדם פוליטי. הוא ניסה להיבחר למפלגת 'יש עתיד' וניסה להיות חבר כנסת מטעמה, ולהבנתי הוא עדיין קשור למפלגה. יו"ר לשכת עורכי הדין לא צריך להיות איש פוליטי, אלא אדם ניטראלי המקובל על השלטון ועל עורכי הדין ושהדלתות לא חסומות בפניו", אומר בומבך המדגיש כי בעיניו "הרפורמה בחלקה מוצדקת. נושאי היועמ"שים בהחלט מצדיק רפורמה. נפגשתי לפני כמה ימים עם שר בנושא חשוב, ועל כל דבר עורך הדין מתערב ומביע את דעתו על נושאים שחורגים מסמכותו. עורך הדין אמור רק להגיד מתי יש חריגה מהחוק, אבל כעת השר לא יכול להגשים את המדינית שלו. זה נושא שבהחלט מחייב רפורמה".
באשר למועמד הניצב מול עו"ד בכר, עו"ד אפי נווה, אנחנו שואלים אם הוא הדמות שהמחנה הלאומי צריך להתלכד סביבו, ובומבך מתקשה להביע עמדה תומכת ונלהבת: "אני ממש לא בטוח שאפי נווה הוא האדם הנכון. אני לא חושב שאדם שמאחוריו עבירה פלילית ועבירה שנגנזה רק בגלל הפריצה לטלפונים הוא שצריך להיות פני הלשכה. זה מצער, אבל אלה הנסיבות. אני מצפה שמי שעומד בראש הלשכה יהיה אדם ללא עבירה פלילית או בעיה אתית, אדם שיהיה מקובל על הרוב".
ואולי הבעיות הללו הן שגורמות לעורכי דין מהמחנה הלאומי לומר שעם כל הרצון שלא לתמוך בבכר הם אינם מסוגלים לתמוך באפי נווה. "יש בעיה ואני לא מסתיר את זה. הייתי שמח להתלכד סביב מועמדים אחרים", הוא אומר ומסכים שחוסר הנעימות הזו של עורכי דין להצביע בעד נווה תשחק בסופו של יום לידיו של עו"ד בכר.