
ביקרנו בישיבת ההסדר בעתניאל, שבה מלבד ראש הישיבה הותיק הרב רא"ם הכהן (רב סרן במיל' שכבר אינו משרת שירות פעיל), גם ראש הישיבה הטרי, הרב אלחנן שרלו, ועוד שבעה רמי"ם הם קצינים בשירות פעיל במילואים.
שיחה זו מגיעה על רקע חודש ההוקרה למשרתי המילואים, שמסתיים בימים אלו ומבטא את ההערכה הגדולה של החברה הישראלית למאמץ האדיר של משרתי המילואים, אך לא פחות מכך של משפחותיהם ומקומות התעסוקה שלהם.
כל מי שמשרת במילואים רואה בעיניו את הכמות הגדולה של חובשי הכיפות הסרוגות במערך המילואים.
"השנה בעקבות הכמות העצומה של ימים בהם הרמי"ם יצאו למילואים, שמתי לב לפתע לכמות הקצינים בצוות שלנו", אומר לערוץ 7 הרב שרלו. "הרב אורי הכהן מסיים בימים אלו קורס מגדי"ם במילואים (הרב אורי הוא בנו של ראש הישיבה הרב רא"ם. בן אחר של הרב רא"ם, סא"ל יוני הכהן, התמנה לאחרונה למג"ד 890 בצנחנים), הרב אלעזר גולדשטיין, ר"מ בישיבה וראש מכון המחקר התורני הוא רב חטיבה 7 בדרגת רס"ן, רב סרן הרב אמנון דוקוב שירת שנים כסמג"ד ומתנדב לשירות מילואים כבר שבע שנים, הרב נריה טייץ, ר"ם שיעור א' משמש כקב"ן מרחב דרום, מנכ"ל הישיבה רונן כץ הוא רב חטיבה 5, רס"ן הרב חסדאי וינר משרת בתפקיד מסווג במערך המודיעין, וגם אני נקרא לא מעט למילואים כקמ"ן גדוד חי"ר בגבול הצפון".
איך הרב מסביר את התופעה? "אני לא חושב שאנחנו דוחפים אנשים דווקא להיות קצינים, אך כן יש רוח של מעורבות, של שליחות, שדוחפת אנשים לתת מעצמם יותר בכל מקום אליו הם מגיעים. אני חושב שזו חלק מתופעה רחבה יותר, בה ישיבות ההסדר אמנם שולחות את התלמידים לתקופת "שירות בפועל" מקוצרת, אך מעניקות רוח התנדבות אדירה לצבא, שמתבטאת בין השאר בהתייצבות למילואים, ואצלנו גם בריבוי הקצינים".
האם זה לא פוגע בהתנהלות השוטפת של הישיבה? "בוודאי שישנה פגיעה. כיתה שהר"מ שלה יוצא לחודש מילואים באמצע זמן חורף – התהליך הלימודי והחינוכי שלה נפגע ברמה מסוימת. אך אני רואה זאת כחלק מתפקידנו לאפשר שירות מילואים משמעותי, ולמצוא מענה לתקופות בהם הרמי"ם נעדרים. ברוך ה' בסך הכל אנחנו מוצאים מענה טוב, ושמחים גם להוות דוגמא אישית לתלמידים לחיים שיש בהם שליחות והתמסרות.
התפקידים המשמעותיים אותם ממלאים הרבנים במערך המילואים, מביאים גם לסיטואציות משעשעות, המערבבות את הישיבה עם הצבא. לעיתים קרובות ישנם מפגשים בתוך ימי המילואים בין הרבנים לבין תלמידיהם מהישיבה, ויחס הרב והתלמיד הופכים לתקופה קצרה ליחסי מפקד-פקוד".
לסיכום אומר הרב, "אני מאמין שהתופעה בצוות שלנו היא חלק ממשהו גדול יותר, שלא תמיד אנו מכירים בפלא שבו: הזכות שיש לנו להיות לומדי תורה של ארץ ישראל, שזוכים גם ללמוד וללמד שנים ארוכות, וגם להיות חלק מהמצווה החשובה של עזרת ישראל מיד צר, מתוך שותפות עמוקה בחברה הישראלית.
לאחרונה פתחנו גם בית מדרש לבוגרי צבא, המיועד למסיימי שירות צבאי מלא, ומעביר במלוא העוצמה את המסר שגם מתוך שירות צבאי ארוך ומשמעותי ישנה בקשה והזדמנות לצמוח בתורה. בעיני יש בכך שבח גדול לדרך של הציונות הדתית ולישיבות ההסדר, ואני מתפלל שנמשיך לגדל תלמידי חכמים של ארץ ישראל, המנעימים זה לזה בהלכה, ושותפים בחברה הישראלית באתגרים הבטחוניים ובאתגרים נוספים".

