מכתב שנשלח אתמול (שני) לראש מנהל החמ"ד במשרד החינוך, שוש נגר, מתאר כי באופן חד צדדי וללא התייעצות קודמת, החל מהשנה הבאה יקוצצו כ-20% מסך היקף שעות הלימוד של מקצועות הקודש בבתי הספר היסודיים של החמ"ד.
את המכתב שיגרה ד"ר רבקה רביב, יו"ר ועדת מקצוע תנ"ך בחמ"ד, בו היא קובלת: "הובא לידיעתי שהחל משנת תשפ"ד מתוכנן קיצוץ בהיקף מצטבר של 9 שעות לימוד במקצועות הקודש לאורך שנות הלימוד בכיתות א-ו", כך היא פותחת את מכתבה למנהל החמ"ד.
לטענת ד"ר רביב הדבר נעשה ללא תיאום או הודעה כלל: "הופתעתי לגלות כי במסמך ארגון הלמידה בבית הספר היסודי לתשפ"ד, פורסמו שינויים מרחיקי לכת בהקצאת שעות לימוד מקצוע תנ"ך בחינוך הממלכתי דתי. זאת ללא כל התייעצות, ללא תיאום, או יידוע של חברי ועדת מקצוע תנ"ך".
ד"ר רביב מסיימת את הדברים וכותבת: "נבצר מבינתי להבין מה הביא להחלטה רדיקלית זו. אני קוראת לכם בשם חברי ועדת המקצוע לתנ"ך להשהות את יישומה בתשפ"ד, להצביע על השיקולים בקיצוץ תכנית הלימודים בתנ"ך ביחד עם הוועדה, ולהיערך ביחד להוצאה מסודרת של הנחיות לקראת שנה"ל תשפ"ה".
הרב איתן אייזמן, חבר ועדת המקצוע להוראת התנ"ך בחמ"ד מסר לערוץ 7 בתגובה לדברים: "חייבים לעצור את זה מיד. אני חבר ועדת המקצוע ולכן קיבלתי את המכתב הזה. אין שום משמעות ושכל לקצץ 9 שעות, גם ככה מקצועות הקודש נלמדים במשורה מאוד".
"חופש למנהלים ללמד פחות. בתנ"ך זה קריטי, ממילא לומדים מעט מאוד תנ"ך. אסור לשחק בדברים האלה. פה משרד החינוך מוריד לעצמו עוד שעות. מה רוצים להגיד בעצם? שילמדו פחות וישחקו בחוץ יותר? איזו מן אמירה זו? פנינו לחברי כנסת ושרים ואנחנו מתכוונים להעלות את הנושא בוועדת החינוך במהירות האפשרית", כך הרב אייזמן בתגובה לפרסום הדברים.
טל לוריא, יו"ר ארגון 'מורים מובילים שינוי' מסר בתגובה: "המחשבה ההזויה שבה יושבים אנשים במשרד החינוך וקובעים עבור כל בתי הספר בארץ מה ילמדו וכמה, זה דבר גרוע ותקדימי ברמה בין-לאומית. זה פשוט מזעזע כמה הם לא סומכים על המנהלים ועל התוכן שהמנהלים ובתי הספר יכולים לקבוע בקהילות שלהם. השיטה הריכוזית הזו פשוט הזויה. אין לה אח ורע בעולם. שוש נגר עשתה מהלך שאין איש חינוך בעולם שלא יתמוך בו".
משרד החינוך מסר בתגובה: ''בניגוד לנאמר, שעות הלימוד בתנ"ך לא השתנו כלל. הנהלת החמ"ד קידמה בנוסף לשעות החובה, במסגרת הגמישות למנהלים, שעות בחירה ייעודיות למנהלים אשר מעוניינים להגדיל את כמות שעות לימודי הקודש ולתת שעות לימוד מותאמות לקהל המגוון בחמ"ד, כגון: טעמי המקרא, בקיאות בתנ"ך ועוד''.