בית המשפט העליון של ארצות הברית
בית המשפט העליון של ארצות הבריתצילום: רויטרס

כתבה שפורסמה השבוע (שלישי) באתר 'מדדים' של חברת 'קסם', המשויכת לבית ההשקעות 'הפניקס', מתארת את '4 פסיקות שמרניות שמזעזעות את החברה בארה"ב', לשון כותרת הכתבה.

נראה כי הושקע בה כסף נוסף בהיבט השיווקי, שכן הכתבה פורסמה אף ככתבה ממומנת באתר 'הארץ'.

הכתבה מתארת בתוכה את הפסיקות האחרונות של בית המשפט העליון האמריקני, באופן שנראה כביכול כי אינו מנסה להנגיש לקוראים את המורכבות שבפסיקות הללו, אלא רק להסביר את הדברים מצד אחד בלבד. נזכיר כי מאז היכנסו של טרמפ לנשיאות ונוכח שיטת בחירת השופטים בארה"ב, זוכה בית המשפט לרוב שמרני בקרב שופטיו, כנראה לשנים ארוכות.

לדוגמא, הכתבה עוסקת בפסיקת בית המשפט נגד הפלות, בו בית המשפט העליון הפך את פסק הדין הקודם שניתן בעניין והעניק למדינות את הסמכות להחליט על הנושא לבדם. כל מדינה תפסוק לעצמה ובדמותה. ומה נכתב בכתבה האמורה?

הכתבה כפי שמופיעה באתר 'הארץ'
צילום: ללא

"ההרכב השמרני הנוכחי בעליון קבע כי זכותה של אישה להפיל איננה זכות חוקתית. אלא שבפועל הוא שלל מנשים את הזכות לעצב את חייהן כרצונן, שלילה שלה השלכות רחבות בתחומים רבים, והוגדרה על ידי משפטנים אמריקאיים כרעידת אדמה חוקתית". אפשר כי לאמירה זו אכן בסיס במציאות. אבל לא נמצא שום אזכור על מהות השינוי, על שיטת השפיטה שהובילה את השופטים. כאילו בעיני כותבת הכתבה ישנה רק אמת אחת, וזהו אינו דיון פנים-אמריקני. מה הקשר בין ניהול כספי פנסיה והשקעות של אזרחים ישראלים רבים , לבין כתיבת הסבר אודות פסקי דין אמריקניים ומשמעותם הפרשנית על הציבור האמריקני? לא ברור.

עוד דוגמא: הכתבה מתארת דיון שמתנהל בבית המשפט בימים אלו, העוסק בחוב האדיר של סטודנטים אמריקניים על לימודיהם. הנשיא הנוכחי ביידן מעוניין למחוק את החוב הנ"ל, בגובה של כ-400 מיליארד דולר. בית המשפט טען אחרת ונימק זאת בנימוקים שונים. מה נכתב בכתבה?

"בית המשפט הסביר את פסילת תוכניתו של ביידן בכך שאין זה מסמכותו של הממשל הפדרלי לחוקק חוקים, ופרט לכך, היא עלולה להוות פגיעה בזכות הקניין. פסיקה זו מהווה מכה עבור ביידן, אך הנשיא כבר הכריז כי יפנה לאפיקים אחרים על מנת לקדם את התוכנית הכה חשובה בעיניו".

שוב, מה בין חברה שמנהלת כספי משקיעים ישראליים, לבין כניסה לקלחת פוליטית אמריקנית, בה יש שני צדדים לדיון, ועוד מימון הכתבה כדי שגם קוראי 'הארץ' יופנו לקרוא על פסיקות אלו 'שמזעזעות את החברה בארה"ב', כלשון הכותרת.

יצוין כי באתר 'מדדים' של 'הפניקס' קיימות כתבות נוספות, אך מרביתן עוסקות בנושאים כלכליים גרידא, אשר אפשר להניח כי קשורות לפעילות הכלכלית והעסקית בעולם כולו, עניין שהפניקס מתעסקת בו במסגרת פעילותה כחברה ציבורית. הכותרות הנפוצות שם מרוכזות ב: 'התפתחויות מעניינות בתעשיית השבבים העולמית', '4 עובדות על קרנות כספיות', '4 חברות בולטות במדד נאסד"ק 100 שכדאי להכיר'.

כתבה נוספת בעלת ניחוח פוליטי, שעלתה לאתר אך לא מזמן, בשלהי חודש מאי 2023, ונושאת את הכותרת הבאה: '5 תוצאות עגומות של הברקזיט גם ב-2023'. הכתבה עוסקת בייחוס כל בעיותיה של הממלכה המאוחדת ליציאתה מהגוש האירופי: אינפלציה, מחירים גבוהים, חוסר בעובדים, בירוקרטיה וענייני הפריפריה של אנגליה.

סביבת ריבית גבוהה? עולם שיצא מהקורונה? משבר עולמי בסקטור ההייטק או החלטות פוליטיות גרועות של הממשל בבריטניה וחוסר יציבות שהתבטא בהחלפת ראשי ממשלה בזמן קצר? כל זה ועוד כביכול אינו העניין המרכזי. לפי עיתונאית אתר 'מדדים' מדובר בתוצאות עגומות של 'הברקזיט', כפי שנכתב בראשיתה: "3 שנים חלפו מאז פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי, והבעיות שנובעות מהמהלך ממשיכות לטלטלה".

מ'הפניקס בית השקעות' ו'קסם' נמסר בתגובה: לא נתייחס.