ג'ייסון גרינבלט
ג'ייסון גרינבלטצילום: רויטרס

ג'ייסון גרינבלט, מי שהיה שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, העריך בראיון לעיתון "ישראל היום" כי הסכם בין ישראל לסעודיה קרוב.

"קשה לצפות את העתיד, ואני אף פעם לא מהמר. אבל גם אם זה לא יקרה מייד, וייקח זמן, אנחנו בהחלט במקום טוב ומתקדמים בנתיב טוב, וצריך לברך על כך", אמר גרינבלט.

לדבריו, "אם הייתי עובד כיום עבור הבית הלבן בתפקיד שהיה לי אז עבור הנשיא ביידן, הייתי אומר שהדבר הטוב ביותר שארה"ב יכולה לעשות - גם אם זה לא ריאלי - הוא לעודד את יורש העצר ואת נתניהו לדבר ישירות בלי תיווכה של ארה"ב. זה יכול להוביל למשהו חיובי יותר ממצב שבו ארה"ב היא המתווכת, או גרוע מכך - שארה"ב לוחצת על ישראל לעשות דברים שהיא רוצה עבור הפלסטינים".

גרינבלט מעורה היטב בנעשה בסעודיה כאיש עסקים פרטי שמבקר בממלכה לא מעט ובשבוע שעבר השתתף בשגרירות סעודיה בוושינגטון בחגיגות היום הלאומי של הממלכה. "חבשתי בגאווה את הכיפה שלי והתקבלתי בחום ובברכה. זה שינוי כל כך דרמטי ביחס לעבר, והוא ממלא אותי תקווה לעתיד".

הוא גם סיפר על נסיעה שעשה לסעודיה כשקיים שיחות על הסכמי אברהם ועל ההתנהלות השונה של השלטונות. "לפני הנסיעה של הנשיא דונלד טראמפ לסעודיה ב-2017, היה לי ליל שבת בודד מאוד בריאד, עם עוגות אורז וחמאת בוטנים שהבאתי מהבית וכמה מקרונים קפואים וגבינה כשרים שהביאו לי מבסיס של צבא ארה"ב בסעודיה כדי שיהיה לי מה לאכול. באותו ביקור גם לא חבשתי לראשי את הכיפה. בהכנות לביקור אני זוכר שאזכור שמה של ישראל עורר אי-נוחות אצל הסעודים, עד שמשרד החוץ בוושינגטון הציע לנשיא טראמפ להימנע מכך. הוא, אגב, לא הסכים והזכיר את ישראל כמה פעמים".

"כיום בסעודיה עצמה אני הולך ברחובות, במסעדות ובקניונים עם הכיפה, וכך גם בני המשפחה שלי. עד כה לא היתה שום תגובה שלילית. יש הבנה שאנחנו מאוד דומים מבחינת הצרכים, הדרישות והרגשות הדתיים שלנו, הם מכבדים את זה. יש הרבה איחולים של 'שבת שלום', וקיבלתי גם מספר גדול של הודעות שנה טובה, באנגלית ואפילו כמה בעברית. הייתי אומר שהם מכבדים אותנו אפילו יותר מהרבה אירופים שאני בקשר איתם. כך שהשינויים דרמטיים, ואני מרגיש מאוד אופטימי ומלא תקווה לגביהם", הוסיף.

"הם הבינו שהעולם השתנה בצורה דרמטית בשנים האחרונות ועליהם להתאים את עצמם. סעודיה עדיין מדינה שמרנית מאוד מבחינה דתית, ואני לא חושב שזה ישתנה בזמן הקרוב. אבל אני כן חושב - ויורש העצר אמר זאת בפומבי - שהם מנסים להתרחק מהקיצוניות שהיתה לפני שנים רבות, ולהחזיר את זה לאופן הנכון שבו הם רואים את האסלאם כדת. עלינו להסתכל על ערב הסעודית ועל מדינות המפרץ של היום ולהבין שהן עוברות טרנספורמציה שלא תיאמן. השינוי הזה כולל פתיחת העמים במדינות המפרץ לאחרים, גם ליהודים. כמו כן הם מבינים כיצד עליהם לנווט באזור מאוד מסובך, שכולל את ישראל, ובה בעת לתמוך בפלסטינים תוך כדי קידום התוכניות שלהם עצמם. אנחנו צריכים לקבל את זה בחום ולעזור להם בתהליך", מדגיש גרינבלט.

"מה שנסיך הכתר, מוחמד בן סלמאן, אמר בראיון ל'פוקס ניוז' לפני שבועיים מאוד מדהים. הוא אמר שבכל יום אנחנו מתקרבים, וניסח מה הוא רוצה לעשות למען הפלסטינים - וזה כל כך שונה ממה שרוב האנשים, כולל ההנהגה הפלסטינית, תמיד אמרו. אני חושב שהם הבינו כי ביכולתם לעזור לפלסטינים בדרך שדואגת קודם כל למדינה שלהם, ערב הסעודית. בעיני זו דרך מאוד חכמה ופרגמטית לעשות דברים".

לשאלה האם בתוך פרק זמן של חצי שנה או שנה יהיו בסעודיה מוכנים לקבל מצב בו רבבות תיירים ישראלים מגיעים למדינה ענה בשלילה. "אני חושב שזה ייקח זמן. זו מדינה גדולה מאוד. עשרות שנים היה סוג מסוים של חינוך שניתן לסעודים, על ישראל ועל אחרים, כולל יהודים. כעת יש תקופת טרנספורמציה, אך כנראה הם עדיין לא מוכנים לקבל מיליון ישראלים מחר. עם זאת, בתוך פרק זמן לא ארוך במיוחד זה יעבוד".