
עם סא"ל במיל' ד"ר אייל פינקו, מומחה למודיעין וביטחון לאומי, איש אוניברסיטת בר אילן, שוחחנו על מעורבות החות'ים במערכה נגד ישראל כזרוע נוספת של איראן במזרח התיכון.
"החות'ים לא חדשים באזור. הם הוקמו בראשית שנות התשעים כזרוע מבצעית של האיראנים שמטפחים אותם לאורך כל השנים. הם כבשו כ-15 אחוז משטח תימן וביססו שם זרוע צבאית כמו חיזבאללה בלבנון. האיראנים מחמשים אותם בטילים מערכות נשק ועוד. חיזבאללה הקימו שם שבעה בסיסי קומנדו וכוח ימי, כך שמבחינת איראן מדובר בכוח נוסף שנועד להילחם לא רק בארה"ב וישראל, אלא גם במדינות הסוניות מצרים וסעודיה".
בתימן הארגון מתקומם נגד השלטון "ומנסים לכבוש שם עוד ועוד שטחים, ופועלים נגד מה שהם מגדירים ככיבוש הסעודי ונגד המצרים שבצד השני של הים האדום. השאיפות הצבאיות שלהם הרבה יותר גדולות", אומר ד"ר פינקו המציין כי מדובר ב"ארגון צבאי בסדרי גודל של חמאס, ארגון עם הרבה ניסיון צבאי רב שעיקר הניסיון שלו הוא תקיפות מרחוק. הארגון תקף ב-10-15 שנים האחרונות ללא רחם את המצרים והסעודים בטילים בליסטיים וכך גם כלי שיט אמריקאיים. מדובר בארגון צבאי מחומש היטב על ידי האיראנים. ביכולות יבשתיות הוא לא במיטבו אבל ביכולת תקיפה מרחוק הוא עם יכולות יפות מאוד, לצערנו".
המודל שבו מתקיימים החות'ים דומה לזה של חמאס וחיזבאללה, כלומר שלצד הפעילות הצבאית טרוריסטית שלו הוא מנהל גופים כלכליים, בריאותיים, דתיים, שירותי סעד ועוד.
כדי לדעת עד כמה עלינו להיות מודאגים מהמעורבות של החות'ים במערכה נגדנו, אומר ד"ר פינקו כי "אנחנו מרוכזים מאוד במה שקורה בינינו לבין חמאס והרש"פ, אבל אם מסתכלים על הכול במבט מלמעלה, אנחנו במערכה שבה. ישראל היא שחקן בלוח השחמט, חלק ממערכה גלובלית גדולה מאוד. החות'ים הם שליחים של האיראנים ושאיפתם להקיף את ישראל מכל עבר, בין השאר דרך המיליציות האיראניות בגבול עיראק וממתינים לפקודה".
"מדובר במלחמה אזורית של האיראנים מול הגוש הסוני בראשות מצרים וסעודיה, אבל במבט ברמה אחת למעלה מדובר במערכה של גוש איראן סין רוסיה פקיסטן שמטרתו להילחם נגד המערב. זו מערכה בינגושית עם הרבה שכבות והרבה מאוד אינטרסים של דת מצד אחד ושליטה על מקורות אנרגיה. לא סתם הטורקים מתערבים, מעבר לרגשות של ארדואן, טורקיה רוצה להיות מעצמה סונית שלטת על מקורות אנרגיה. מדובר במערכה שהיא הרבה מעבר לדבר "הקטן" של ישראל מול חמאס".
המזרח התיכון גדוש סתירות פנימיות הנובעות מריבוי האינטרסים ואחת הדוגמאות לכך היא התמיכה האמריקאית בסעודים שתומכים באל-קעידה שתוקף את האמריקאים. "הכול מיש-מש גדול. מדובר במלחמה אזורית גודלה בהיבט הדתי מוסלמי. מצרים וסעודיה בחסות איחוד האמירויות מול הציר השיעי איראני".
באשר למלחמה שמקיימים הארגונים הפלשתיניים נגד ישראל מציין ד"ר פינקו את השאיפה הדתית לשחרר את פלשתין מהים ועד הנהר ושאיפתם לשוב לתל אביב, ירושלים וחיפה הכבושות. "ציר נוסף הוא מערכה שמתנהלת מעל הקרקע בין הסונים והשיעים כשטורקיה רוצה לקחת בו חלק וחלק נוסף נוגע לסיפור הרוסי כשפוטין רוצה לחזור לגדולתו ומתבסס בסוריה, והמלחמה בישראל מסיטה את תשומת לב העולם ממה שקורה באוקראינה ולא אתפלא אם יהיו צעדים אגרסיביים רוסיים באוקראינה". לכך מוסיף פינקו את ההיבט הסיני שגם הוא נכנס למערכה עם שליחתם של שש ספינות ותמיכתה של סין בחמאס ובאיראן על אף שעד לא מכבר בישראל היו שראו בה ידידה.
כשהוא מסכם את מארג הכוחות המקיף את ישראל מציין ד"ר פינקו לא רק את חיזבאללה בלבנון, את חמאס בעזה ואת אסאד הסורי בן טיפוחיה של איראן, אלא גם כארבעים מיליציות שממתינות על גבול עיראק סוריה וממתינות למערכה. מיליציות אלה מונות כל אחת בין כמה מאות לכמה אלפי לוחמים. "רובם כוחות פשוטים עם RPG ומקלעים לא מתוחכמים, אבל תפקידם הוא להתיש את צה"ל עד שיבואו הכוחות המאומנים של חיזבאללה".
לזאת הוא מוסיף ומציין כי להערכתו "לחיזבאללה אין עניין להיכנס למערכה, למרות הדחיפה האיראנית להיכנס פנימה ולחתור למגע. במצב הפוליטי כלכלי שהארגון נמצא בלבנון הוא לא רוצה להיכנס. הם הפסידו את הבחירות שם והסכם הגז שבאמצעותו הם רצו להביא אושר ועושר ללבנונים נכשל בקידוח שלא גילה גז כפי שדיווחו הצרפתים, ובגלל זה חיזבאללה מטפטפים ירי כדי שבעל הבית האיראני יהיה מרוצה".