
ראש המל"ל לשעבר איל חולתא מודה שבתקופת כהונתו בתפקיד ובממשלה הקודמת - ההערכה היתה שחמאס מורתע.
"ההערכה, הייתה שחמאס לא מחפש עימות, אך התקופה שעברה מאז, שינתה כמה דברים גם בהערכת המצב של חמאס. לכן על השאלה אם זה היה יכול לקרות אצלנו - אני לא יודע לענות", אמר חולתא בריאיון לעיתון "מקור ראשון".
הוא הדגיש כי "תרחיש פריצת גדר וחטיפת חיילים דובר במשך כל התקופה. רוחב הפעולה, העוצמה שלה, וההצלחה שלהם הצליחה להתל במערך האיסוף שלנו וזה הפתיע אותי מאוד".
"הם תכננו זאת במשך תקופה ארוכה, וחיכו להזדמנות. הם הצליחו לעשות הפתעה טקטית בצורה בלתי מתקבלת על הדעת. למעשה, אלו שני דברים שתפסו אותי בהפתעה – עוצמת ההכנה של חמאס, וחוסר המוכנות ההגנתית שלנו", טען.
להערכת חולתא אין ספק שראש הממשלה היה מודע לתרחיש הקיצון. "ברור שראש הממשלה מודע וחגים הם תמיד תקופה רגישה. אני לא מעלה על דעתי שלא עשו השנה דיוני הערכת מצב לקראת החגים. יכול להיות שבהערכות המצב הסתכלו יותר על דברים שקורים ביו"ש מאשר על דברים שקורים בעזה".
עמדתו של ראש המל"ל לשעבר לגבי המצב ההומניטרי בעזה שונה מהדעה הרווחת בישראל כיום. "אני לא נכנס לוויכוח כמה מהאוכלוסייה תומכת בחמאס, ואני לא קורא להם אויב רק כי הם נמצאים בעזה תחת שלטון חמאס. בעזה יש אוכלוסייה מאוד גדולה שלא רק שונאת אותנו, אלא מוכנה לרצוח אותנו בידיים ממש, אבל ישראל לא יכולה להיות קהה לצורך ההומניטרי של שני מיליון וחצי בני אדם - עם ילדים, זקנים ונשים, ולישראל יש אחריות".
ומה יהיה ביום שאחרי המלחמה? "נצטרך מעורבות של המדינות הערביות מסביב. זו באמת בעיה קשה. התשובה לשאלה כרגע היא פתרון מדיני לעזה שישראל ניסתה להתחמק ממנו ב־15 השנים האחרונות. אין לי פתרון קסם בשרוול. אני יודע להגיד שלרש"פ אין מקום בעת הנוכחית להיות שם, ומדינת ישראל בוודאי לא צריכה לשלוט בעזה. צריך לבנות פתרון אחר, שאני כרגע לא יודע מה הוא".