
מאז הפעימה הראשונה להשבת חטופים משבי החמאס בשבת האחרונה הושבו לישראל ילדים, אימהות וסבתות שנחטפו ונעקרו בברוטליות מבתיהם באותה שבת שחורה.
המראות ממפגשי איחוד המשפחות מרגשים ומרטיטי לב, תוך ציפייה לשחרור כל החטופים. אך ככל שמתארכים ימי ההפוגה גובר החשש כי הם עלולים לעצור את גלגלי הלחימה בעזה ולמוסס את מטרת המלחמה למיטוט החמאס. בצבא מודעים היטב לעובדה שחמאס מעוניין להרוויח זמן ולהתעצם מחדש בחסות השקט הזמני השורר ברחבי עזה והציוד הרב, המזון, המים והדלק שמועברים לרצועה.
הפסקת האש המתארכת בעזה עלולה להתגלות כתוכנית מסודרת של חמאס ליציאה מהמלחמה באמצעות פעימות חוזרות ונשנות, שיגרמו לו להצטייר בעולם כהומני ולגיטימי ויובילו ללחץ בין־לאומי כבד על ישראל להסכים להפסקת אש ארוכת טווח. השבוע כבר החל לחץ אמריקני לגבי המשך צעדיה של ישראל, כשארצות הברית הודיעה כי אם תתרחב הפעולה הצבאית גם לדרום הרצועה, ישראל תצטרך להימנע ככל האפשר מעקירת תושבים מבתיהם. הגורם הבכיר בממשל האמריקני הבהיר כי "אי אפשר לחזור על היקף העקירה שראינו בצפון הרצועה, מכיוון שזה יהיה מעבר ליכולת של מערך הסיוע ההומניטרי". עוד הוסיף וציין אותו גורם כי על פי התרשמותה של ארצות הברית "ישנה הכרה ישראלית בכך שאופן הפעולה בדרום צריך להיות שונה מאשר בצפון", כלשונו.
בתוך כך, השבוע (שלישי) הופרה הפסקת האש על ידי חמאס כאשר שלושה מטענים הופעלו בשני מקרים שונים בסמוך לכוחות צה"ל בצפון הרצועה. באחד המקרים בוצע גם ירי לעבר הכוח. כתוצאה מכך נפצעו כמה לוחמים באורח קל. הלוחמים הגיבו בירי לעבר מקורות הירי. למרות ההפרה החמורה, בישראל הוחלט להכיל את האירוע, זאת לאור המאמצים הנעשים באותה העת בתיווך קטארי להמשך עסקת החטופים בתמורה לימים נוספים של הפוגה, עם אפשרות שעולה על השולחן למהלך ארוך טווח.
על פי הפרסומים, ההצעה הדרמטית הנרקמת היא שחרור של כל החטופים הישראלים, כולל גברים וחיילים, בתמורה לשחרור אלפי אסירים ביטחוניים ובנוסף להפסקת המלחמה בעזה. גורמים בכירים בישראל דחו את האפשרות וטענו כי עסקת כל החטופים תמורת כל האסירים הביטחוניים ועצירת המלחמה אינה על הפרק. הגורמים הדגישו כי ימצו את המשך ימי ההפוגה לשחרור עוד חטופים, אך במקביל ישראל נחושה להמשיך את הלחימה ולמוטט את החמאס.
"העסקה הפחיתה את סיכויי השחרור של שאר החטופים"
מי שהתנגד להפסקת הלחימה ולקיום הפעימות מלכתחילה הוא אליהו ליבמן, ראש מועצת קריית ארבע ואביו של החטוף אליקים ליבמן בן ה־24. "אין ספק שכל ההפסקה הזאת היא גול עצמי", מאשים ליבמן. "זו שערורייה שעוד תילמד, איך מול אויב רצחני שרצח לנו יותר מ־1,200 בני אדם, השפיל אותנו, אנס, טבח, שדד וחטף - נעשה משא ומתן ומעניקים לו תוך כדי מלחמה הזדמנות להתחמש, מסכנים את כל החטופים ומסכנים את כוחות צה"ל שהיו במוטיבציית שיא של לחימה. עצרו סוסים דוהרים של עם ישראל, מסכנים שמונה מיליון אזרחים על ידי עידוד ומתן נקודות ניצחון לטרור והגברת המוטיבציה של האויב לבצע עוד פיגועים. הם רואים שאפשר לשחרר אותם ולחטוף עוד אנשים כי יעשו איתם משא ומתן. יהיו לכך השלכות קשות מאוד על המשך הלחימה", הוא מתריע.
"נקווה בעזרת ה', כי אנחנו מאמינים בני מאמינים, שעם ישראל יצא מהמשבר הזה כשידו על העליונה, אבל השערורייה הזאת של כישלון ניהולי ורצון לעמוד בלחץ המאוד אנושי של משפחות החטופים מול אויב רצחני - עוד תילמד. היה צריך לכתוש את האויב עד דק, ולבוא למשא ומתן סופי בשלב שהם יראו בחטופים נטל ולא נכס ויהיה עליהם לחץ בין־לאומי, ונפגע בכל בכירי החמאס ובני משפחותיהם ובאנשי מפתח בקטאר ובאיראן. אסור לתת לקטארים העוינים ומממני החמאס ולמצרים ולארצות הברית לנהל את הדברים. אנחנו צריכים לקחת את גורלנו בידינו".
אתה חושב שהעסקה במתכונתה הנוכחית הפחיתה את הסיכוי להשבת בנך ויתר החטופים, או שיפרה אותו?
"הפחיתה, חד משמעית".
אבל אם יש הזדמנות להציל את חייהם של לפחות חלק מהחטופים, זה לא עדיף מכלום?
"במקרה הזה, ברי שאם נשחרר מחבלים יירצחו יהודים חס וחלילה. אלו עובדות שכבר קרו בעבר. אז אם ברור לנו שבעקבות שחרור אסירים ביטחוניים בעסקאות קודמות נרצחו יהודים, איך אפשר עכשיו לשחרר אסירים ולעצום את העיניים ולהשקיט לנו את המצפון?" הוא תוהה. "יש אנשים שעכשיו צוחקים ושמחים בבתים שלהם, והם חלילה יירצחו בעקבות העסקאות הללו. צריך לעשות הכול שעם ישראל ינצח".
גם ראש העיר שדרות, אלון דוידי, מצפה מהדרג המדיני לדאוג להמשיך בלחימה ולפעול בכל העוצמה להסרת האיום מעל יישובי הדרום: "הקבינט רואה את מכלול השיקולים לנגד עיניו, שהם שחרור כל החטופים, חיסול ראשי החמאס והמחבלים והסרת האיום מעל יישובי הדרום, וכמובן החזרת תושבי שדרות והעוטף לבתיהם. כולם יודעים שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך לאורך זמן, והלחימה חייבת להתחדש בהקדם כדי שנוכל לראות את האור בקצה המנהרה – חיסול החמאס ושחרור החטופים. ברור לכולנו שכל יום בלי לחימה בעזה מסייע לחמאס להתחזק ולתכנן את צעדיו הבאים, ולכן צריך להאיץ את מהלכי החזרת החטופים ולשמור על האינטרסים שלנו, שכוללים את השמדת החמאס והסרת האיום מעזה", הוא מדגיש.
דוידי מודאג מכוונת החמאס למנוע ככל האפשר את המשך הלחימה: "ברור לכולנו שהחמאס רוצה למשוך את הפסקות האש הללו כדי להפסיק את הלחימה, אך למדינת ישראל יש חוב גדול לתושבים שלה והוא החזרת הביטחון. זה יקרה רק על ידי המשך הלחימה בעזה וחיסול החמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועה. כך יוסר האיום מעלינו".
ראש העיר שדרות דורש מממשלת ישראל לקיים את הבטחותיה שלה למיטוט החמאס: "אני מצפה מהם שיעמדו בהבטחות שלהם מתחילת המלחמה, שהן חיסול שלטון החמאס והסרת האיום מרצועת עזה והחזרת כל החטופים. זו הציפייה שלנו ממי שמנהיג אותנו, ולצערנו נכשל כישלון חרוץ בשבעה באוקטובר ולא שמע לנו כל השנים האלה, שהתרענו וקראנו ליזום מהלך משמעותי ברצועה. לכן שילמנו מחירים יקרים מנשוא", הוא קובל.
"תושבי שדרות הם גיבורים. באותה שבת חלקם הגנו בעצמם על בני משפחותיהם ועל תושבים אחרים, הצילו אותם והסיעו אותם לבתי החולים ולתחנת מד"א. תושבים רבים היו סגורים בממ"ד במשך יממה שלמה ואף יותר וחלקם גם בלי חשמל ומים. התושבים פונו ל־110 בתי מלון ברחבי הארץ, שם אנו מעניקים להם את השירות המיטבי. התושבים רוצים, כמובן, לחזור לבתיהם בשדרות, אבל הם רוצים לחזור כשהם יודעים שהאיום הוסר והשקט חזר לעיר ולאזור באופן מלא", הוא מדגיש.
דוידי הודף את ההצעה שפורסמה להסכם הפסקת אש ארוכת טווח עם החמאס: "אני לא רואה שום אפשרות של הפסקת המלחמה. אני סומך על צה"ל ועל הקבינט שידעו להחזיר את החטופים לפני חידוש הלחימה, במהלכה ואחריה. הפסקת המלחמה פירושה הוא אחד: המשך הירי על יישובי הדרום ואיום יומיומי שאירועי השבעה באוקטובר יחזרו".
חיזוק המשילות של חמאס
מאיר בן שבת, ראש מכון משגב לביטחון לאומי ואסטרטגיה ציונית, ששימש ראש המל"ל בשנים 2021-2017, מציין כי ארגון הטרור חמאס מנצל את החטופים הישראלים שבידו כקלפי מיקוח לצורך הישרדותו והצלתו. "כצפוי, חמאס משתמש בבני הערובה שבידיו כדי להיחלץ מהמלחמה, להבטיח את שרידותו ולמנף את הישגיו", אומר בן שבת. "בחמאס היו רוצים לראות את הפסקת האש כנקודת המפנה במלחמה. כך צה"ל יאבד את המומנטום, ידורדר בתהליך הדרגתי על ידי הפסקת אש שתוארך ותימשך עד לעצירה. בינתיים, ישראל תאבד את הלגיטימציה למלחמה בעצימות גבוהה, המערכת הבין־לאומית תגביר את מעורבותה לעיצוב מציאות הסדרית וחמאס יתאושש".
"בעיני חמאס, בתמונת הסיום האידיאלית של המלחמה הזאת, בכירי ההנהגה הצבאית ורוב הכוח הצבאי של הארגון נותרים ללא פגע. כך גם ההנהגה המדינית שלו, שיושבת בקטאר ובמדינות נוספות. חמאס ממשיך להיות גורם הכוח המרכזי ברצועה ולהכתיב את סדר היום, ישראל נאלצת לשחרר את כל המחבלים שכלואים אצלה ולהסכים למגבלות על פעילותה – כחלק מעסקת חילופין. החלק האחרון בפאזל של תמונת הסיום הוא הסכמה להתנעת תהליך בין־לאומי לשיקום הרצועה. מבחינת חמאס, מכת הפתיחה שהנחית על ישראל בשבעה באוקטובר, יחד עם שרידותו מולה ותמונת הסיום הזאת, יקנו לו תהילת עולמים ויפרמו את תדמיתה של ישראל כבלתי מנוצחת", מסביר בן שבת.
"מבחינתה של ישראל, תמונת סיום כזאת היא בלתי נסבלת ולא תאפשר לה לשקם את ההרתעה שהתרסקה בשמחת תורה. זה יכול להעמיד את ישראל בפני איום קיומי מול אויביה בכל הזירות, ולרסק גם את מעמדה האזורי שנשען במידה לא מבוטלת על דימוי העוצמה שלה. רק ניצחון מובהק, בנוקאאוט ולא בנקודות, יאפשר לבנות מחדש את ההרתעה. לכן, מה שנדרש הוא להמשיך בלחימה, בעצימות גבוהה, עד להשמדת היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס".
מה לגבי העיתוי של המשך הלחימה?
"משעה שנכנסנו לתהליך הזה של פעימות, ואנחנו כבר משלמים את מחיריו, צריך למצות את פרק הזמן שהממשלה נתנה לכך. לאחר מכן, את המאמץ להשבת החטופים צריך להמשיך תחת אש, תוך שישראל ממשיכה את ההתקפה ברצועה. כפי שראינו, הפעולה הצבאית אומנם מכוונת להשמדת יכולות חמאס, אך היא גם משפרת את הסיכויים ואת התנאים להשבת החטופים".
האינטרס הברור של החמאס הוא הארכת זמן ההפוגה ככל האפשר להתאוששות, התחמשות והתעצמות. אין סכנה שזה יפגע בהמשך הלחימה ויסכן חיי חיילים?
"אכן, יש מחירים וסיכונים לא מבוטלים בהפוגה הזאת", הוא מדגיש. "הזמן שחמאס קנה אפשר לו ללמוד את המצב ולהיערך מחדש, למשול ולהקרין משילות, וביטוי מובהק לכך הוא האופן שבו הוא ניהל את אופרציית החזרת החטופים. הוא גם אפשר לו להתארגן צבאית להמשך הלחימה: הצטיידות באמל"ח, דלק ואמצעים לוגיסטיים, מודיעין, תוכניות מבצעיות ותיאום מבצעי, הכנת מלכודות ומארבים. הוא חיזק את המורל בקרב אנשיו ובציבור, ביסס את מסלול המשא ומתן ואת מעמדה של קטאר כמתווכת מרכזית, וחיזק את מעמדו גם ביהודה ושומרון באמצעות 'עמידתו האיתנה' וההישגים בעניין האסירים. לכן, בחידוש הלחימה ברצועת עזה לא נמצא את חמאס במצב שבו השארנו אותו לפני הפסקת האש. זה מציב אתגרים לא פשוטים לצה"ל".
לטענת חלק ממשפחות החטופים, העסקה כפי שהיא פוגעת אנושות בסיכוי השבת יתר החטופים, ובעיקר הגברים הצעירים והחיילים. מה דעתך?
"אני מעדיף לא להתייחס למה שכבר נעשה. אנחנו במצב נתון ומה שחשוב כרגע הוא להביט קדימה, לראות את המלכודות שהאויב טומן לנו – הן במישור המבצעי והן בשדה המשא ומתן - ולהתנהל נכון ובנחישות עד להשגת המטרות". עוד אומר בן שבת כי "בראיית חמאס, המחלוקת הפנימית שנתגלעה בסוגיית עסקת החטופים היא לא עוד תוצר אגבי, שנלווה בדרך כלל לדילמות מהסוג הזה, אלא מטרה בפני עצמה. בחמאס מקווים לראות אותנו חוזרים לריב, לראות את הציבור, מנהיגיו וחייליו קרועים ומפולגים. עלינו לקחת מהמלחמה הזאת שנכפתה עלינו את האחדות, את הסולידריות ואת האחווה ולהתייצב מלוכדים מול האויב הזה עד לניצחון".
אמיר אביבי, יושב ראש תנועת הביטחוניסטים, דווקא אינו מודאג מהפוגה ממושכת ובתנאי שבסיומה ישוב צה"ל ללחימה: "קודם כול, צה"ל אומר: אני יודע להתמודד עם זה. אני יודע להיות כרגע בהגנה ולהכין את התוכניות להמשך הלחימה. צה"ל כרגע לא רואה את עצמו כמגבלה בסיפור של השבת החטופים, ולכן הוא נותן איזושהי גמישות לדרג המדיני להמשיך את הפעימות".
עד מתי? מדברים על עשרה ימים, יותר מזה זה גם בסדר מבחינה צבאית?
"גם שבועיים. כרגע בגלל שלא מסתמן שיש משהו מבצעי דרמטי שצה"ל אומר שבעקבותיו צריך להתחיל עכשיו להילחם, וגם ברמה הבין־לאומית אין שינוי גדול - כל זה מעניק מרחב וגמישות להמשיך לשחרר חטופים בפעימות. הצבא אומר למעשה לדרג המדיני: אני לא הבעיה. אתם תעשו את עסקאות השבת החטופים מהשבי, ואם תרצו שאמשיך את הלחימה - אני אמשיך. ברור שבמהלך ההפוגות יש לחמאס זמן להתחמש ולהתארגן וזה פחות טוב מבחינתנו, אבל יש חטופים שצריך להשיב הביתה. לכן קודם כול צריך להחזיר כמה שאפשר. וזה לא אינסופי", הוא מחדד, "בסוף, עוד יום או פחות יום, זה ייגמר. חמאס לא הולך לשחרר את כל החטופים בפעימות. והעוד יום או פחות יום הזה הוא לא מה שהולך לשנות את התמונה. כרגע יש כאן מפגש אינטרסים. החמאס רוצה את הזמן הזה להתארגן ואנחנו רוצים את החטופים. בגלל שיש כאן מפגש אינטרסים - זה קורה".
ישנה טענה שמדובר בתרגיל של החמאס לעצור את המלחמה.
"הוא רוצה שזה מה שיקרה, אבל זה לא עובד לו. ישראל מבחינתה צריכה לשחרר כמה שיותר חטופים. כל עוד אין איזו דרמה שתוריד את המשך המלחמה מסדר היום - אפשר להמשיך בפעימות ולשחרר כמה שיותר".
מהו הקו האדום מבחינת ישראל?
"הדרג המדיני והצבאי צריכים לזהות את הנקודה הזאת. כרגע אנחנו לא שם".
***