
מזכיר המדינה האמריקני לשעבר הנרי קיסינג'ר הלך הלילה (חמישי) לעולמו בגיל 100.
בהודעה רשמית שמסרה חברת הייעוץ בבעלותו נכתב כי קיסינג'ר מת בביתו במדינת קונטיקט.
קיסינג'ר היה ליהודי הראשון שכיהן בתפקיד מזכיר המדינה. הוא כיהן גם כיועץ לביטחון לאומי תחת הנשיאים ניקסון ופורד, והתווה את מדיניות החוץ האמריקנית בשנות ה-70, בין היתר גם במזרח התיכון.
הוא זכה בפרס נובל לשלום בשנת 1973 על מעורבותו במשא ומתן להסכם הפסקת האש בווייטנאם. בשנת 1972 הוא זכה בתואר איש השנה של המגזין טיים.
קיסינג'ר נולד בגרמניה בשנת 1923 למשפחה יהודית מסורתית. כשהיה בן 15 נמלט עם משפחתו מהנאצים לארצות הברית. למרות היותו יליד גרמניה, הוא התנדב להילחם כחייל אמריקני במלחמת העולם השנייה בשדות הקרב של מערב אירופה.
לאחר המלחמה הוא החל בקריירה אקדמאית ארוכה כפרופסור לממשל באוניברסיטת הרווארד. בשנת 1969 מינה אותו הנשיא דאז ריצ'רד ניקסון לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, וארבע שנים לאחר מכן, הוא מונה גם לתפקיד מזכיר המדינה.
אחד הראיונות האחרונים של קיסינג'ר התפרסם בחודש ספטמבר בעיתון "מעריב", ובו סיפר מזכיר המדינה האמריקני לשעבר על דאגתו מהמגעים המתפתחים בין הממשל בארצו לערב הסעודית.
"בנוגע לשיחות בין הסעודים לבין ישראל, אני רואה בחיוב את התוצאה, אבל אני לא שקט לגבי הוויתורים שאנחנו מציעים. לדעתי הם מאוד מרחיקי לכת", אמר קיסינג'ר.
קיסינג'ר הסביר גם מדוע אי אפשר היה, מנקודת מבטו, למנוע את מלחמת יום הכיפורים. "היה ניתן למנוע את המלחמה רק אם ישראל הייתה מוכנה לסגת לגבולות 1967. זה היה בלתי אפשרי. זה היה חושף את כביש תל אביב-חיפה להתקפות. צריך לזכור גם שכל המפלגות בישראל התנגדו לכך ולא היו מאפשרות הסכם כזה. האפשרות היחידה שנותרה הייתה לכפות את ההסכם על ישראל ולכך אני התנגדתי. ייתכן שגם אם ישראל הייתה מתקפלת זה לא היה מונע מלחמה משום שסאדאת כבר הגיע אז למסקנה שהעולם הערבי זקוק למנה של ניצחון צבאי כדי להימנע מהרגשה שהכישלון מול ישראל הוא בלתי נמנע".