למלחמה האיראנית בישראל זרועות רבות ואחת מהן היא זרוע הפייק ניוז. על פי דיווחים שונים האיראנים הפיצו פוסטים ופרסומים ברשתות החברתיות כאילו בשם רבנים מובילים בישראל נגד קהילת הלהט"ב וכיוצא באלה על מנת להגביר את השסע הפנים ישראלי.
רבים רואים בחשיפה זו עדות לעומק ההיכרות של האיראנים את הנקודות החברתיות הרגישות של ישראל ואת רמת התחכום שבו הם פועלים. ברק גונן, מומחה לסייבר, מרצה במרכז האקדמי לב, רואה בכך עדות לעומק המלחמה התודעתית שמצליחה איראן לייצר בתוככי ישראל.
"האיראנים הצליחו להבין את השסעים בחברה הישראלית, שסע בין דתיים לחילוניים ושסע בין ימין לשמאל והם עובדים על קווי התפר האלה כדי לפורר אותנו כחברה ולהפוך אותנו לשבטים שנלחמים זה בזה", אומר גונן ומוסיף דוגמאות לפעילותם של האיראנים ברשתות החברתיות:
"הם עושים עוד הרבה דברים כמו שיסוי השמאל בימין, הם גורמים לישראלים תמימים להפיץ את המחקרים שלהם וזו ההצלחה המרכזית שלהם. אחת ההצלחות שלהם, שעליה עלתה קבוצת 'פייק-ריפורטר', הייתה כשהם גרמו לישראלים רבים להפיץ מידע לא אמין שכביכול לאחר פטירת הרב דרוקמן ז"ל אנשי שמאל שרפו את תמונתו בהפגנות. זה הוכח כפייק שלא היה ולא נברא. בקבוצות שמאל הם מפיצים מידע פייק נגד הימין".
"נכנסתי לפרופילים רבים שקשה לראות אם הם ישראלים או לא וראיתי שהם מפיצים תיאוריות על בוגדים מבפנים שהם שגרמו למתקפה של החמאס", אומר גונן כדוגמא נוספת לחתרנות האיראנית. ראיה לעצמת ההצלחה האיראנית בזירה זו ניתן למצוא בסקר שבוצע בשבוע שעבר על ידי אוניברסיטת תל אביב ולפיו רק אחד מארבעה ישראלים משוכנע שלא הייתה מעורבות ישראלית מבפנים במתקפת השבעה באוקטובר. "זה נתון מטורף. אנחנו מאבדים אמון בעצמנו אם הגענו למצב כזה".
"אלו בדיות שהופצו על ידי איראנים והפכו להיות מופצות בקבוצות ישראליות", הוא מדגיש ומוסיף כי הסקר מגלה שהמחשבה שהייתה מעורבות של הצבא במתקפה תופסת מעגלים נוספים בחברה הישראלית. "המצב הלך ונהיה רע יותר. אחוז האנשים שבטוחים שלא הייתה עזרה של הצבא ירד, ויש עדויות רבות לכך שהאיראנים עובדים בכיוון הזה".
גונן מזכיר כי כבר בעבר דובר לא פעם על מלחמת התודעה שהאיראנים משקיעים בה בתוככי החברה הישראלית, ולשם כך הם מחפשים את נקודות החולשה הישראלית שכעת זו נקודת אבדן האמון של החברה בצבא בנוסף למאבקי ימין ושמאל, דתיים וחילוניים.
בדבריו מציין גונן כי מידע על פעילויות של רשתות איראניות שמטרתן לזרוע דיס אינפורמציה ולהעצים את המחלוקות בינינו היה בידי השב"כ והמשטרה זה מכבר, אלא שבעבר היה מדובר בסוגיות של דת ומדינה ודגש על הרפורמה המשפטית. כעת הוכח במחקר שהתבצע כי מקור חלק מהתמונות שהגיעו לישראל היה מקור שבסיסו פורסם בהתחלה בפרופילים איראניים. "הם לוקחים את החומרים האלה מפייסבוק וטוויטר של גורמים באיראן ואז מייבאים אותם לכאן, וכך אנחנו יודעים שיש לאיראן קשר לדבר הזה".
על רקע הדברים הללו, מה יכולים אנחנו, האזרחים, לעשות כדי לדעת במי אפשר ובמי אי אפשר להאמין? גונן משיב ומציין כי המחלוקות שאכן קיימות בעם בישראל הן עובדה קיימת ואף עובדה רצויה, "אבל אנחנו צריכים להיות ערים לכך שמישהו מבחוץ שמטרתו לפורר ולהרוס אותנו מנסה ללבות את המחלוקות האלה. אנחנו יכולים לפעול במספר היבטים. בהיבט כלי התקשורת, יותר להצליב מידע ולא למהר ולהעביר מה שהופץ ברשתות החברתיות לפני בירור. כאזרחים אנחנו צריכים להיות עדים לכך שאנחנו תחת מתקפה ופחות לבטוח בדברים גם אם קיבלנו אותם מחברים טובים. בנוסף, כל אחד מאיתנו צריך לחשוב איך הוא עובד לתפירת השסעים האלה והיכרות הדדית תמנע מאיתנו להיות חשופים לאמונות שווא אחד על השני".