בג"ץ
בג"ץצילום: Yonatan Sindel/Flash90

תגובות סוערות לאחר פרסום החלטת בג"ץ לבטל את צמצום עילת הסבירות שחוקקה הכנסת בחוק יסוד.

שר המשפטים יריב לוין מסר: "החלטת שופטי בית המשפט העליון לפרסם את פסק הדין תוך כדי מלחמה, היא ההפך מרוח האחדות הנדרשת בימים אלה להצלחת לוחמינו בחזית".

"השופטים למעשה לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות, אשר במשטר דמוקרטי מתחלקות באופן מאוזן בין שלוש רשויות השלטון. מצב בו אי אפשר לחוקק אפילו חוק יסוד או לקבל החלטה כלשהי בכנסת ובממשלה שלא בהסכמת שופטי העליון, לוקח ממיליוני אזרחים את קולם ואת הזכות הבסיסית להיות שותפים באופן שווה בקבלת הההחלטות. פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. כשהמערכה נמשכת בחזיתות השונות, נמשיך לנהוג באיפוק ובאחריות".

תנועת הליכוד מסרה כי "החלטת בית המשפט מנוגדת לרצון העם באחדות במיוחד בזמן המלחמה".

תנועת ש"ס הגיבה גם היא: "פסיקת בג"ץ התקדימית הפוסלת לראשונה חוק יסוד של הכנסת, על חודו של קול, הוא אירוע מצער וקשה, הממשיך לכרסם תחת עקרון הפרדת הרשויות, פוגע במעמדה של הכנסת ובאימון הציבור במערכת המשפט".

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד כתב: "החלטת בג"ץ חותמת שנה קשה של מריבה שקרעה אותנו מבפנים והובילה לאסון הנורא בתולדותינו. מקור כוחה של מדינת ישראל, הבסיס לעוצמה הישראלית, היא העובדה שאנחנו מדינה יהודית, דמוקרטית, ליברלית, שומרת חוק".

"בית המשפט העליון מילא היום נאמנה את תפקידו בשמירה על אזרחי ישראל, ואנחנו נותנים לו גיבוי מלא. אם ממשלת ישראל שוב תתחיל את המריבה על בית המשפט העליון אז הם לא למדו כלום. לא למדו כלום בשביעי לאוקטובר, לא למדו כלום מ-87 יום של מלחמה על הבית".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר "בשעת מלחמה ובשעה שחיילנו מקריבים את חייהם למעננו, יוצאים שופטי בג"ץ בפסק דין קיצוני, מפלג וחסר סמכות שדגל שחור מתנוסס מעליו. חבל שיש מי שהשבעה באוקטובר לא שינה משהו בדרכיו ופועל בחוסר אחריות כלפי החברה הישראלית בזמן שכולנו בחזית ובעורף מאוחדים למען הניצחון. עם ישראל חי!"

השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר כתב כי "בזמן שמדי יום לוחמינו מוסרים נפשם למען עם ישראל בעזה, החליטו שופטי בג"ץ להחליש את רוחם ולפגוע בהם בראש ובראשונה. פסק הדין של בג"ץ הוא אינו חוקי, וכולל ביטול חוק יסוד באופן תקדימי, בהיעדר מקור לסמכות חוקית, תוך ניגוד עניינים של השופטים. מדובר באירוע מסוכן, אנטי דמוקרטי - ובשעה זו, מעל הכל, בפסק דין שפוגע במאמץ המלחמתי של ישראל מול אויביה".

יו"ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתח ביקורת על עיתוי פרסום ההחלטה וכתב כי "בג"ץ, הותר לפרסום שמו של חלל צה״ל במיל׳ עמיחי ישראל יהושע אוסטר בן 24 מקרני שומרון, שנפל על הגנת המולדת, ראוי שעליו נדבר בערב קשה זה. יהיה עוד מספיק זמן לוויכוחים בינינו, עכשיו זו השעה לנצח".

יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ: "ערב ה-7.10 החברה הישראלית הגיעה למקומות קיצוניים, לפילוג ושיח שנאה שהיה אסור להגיע אליהם. את פסק הדין חובה לכבד, ואת הלקח מההתנהלות בשנה האחרונה חובה להפנים - אחים אנחנו, לכולנו גורל משותף".

"אלו לא ימים לניגוחים פוליטיים, אין היום מנצחים ומפסידים. היום יש לנו רק מטרה אחת משותפת - לנצח במלחמה, ביחד. אחרי המלחמה, נדרש להסדיר את מערכת היחסים בין הרשויות ולחוקק חוק יסוד חקיקה שיעגן גם את מעמד חוקי היסוד. נעשה זאת בהסכמה רחבה, בשיח פתוח, ביסודיות ובממלכתיות, תוך כבוד בין כל אזרחי ישראל. גם זה יהיה חלק מהניצחון שלנו כמדינה וכחברה".

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה התייחס אף הוא - "המובן מאליו הוא שלבית המשפט העליון אין שום סמכות לבטל חוקי יסוד. המובן עוד יותר מאליו הוא שלא נוכל לעסוק בכך כל עוד המלחמה בעיצומה".

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר כתב כי "לשכת עורכי הדין מברכת על הפסיקה ההיסטורית והמהדהדת של בית המשפט העליון, אשר הוכיחה פעם נוספת את עצמאות מערכת המשפט ואת היותו מוסד מפואר של שפיטה מקצועית".

"אנו נקרא את כלל פסקי הדין לעומקם ונלמד אותם, אך כבר עתה אפשר לומר בקול צלול לפוליטיקאים ולכל מי שינסה להסית כנגד השופטים בשם האחדות: כתיבת פסק דין גם בסוגיה שנויה במחלוקת היא חובתם של השופטים שישבו לדין ועשו מלאכתם נאמנה".

"עצמאותו של בית המשפט העליון כפי שבאה לידי ביטוי גם בפסק דין זה, היא כיפת ברזל משפטית למדינת ישראל מול הניסיונות להציג אותנו כמי שמפרים את חוקי הלחימה. הפסיקה מחזקת את לוחמי צה״ל בזירה המשפטית הבינלאומית בעת המלחמה", דברי עו"ד בכר.

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט אמר כי "עם ישראל צריך להתרכז בניצחון על האויב ובהשבת הביטחון לאזרחי ישראל".

"את זה לא ניתן לעשות כשאנחנו אוחזים זה בגרונו של זה. זה זמן ללכידות. כללים חוקתיים לא מכוננים בחקיקה כוחנית ולא בפסיקה כוחנית. בעתיד הקרוב נצטרך לכונן את כללי המשחק החוקתיים בהסכמה רחבה, דבר אפשרי בהחלט".

שר התקשורת שלמה קרעי כתב כי "את חיות וחבריה מעניין רק דבר אחד, והוא ביצור יסודות האריסטוקרטיה המשפטית של בג״ץ. כדי ששמה יהיה חתום על המהפכה החוקתית החדשה של בג״צ, אצה רצה הגברת והוציאה פסק דין שנוי במחלוקת ציבורית עמוקה, בו בזמן שלוחמים רבים המחרפים את נפשם במלחמה על מולדתנו, מתנגדים לשינוי המשטרי המסוכן הנמצא בבסיסו".

שרת התחבורה מירי רגב התייחסה אף היא ואמרה: "בית המשפט מנצל באופן ציני את תקופת המלחמה ומוציא פסיקה שמבטלת את קולו של העם. יש לי הרבה מה לומר על ההחלטה המנותקת הזו שעליה מתנוסס דגל שחור! אבל זה לא הזמן לעסוק בזה. הילדים, האחים וההורים שלנו, נלחמים כרגע למען המדינה מול אויב אכזר. אנחנו עסוקים בהחזרת החטופים וחיסול החמאס. זה הזמן להיות יחד, ורק כך ננצח". ⁨

שר החינוך יואב קיש הגיב: "עצם קיום דיון בנוגע לפסילת חוק יסוד על ידי בג"ץ, מהווה פגיעה בדמוקרטיה. קבלת ההחלטה לפסול את חוק היסוד, כאשר שתיים מהשופטות כבר פרשו מכס השיפוט וכאשר מדינת ישראל נמצאת במלחמה, הינה פגיעה בערכי הבסיס של הדמוקרטיה הישראלית".

יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף הגיב גם הוא: "לא נלחמים בבית כשיש מלחמה על הבית. עם ישראל חי יחד ננצח".

יושבת ראש מפלגת העבודה חברת הכנסת מרב מיכאלי כתבה ב-X כי "גם השופטות והשופטים השמרנים קבעו היום- יש לבית המשפט סמכות לבקר ולפסול גם חוקי יסוד".

"אין אמירה ברורה יותר לכל מחרבי ומהרסי הדמוקרטיה. הדמוקרטיה הישראלית לא תוותר. עילת הסבירת תהיה חלק ממנה. ישראל היא לא דיקטטורה", כך מיכאלי.

שר התרבות והספורט מיקי זוהר הגיב: "מוטב היה אם פסק הדין הזה היה מתפרסם אחרי הימים הקשים האלו ולו בכדי למנוע את שובו של השיח המפלג את העם. אני יודע שרבים מחבריי במחנה הלאומי כואבים את פסק הדין ומרגישים בערב הזה פגיעה בבחירתם הדמוקרטית אך חובה עלינו בעת הזאת לנשוך שפתיים, לנהוג באחריות ולשמור על אחדות העם. זו חובתינו כלפי הנופלים ואנו מצווים לעשות זאת למען העתיד שלנו".

 "צר לי כי בזמן שחיילנו הגיבורים מחרפים את נפשם יחד בחזית להגנת המולדת ועם ישראל כולו מתאחד בעורף - שבה ומאיימת עלינו שוב רוח הפילוג ומאיימת להחזיר אותנו אחורה אל הימים שלפני השבעה באוקטובר".

השר אופיר אקוניס הגיב להחלטה ואמר: "מבקש סליחה מכל כוחותינו על התנהגות בג״ץ בעת מלחמה. בושה וחרפה!"

חבר הכנסת מתן כהנא מטעם המחנה הממלכתי הפנה אצבע מאשימה לשני הצדדים - "מצב בו חוק יסוד מחוקק ברוב של 53% מחברי הכנסת הוא לא סביר. פסילת חוק ע"י ביהמ"ש, בוודאי חוק יסוד, ברוב של 53% משופטי העליון, גם אינה סבירה".

בפורום קהלת הביעו אכזבה מההחלטה: "ישראל מאוחדת", אמר פרופ' משה קופל יו"ר הפורום. "ישראלים מכל קצוות הקשת הפוליטית, האידיאולוגית והדתית מאוחדים כיום באופן חסר תקדים. כולנו מתאבלים ביחד, אנחנו, ילדינו ואחינו נלחמים כתף אל כתף ואפילו הפוליטיקאים משתדלים להנמיך את הלהבות ולצמצם נקודות מחלוקת. מצער מאוד לראות שבית המשפט העליון בחר דווקא בשעה זו שהאחדות כה נדרשת להוציא החלטה שרק מלבה מחלוקת".

שר העלייה והקליטה אופיר סופר אמר: "פרסום החלטת שופטי בג״ץ בימים אלו מצער, מקומם ובעיקר מנותק. אבל, אני מבקש להיכנס לפרופורציות. אנחנו עדיין בשיאה של מלחמה קשה והאתגר בצפון עוד לפנינו. השיח חייב להתרכז עכשיו אך ורק במלחמה המשותפת על קיומנו".

"בגרורות המחלוקות של לפני טבח השביעי באוקטובר נצטרך לטפל בדרך אחרת וממש לא להעיר אותן מחדש לא לבנות ולא לטפח. אחרת לא למדנו כלום".

שר החקלאות אבי דיכטר כתב: "רק שופט הסבור שהוא מורם מעם, יכול להיות במהלך מלחמה כל כך מנותק מהעם".

שרת המשפטים לשעבר איילת שקד הגיבה: "הערב קבע בית המשפט העליון כי הוא פוסל חוק יסוד. אותו בית משפט שהעניק לחוקי היסוד את המעמד החוקתי שלהם, אותו בית משפט שקבע שהסמכות שלו לבצע ביקורת שיפוטית נשאבת מחוקי היסוד. זו פסיקה רעועה מבחינה משפטית, מטלטלת מבחינה משטרית ועל רקע המצב במדינה - בעיקר מקוממת. לטעמי, בימים אלה שחיילינו מאוחדים בחזית ומצפים לאחדות דומה בעורף - לא היה מקום לפרסום כה נמהר של פסק דין שנוי במחלוקת שכזה".

"שינויים במערכת המשפט יש לבצע בעבודה סיזיפית, צעד אחר צעד, בתהליך אבוצולוציוני - לא בהצהרות פומפוזיות, ציוצים וחרחור מדנים. העובדה שפסק הדין הוכרע על חודו של קול, בעוד בחודשים האחרונים ניתן היה להטות את הרוב בבית המשפט העליון לכיוון מרוסן יותר (שתי שופטות המשתייכות למחנה האקטיביסטי פרשו) או לכל הפחות למנוע את הפסיקה החמורה הזו - רק מעצימה את תחושת ההחמצה", דברי שקד.

עוד הוסיפה: "'ממשלת הימין על מלא' אחראית גם היא למהפכה החוקתית השניה. זו האמת. התוצאה העגומה הערב מדברת בעד עצמה. כל שצריך הוא להישיר מבט למציאות".

סגן השר אבי מעוז הגיב "בג''ץ מנותק, עוסק בפוליטיקה נכלולית תוך כדי הלחימה. אין גוף יותר מפלג ויותר דיקטטורי מאשר המוסד שבאופן ציני להחריד קוראים לו 'בית משפט גבוה לצדק'".

סגן יו"ר הכנסת משה סולומן מהציונות הדתית קרא לצדדים לא להיכנס לעימות וכתב כי "כעת זמן לאחדות".

חבר הכנסת יואב סגלוביץ מיש עתיד כתב: "יש סמכות לבג״ץ לפסול חוק יסוד, את זה קובעים 12 מתוך 15 שופטים. זה לא רוב אקראי, זה רוב מוצק וברור של בית משפט עצמאי".

חברת הכנסת מיכל וולדיגר אמרה: "פסק הדין של בג"ץ עשה אותי עצובה. מדינת ישראל במלחמה וזה מה שאתם עושים? זה לא הזמן לפסק דין שנסמך על כרעי התרנגולת, על רוב דחוק. פסק דין שנוי במחלוקת. זה לא הזמן להעיר את השדים המפלגים שהיו בתוכנו".

בתנועת אחים לנשק בירכו: "אנו עומדים מאחורי עצמאותו של בג״ץ, מכבדים את פסיקתו ומבקשים להמנע מגילויי פילוג ושנאה. בימים בהם כל העם צבא, ואל מול השבר הגדול, צו השעה הינו אחדות עם ישראל. לישראל של אחרי השבעה באוקטובר אסור לחזור לשיסוע והפילוג בין חלקי העם". 

כוח קפלן המזוהה עם המחאה בירך על ההחלטה: "היום הסתיים פרק בקרב להגנת הדמוקרטיה בניצחונם של אזרחי ואזרחיות ישראל. כעת יש לכבד את הפסיקה ולהתאחד כל העם סביב ערכי מגילת העצמאות".

התנועה לאיכות השלטון בירכה על ההחלטה: "מדובר בפסק דין היסטורי. ממשלה ושרים שביקשו לפטור את עצמם משלטון החוק – התבשרו שיש שופטים בירושלים. שיש דמוקרטיה. שיש הפרדת רשויות. שהמבצר – כמו שקרא לו ראש הממשלה שעבר מנחם בגין – עדיין עומד על תילו". 

יזהר שי, יו"ר תנועת דרכנו בירך: "יש שופטים בירושלים. והם עמדו באומץ רב ובנחישות אל מול הניסיון לקעקע את אושיות הדמוקרטיה הישראלית. תנועת דרכנו היתה בין מגישות הבג"ץ שהוביל לפסילת החוק הרע הזה והיא תמשיך לעמוד על המשמר ולהגן על הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו קוראים לחברי הקואליציה הנוכחית לחדול מכל ניסיון חד צדדי לשנות את כללי המשחק הדמוקרטיים במדינה ולפעול ביחד עם גורמים מכל קצווי הקשת הפוליטית לחקיקה בהסכמה שתוביל בסופו של דבר לחוקה בישראל".

"בית המשפט העליון קבע היום שהממשלה והעומד בראשה לא יכולים לפעול בחוסר סבירות קיצוני. זהו יום היסטורי - ניצחון ציבורי אדיר של שוחרי הדמוקרטיה!"