יו"ר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, יונתן ברלינר, מסביר בשיחה עם ערוץ 7 על ההשלכות המיידיות וארוכות הטווח של הורדת שיעורי הריבית של בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות, ואיזה מסלול משכנתא הוא ממליץ לבחור לאור שינויים אלו.
"אנחנו כן רואים ירידה של כמה עשרות שקלים בהחזר החודשי. בערך 70 שקלים. זו אכן ירידה, אבל היא די מינורית", פותח ברלינר בהשפעה הישירה של ירידת הריבית על נוטלי המשכנתאות.
"מה שכולם מצפים לו זה המשך הירידות בהמשך השנה, וזה גם מה ששוק הדיור מתמחר. אם נתמצת את זה, מדובר בקצת מדי ואולי קצת מאוחר מדי. מבחינת המשק ונוטלי המשכנתאות הם היו צריכים את אותה ירידה בריבית אולי לפני והם יהיו צריכים אותה בהמשך השנה".
ברלינר הסביר "הדרמה הגדולה היא שהיו אלו שציפו לכך שהנגיד לא יוריד את הריבית הפעם והופתעו. הבשורה פה איננה מצד עשרות השקלים בהחזר החודשי, זה נחמד ולא יותר מכך. הבשורה היא כן משמעותית מבחינת התחלת המגמה של הירידה בשיעור הריבית ומצפים להמשך הירידות בשנים הקרובות, אבל כן צריך לומר את הדבר הבא - אף אחד לא חושב שיחזרו לריבית אפס. אנחנו כרגע על 4.5%, וירידה ל-2.5% זה המון וכן ישפיע על נוטלי המשכנתאות. כאן כבר מדובר בירידה של מאות שקלים בהחזר החודשי, אבל שוב, ריבית אפס לא תהיה".
האם הורדת שיעור הריבית יכול להשפיע על הקבלנים או מוכרי דירות פרטיים שכעת יקשיחו עמדות ואולי לא יתנו הנחות לרוכשי דירות?
״היום יש לחץ עדיין במחירי הדירות ומרגישים את זה. המצב בשוק הדיור עדיין קשה, ולא רק בגלל המלחמה. אין הרבה מכירות ועלויות המימון עדיין גבוהות וקבלנים מפסידים כסף. הדבר הזה לא השתנה. מה שכן השתנה זה העניין שלמעשה רואים קצת אור בקצה המנהרה. כשאתה רואה את האור הזה, זה כן יתמרץ אנשים שחשבו שצריך למכור בלחץ, לחשוב עוד קצת לפני שימכרו דירות. סביר להניח שלאחר סיום השלב הקשה של המלחמה, הירידה בריבית והתאוששות שוק הדיור, אנחנו כן נראה בעתיד הקרוב ואולי הרחוק המשך עלייה בשוק הדיור״.
עוד הוסיף, כי למעשה מה שהנחה את בנק ישראל בהורדת הריבית אינו הלחץ על נוטלי המשכנתאות, אלא נושא אחר לגמרי שצבר תאוצה במהלך המלחמה "צריך להבין. מה שמנחה את בנק ישראל עכשיו זה לא נוטלי המשכנתאות, אלא בעלי העסקים שרוצים לוודא שעקב המלחמה הם לא יקרסו. נוטלי המשכנתאות אמנם נהנים מכך, אבל ההתרכזות העיקרית היא בכסף שיהיה יותר זול עבור בעלי עסקים להמשיך ולנהל את העסק שלהם בעלויות מימון נמוכות יותר, ולכך בנק ישראל מכוון".
לסיום נשאל ברלינר על המסלולים השונים עליהם הוא ממליץ, ברקע הורדת הריבית הנוכחית, והשיב "במסלולים בריבית משתנה קצרה שיש עכשיו בכל הבנקים, ירידות הריבית המתוכננות כבר מגולמות בתוכניות. לכן המון לווים לוקחים משכנתא על סמך ההנחה הזו על הירידה הצפוייה. הרבה מאוד אנשים כבר לוקחים את המסלולים הללו כתחליף לפריים כדי להנות מהריבית הנמוכה. היום מי שרוצה החזר חודשי נמוך פשוט ייקח ריבית שמשתנה כל שנתיים ולא יחכה כל חודש חודשיים להצהרות של בנק ישראל אם יורידו או ישאירו את הריבית. היום הרי הפריים הוא עדיין 6%. זאת עדיין ריבית גבוהה. ׳לא כיף׳ לשלם ריבית גבוהה גם אם מצפים שהיא תרד בעתיד ולכן המסלולים האחרים בריבית משתנה יותר אטרקטיביים".