
אגף התקציבים במשרד האוצר מונע תקצוב ארוחות ׳הזנה׳ לנוער בסיכון בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי, זאת על אף שתקציב ההזנה הניתן למשרד החינוך לא מנוצל באופן מלא והעודפים ממנו נשארים במשרד האוצר.
מידע שהגיע לערוץ 7 מציג תמונה לפיה מתוך כלל התקציב הניתן לתקצוב ארוחות ׳הזנה׳ לילדי ישראל בחינוך היהודי - 600 מיליון ש״ח, השימוש בפועל עומד על קצת פחות מ-300 מליון ש״ח, ויתרת התקציב נשארת אצל אגך התקציבים ולא יכולה להתממש במשרד החינוך בתוכניות שונות הנוגעות למימון ארוחות לילדי ישראל - מטרת הכסף מלכתחילה.
הבעיה עם אי העברת הכסף ייחודית לחינוך במוסדות הממלכתיים והממלכתיים-דתיים, שכן במגזר הערבי והחרדי פתרו בעיה זו באמצעות ׳צביעת׳ הכספים הקואליציוניים לשם מימון תוכניות ההזנה בבתי הספר שלהם.
יצוין כי ביום שלישי האחרון התקיים שולחן עגול שיזמנו בעמותת 121, במסגרת הפורום "מתכון להצלחה", בוועדת החינוך בכנסת, בראשותו של יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב, בנושא מתן ארוחות חמות לנוער בסיכון בחינוך העל יסודי.
"אין לי ספק שהאוכל הוא אבן דרך להצלחה של התלמידים. ועדת החינוך בראשותי לא תעבור על סדר היום בנושא הזה״, אמר ח״כ טייב, שהתייחס למצוקת התלמידים הרעבים בבתי ספר לנוער בסיכון והציע לקדם פתרונות ישימים יחד עם משרדי החינוך והאוצר, ובמידת הצורך, אף התחייב לכנס את ועדת החינוך נוסף בנושא כדי לקדם פתרון ישים ולדרוש תקציב ייעודי לכך.
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון והציע שהיועצת המשפטית של ועדת החינוך תכין חוות דעת בנושא הסמכויות להחלת חוק יוח"א גם לבתי ספר של נוער בסיכון, ובמידת הצורך, התחייב ח"כ טייב, לכנס את ועדת החינוך לדיון נוסף בנושא כדי לקדם פתרון ישים ולדרוש תקציב ייעודי לכך.
ערוץ 7 פנה למשרד האוצר עם השאלות הבאות:
1. מדוע משרד האוצר לא מאפשר למשרד החינוך להרחיב את תוכנית ההזנה על מנת שתחול גם על נוער בסיכון (בעלות של 50 מיליון ש"ח לשנה)?
2. זו השנה השניה שבתי הספר לנוער בסיכון בחינוך העל יסודי במגזר הערבי מקבלים ארוחות חמות. איך בכוונתך לפעול כדי שגם עשרות אלפי נערים ונערות רעבים מהמגזר היהודי באותם בתי הספר לנוער בסיכון יהיו זכאים גם הם לארוחה חמה?
משרד האוצר מסר בתגובה כי: ״התקצוב וההוצאה בפועל של תקציב מפעל ההזנה הינו על פי חוק, ואינו נטול לשיקול דעת. ככל שישנו רצון להגדיל את תקציב ההזנה, על העניין לבוא במסגרת סדרי העדיפויות התקציביים של משרד החינוך וכחלק מהדיונים התקציביים המתנהלים בין משרד החינוך והאוצר. שאלות בנושא הקריטריונים לתכנית ההזנה יש להפנות למשרד החינוך״.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: ״תלמידי המחטים הם ילדים בסיכון ונושא ההזנה הוא מרכיב חשוב בטיפול בהם. המשרד תומך שמכיוון שאין ניצול מלא בתקציב ההזנה לפי חוק יוח"א (חוק יום חינוך ארוך ולימודי העשרה) ניתן להסיט תקציבים לטובת תלמידי המחטים למרות שאינם קשורים לחוק יוח"א. המהלך דורש אישור אגף תקציבים באוצר שהתנגד״.
יקותיאל משי, מנהל קידום מדיניות וקשרי ממשל בעמותת 121 מסר בתגובה: "לצערי, גם בשנת 2024 עשרות אלפי תלמידים ותלמידות בחטיבות הביניים ובתיכונים עדיין מתמודדים עם רעב יומיומי, שאינו מאפשר להם להתרכז בלימודים ואף מוביל לנשירה מבתי הספר. מאז תחילת המלחמה הביטחון התזונתי של תלמידים רבים התדרדר, מכיוון שהורים ונערים שעבדו מצאו את עצמם מחוסרי עבודה״.
עוד הוסיף משי: ״תוכנית ההזנה הלאומית בבתי הספר פועלת כיום בצורה מצומצמת ומאפשרת רק לחלק קטן מהתלמידים להנות מארוחה חמה. התוכנית כיום מתוקצבת בכ-600 מיליון שקלים, אך בפועל מנוצלת בכמחצית מהסכום. הניצול החלקי של התקציב מוכיח שניתן וצריך להרחיב את התוכנית לאוכלוסיות נוספות כמו ילדים בסיכון. אני קורא לשרי החינוך והאוצר לראות את הילדים הרעבים מול פניהם ולהגיע להסכמות להרחבת תוכנית ההזנה."