משה פייגלין
משה פייגליןPhoto by Tomer Neuberg/Flash90

מזה שנים דגל יו"ר תנועת זהות, חבר הכנסת לשעבר משה פייגלין, ברעיון הפיכתו של צה"ל לצבא מקצועי שהגיוס אליו אינו חובה.

תהינו באזניו אם אירועי המלחמה בדרום גורמים לו לשקול שנית את עמדתו בנושא, וגם הרחבנו אודות היעד שהוא מציב לעצמו עם החזרת פעילותה של מפלגתו 'זהות', והיעד שוב די ברור מבחינתו: ראשות הממשלה.

באשר למונח הצבא המקצועי, מבהיר פייגלין כי הכוונה הייתה ל"צבא העם שמנוהל כמו שמנוהלים חיל האוויר ומג"ב". המשמעות היא ש"כל העם יתגייס, וחלקים רחבים יותר מהיום, כולל חרדים, כולם מתחיילים ומתוכם מי שהצבא צריך ורוצה בו יעבור מסלול השירות הרבה יותר מקצועי ומתוגמל".

עם זאת הוא מעיר כי "בעקבות הטלטלה שעברנו הדברים צריכים להיבחן מחדש". מוסיף פייגלין ומציין כי "כולנו היינו רוצים שאת מחבלי הנוח'בה יפגוש צבא קצת מקצועי. מנגד כולנו מודעים לכך שצה"ל קוצץ בצורה מטורפת מתוך סיבות אידיאולוגיות ולכתחיליות, אוגדות שלמות נזרקו לפח וטנקים הוצאו משימוש", הוא אומר ורואה במהלכי קיצוצו של הצבא צעדים שהיו המשך ישיר לתפיסת אוסלו.

על פי מבנה הצבא שהוא מציע כל צעיר וצעירה יהודים יגויסו, כולל חרדים, יתחיילו ויהפכו לחלק ממצבת כוח האדם של הצבא, ולאחר אימון בסיסי שיאפשר להם לתת מענה צבאי בסיסי של שימוש בנשק, יישארו בשורות הצבא רק מי שהצבא מעוניין בו. זאת בניגוד למציאות כיום שבה הצבא משאיר את כולם, בין אם הוא זקוק להם ובין אם לאו. השאיפה היא שלאחר הגיוס הכולל של כולם חיילי הקצה שנכנסים לפעילות המלחמתית האמיתית יהיו כאלה שקיבלו את האימון המיטבי וגם את השכר המיטבי.

את התשובה לשאלה מי ייבחר להישאר בשורות הצבא ומי לא, ייתן הצבא בלבד והדברים לא יהיו תלויים ברצונו של המתגייס. "אני רוצה שמשקי העציצים, שיש רבים כאלה בצבא, ילכו לישיבות, ילכו לעבוד, ילכו להייטק ולא ישקו עציצים בצבא", אומר פייגלין הקובע כי כבר כיום העיקרון של צבא העם אינו רלוונטי שכן רבים מאוד ממילא אינם מתגייסים. "כולם יהיו מחוילים, יעברו אימון בסיסי ויהיו מסוגלים להשתבץ בתפקידים שאינם תפקידי חוד כמו נהגי משאיות במקום נהגים ערבים שהצבא מסתמך עליהם ולטפח את לוחמי החוד. צבא מקצועי ממש לא מפקיר עמדות כי עכשיו חג שמחת תורה...".

לשאלתנו מבהיר פייגלין כי צעירים ערבים כלל לא יגויסו ואנחנו שואלים מדוע. תשובתו נחרצת: "אחרי השבעה באוקטובר נגמרה לי כל שארית הטולרנטיות כלפיהם. אני יודע שיש ערבים טובים, אבל הם מיעוט. הנבחרים שלכם בכנסת מתנהגים כאויב לכל דבר וגם אם יש מי שלא מסכים איתם הם לא התבדלו מהם. הם טוענים ללאומיות נפרדת, מגדירים את עצמכם כפלשתינים", וככאלה מסרב פייגלין להיסמך עליהם בשורות הצבא.

האם הדבר לא יוביל לטענות של אפליה? אפליה, אומר פייגלין, קיימת מקום המדינה. "זו לא מדינה יהודית דמוקרטית, אלא מדינה יהודית, נקודה, והמשטר שלה הוא דמוקרטי. ערבי לא יכול לעלות לכאן מכוח חוק השבות ויהודי כן, כך שיש כאן אפליה מובנית. אנחנו צריכים להכיר בכך שהערבי באופן אישי, כל עוד הוא לא בוגד במדינה ומקבל אותה כמדינה הלאום היהודי, יש לו את כל זכויות האדם ולא מגרשים אותו, אבל הבית שלו כאן הוא ביתו הפרטי ולא הלאומי".

האם בית הדין בהאג יקבל את האפליה הזו? פייגלין סבור שהבעיה היחידה שיש לנו היא שקיבלנו את סמכותו. הוא עצמו אינו מקבל את סמכות בית הדין הזה ולכן ממילא לא חושש ממנו.

עוד מעיר פייגלין כי כאשר הוא אומר שישנם נתונים שיש להתחשב בהם בסוגיית מבנה הצבא, הוא מתכוון לכך שלא היה ידוע לו עד כמה קוצצו כנפיו של הצבא כחלק מהתפיסה שאין עוד צורך להתמודד עם בעיות אסטרטגיות וכל תכליתו של הצבא היא לנהל את העימות בין פונדמנטליסטים משני הצדדים ולהסתפק במבצעים נקודתיים כאלה ואחרים נגד האויב, מה שהוביל אותנו למצב בו הצבא אינו מצליח היום להתמודד עם רצועת עזה.

בחלקה השני של השיחה שאלנו על חידוש פעילותה של מפלגתו ותנועתו 'זהות' והוא מבהיר כי היעד הוא ראשות הממשלה, בניגוד לבחירות הקודמות בהן השתתף כאשר היעד היה משרד האוצר. את ההחלטה להיכנס חזרה לזירה הפוליטית ולחתור לראשות הממשלה הוא קיבל כאשר ראה ש"התחילו להחזיר את העזתים לבתיהם ובתוכם חמושים רבים, כלו כל הקיצין וראיתי שלא אוכל להיות עוד שייך למפלגה שמאפשרת את הדבר הזה. לכן המטרה היא ראשות הממשלה. אין מגמה להקים סתם עוד מפלגת ימין".

לדבריו מפלגותיהם של סמוטריץ' ובן גביר עושות ככל יכולתן ואנשיהם מצוינים, אך לא ניתן לעשות טוב יותר כשיושבים בממשלתו של נתניהו או של תואם נתניהו שיבוא אחריו, "ולכן היעד הוא ראשות הממשלה כמו שהיה כשהקמנו את מנהיגות יהודית".

"ישראל בסכנה קיומית, לא בגלל האויב החיצוני. אנחנו נלחמים בעצמנו ושבויים בדוגמות של אוסלו וכל עוד הקטר מוביל בכיוון הזה ולא חושב על כיבוש עזה ובניית החוף הדרומי בהתיישבות יהודית צפופה כמו שעשינו בהקמת המדינה, אז ההתדרדרות תימשך, ולכן אין ברירה אלא לחתור לראשות הממשלה", הוא אומר.

להערכתו תמונת הגושים לא תשתנה באופן משמעותי בבחירות הבאות "וזה האסון שלנו", כלשונו. "הקמנו בבחירות האחרונות במאמצים עילאיים ממשלת ימין על מלא מלא ומה יצא? ממשלת חלומות עם גלריה מכובדת, אבל מה יצא? ברחמה של הממשלה הזו יש את השמאל מלא מלא ואת הפרוגרס של גנץ גלנט ואייזנקוט, שלישיית קפלן, וסמוטריץ' ובן גביר לא שם".

השינוי, משוכנע פייגלין, יבוא בשינוי תודעתי לכזה שאינו מסתפק בהשתלבות בתפקיד בכיר ככל שיהיה בממשלתו של אדם אחר, אלא באיתגור תפקיד ראש הממשלה. אנחנו שואלים אם יהיו לו די מנדטים לשם כך, והוא מזכיר שכבר היה מי שעשה זאת עם שישה מנדטים. על כך אנחנו מזכירים את היחס לבנט בשמאל שהשתמש בו ובימין כמי שרואה בו שבגד בו ואת חוסר הלגיטימציה בעם למהלך בו נקט. פייגלין משיב: "אני לא יודע כמה מנדטים זהות תקבל. יהיו הרבה, אבל אני לא יודע כמה. יהיו הרבה כי הציבור רוצה שינוי אמיתי כי התסכול רק יילך ויגבר. רואים את זה מהמילואימניקים שמשתחררים וניצחון לא הולך להיות פה. אנחנו במצב גרוע יותר ממה שהיינו ערב השבעה לאוקטובר. בצפון ובדרום יש ערי רפאים והתסכול יילך ויגבר".

"מדברים על כשלושים מנדטים בימין שלא יודעים אם ילכו להצביע. מי שמציג קו אחר לחלוטין ושינוי תפיסתי יסודי מרעיון אוסלו הוא תנועת 'זהות', כך שהסיכוי של זהות להביא מספר מכובד של מנדטים קיים, אבל לא מספר המנדטים חשוב אלא הסיפור האמיתי. הסיפור האמיתי הוא שתמונת הגושים תישאר כפי שהיא וזהות עם מספר מכובד של מנדטים תהיה לשון מאזניים, לא כזו שתכריע בין ימין לשמאל. זהות לא תמליץ על אף מועמד לבד מהעומד בראשה והיא גם לא תצטרף לכל ממשלה שהעומד בראשה לא מקים אותה", אומר פייגלין ומוסיף כי אם המציאות תהיה כפי שהוא חוזה אותה "המשמעות תהיה שהרוב היהודי הימני יצטרך להחליט אם הוא רוצה להנהיג את מדינת ישראל בדרך לאומית יהודית אמיתית ואז לאפשר לי להיות ראש ממשלה או שהוא הולך עם השמאל. אני אומר את זה מראש, כך שרמייה אין פה, כפי שהיה עם בנט. אין כאן גם אמביציה אישית אלא רצון אמיתי ועמוק להציל את המדינה בשעת משבר איום ונורא".